25 dingen die fotografie in 25 jaar hebben veranderd

Er is in 25 jaar zoveel voor de fotografie gebeurd. Nu Lomography 25 wordt, herzien we de hoogtepunten, trends en problemen van 1992 tot nu en hoe ze analoge fotografie gevormd hebben.

Kodak Photo CD; Screen NCSA Mosaic 3.0. by Daewoo; een versie van Adobe Photoshop van Wikimedia Commons

1, De Kodak Photo CD storage - In 1992 introduceerde Kodak een revolutionaire ontwikkeling die de fotografie in de toekomst zou uitwerken. De foto-cd betekende dat mensen foto's op een cd kunnen opslaan die tot digitale film hebben geleid -- inclusief camera's, digitale fotolijsten, camera's op telefoons en tablets.

2. Lomographic Society International - Terwijl het begin van de jaren negentig getuige was van de ontwikkeling van digitale fotografie, gaf analoge fotografie een van zijn laatste hurrahs toen de Lomographic Society International, een groep verantwoordelijk voor de beweging en fotografische esthetiek Lomography, werd opgericht. Tot nu toe gaat de LSI verder met zijn werkzaamheden bij het pleiten voor het gebruik van analoge fotografie en heeft de trends en tijd overleefd. De samenleving is ook grotendeels verantwoordelijk voor de mogelijkheid om een van de grootste community databases op te bouwen met uitsluitend op filmfoto's.

3. Het Internet - Er kan veel worden gezegd over het internet en hoe het de fotografie veranderde. De NCSA heeft de eerste World Wide Web browser genaamd "Mosaic" uitgegeven, waarbij de weergave van afbeeldingen in aparte vensters werd toegestaan. Dit was gewoon het begin van het uploaden en virtueel zien van foto's. Het was ook dankzij het internet dat sites zoals Photo.Net, Flickr en 500px werden gedeeld, omdat deze websites een belangrijke rol spelen bij het creëren van de foto community online.

4. TIME Magazine OJ Simpson schandaal - Het schandaal hoogtepunt van 1995 vormde een serieuze kwestie voor fotografen. Time Magazine, beschuldigd van het retoucheren van de cover van de vermeende moordenaar OJ Simpson, leidde tot een groot debat over de perceptie van fotografie als onweerlegbaar bewijs van de realiteit wanneer het was veranderd of bewerkt.

5. De introductie van het APS Systeem - In 1997 werd het geavanceerde fotosysteem geïntroduceerd. Het was een filmformaat voor 'still' fotografie waarin de kwaliteit van de filmfoto's verbeterd werd. Terwijl het kortstondig was vanwege digitale fotografie, bracht de APS gemakkelijk en kwalitatief hoogwaardige controle voor amateurfilmfotografen.

Princess Diana door Paisley Scotland; Nikon D80 door Wladyslaw

6. De E-Film (1997) - De E-Film was een van de eerste adapters om 35mm-camerafuncties te laten veranderen in digitaal. Het was een hit voor fotografen die de volledige overgang naar filmfotografie nog moesten maken.

7. Het overlijden van Princess Diana en de paparazzi (1997) - De dood van de prinses en de oorzaak werd heel erg besproken - maar veel mensen geloven dat het de pers en de paparazzi's fout was. Hoe komt het? Wat het verhaal betreft ging de paparazzi vurig achter de Prinses en haar metgezel aan. Met sterke pogingen om de pers te vermijden, kwam haar ondergang. Dit lanceerde een ander probleem onder fotografen en de kwestie van privacy en ethiek. De fotografen waren veroordeeld met invasie van privacy.

8. Digitaal watermarkeringsssysteem -- Het systeem dat Digimarc in 1997 introduceerde, bracht fotografen in staat om digitale informatie in audio-, video- en gedrukte materialen op te zetten, zodat ze hun werk gemakkelijk konden identificeren, vooral wanneer ze via het internet werdden gedeeld. Het laat vroege productie van de werken van fotografen toe.

9. De digitale camera race -- Digitale fotografie heeft de recente geschiedenis van fotografie gevormd; nu zou het bekend moeten zijn dat digitale fotografie algemeen is. Om een paar te noemen: de Canon Rebel 300, Nikon D1, de Canon EOS-serie, de Canon Mark-serie en de Nikon D-serie hebben de fotografieindustrie van de 21ste eeuw gedomineerd.

10. www.corbis.com - Toen het internet nog jong was stond het opzetten van winkels, galerijen en dergelijke online alleen nog in de gedachten van mensen. De eerste om dit te realiseren was Corbis.com. Met de naam 'The Place for Pictures on the Internet', voorzag de site een duik in de enorme fotografische collectie van Microsoft-voorzitter Bill Gates, het Bettman Archive en dergelijke. Het was ook een van de eerste plaatsen waar mensen online museumkwaliteitfoto's kochten.

September 11, 2001 door Wally Gobetz; iPhone door Carl Berkeley; Kodak logo van Wikimedia Commons

11. 9/11 - De tragedie van 11 september , 2001, bij het World Trade Center, New York City heeft iedereen beïnvloed, zelfs in de fotografiewereld. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als het meest gefotografeerde in de geschiedenis en heeft de iconische beelden van James Nachtwey opgeleverd.

12. Mobiele telefoon fotografie - Men roept dat de smartphone alle digitale camera's vervangt. Eén ding is wel zeker: De technologie waarin een camera kan worden geïnstalleerd in een zeer compact apparaat (dat verschillende taken kan verrichten behalve foto's) is revolutionair. De eerste cameratelefoon is in 2000 geïntroduceerd door de Japanse Sharp's J-SH04. Sommige bekende telefooncamera's die de geschiedenis hebben gemarkeerd waren de Sony Ericsson S750 en de iPhone. Onlangs is Samsung in de voorhoede geweest. Wat er ook gebeurt in de smartphone-industrie, het is bijna onvoorstelbaar om te denken aan een wereld met een telefoon zonder camera.

13, Adobe Photoshop 7 - Onder de technologische vooruitgang was de komst van Photoshop, maar het was zijn 7e editie die echt de doorbrak. Het heeft de "Healing Brush", een nieuwe tool voor onopvallende foto-retouchering.

14. Kodak faillissement (2004) & einde productie Polaroid (2006) - Kodak ging voor faillissement in 2004, en met Polaroid twee jaar later, was er een einde aan een tijdperk - het einde van de filmfotografie zoals we het kenden. Het betekende niet alleen het einde van de productie van filmcamera's, maar ook de filmvoorraden. Analoge fotografie beleefde donkere tijden voor de rest van de 21ste eeuw, tot en met 2010, toen bedrijven zoals Lomography en Fuji hun producten door bleven produceren. Gelukkig lacht 2017 op de analoge wereld.

15. De GoPro Hero (2006) - Er was een low-key trend onder fotografen die nu wordt voortgezet - het was de trend van het vastleggen van actie en extreme sportbeelden en video's. Dankzij de GoPro Hero bestaat deze trend.

Instagram logo door Virginia State Parks; Quentin Tarantino door Georges Biard; Lomo'Instant

16. Instagram - Instagram verdient zijn eigen bulletpoint. Opgericht in 2010 startte Instagram als een mobiele app voor het delen van foto's. Het was een manier voor gebruikers om hun leven te delen. De opkomst van Instagram betekende alleen dat het op verschillende manieren kan worden gebruikt: een winkel, een professioneel profiel of deel fotografisch werk. Dankzij het hashtagsysteem in Instagram begon de filmgemeenschap weer terug te komen (allemaal dankzij de #filmisnotdead tag). Instagram heeft ook een aantal lomografische looks in hun fotofilters geïmiteerd, die ook de populariteit van filmfotografie hielp.

17. De Quentin Tarantino, Christopher Nolan, JJ Abrams Kodak pledge - In 2014 hebben deze productieve regisseurs en auteurs de benodigde hoeveelheid films gekocht om de business unit van Kodak te behouden. Het gebruik van film in de bioscoop is ook dankzij deze belofte gestegen.

18. Instax Mini & Lomo'Instant - De trend in instant fotografie is allemaal dankzij twee producten - Fuji's Instax Mini en Lomography's Lomo'Instant. Deze twee merken worden beschouwd als de meest toegankelijke voor degenen die analoge fotografie willen testen met minimaal risico, aangezien de Instax film altijd beschikbaar zijn en makkelijker te verkrijgen is.

19. De Ansel Adams Act - In 2015 werd de wet van Ansel Adams hersteld naar de grondwettelijke rechten van de Amerikaanse burgers, waardoor ze in de openbare ruimtes zonder boete kunnen fotograferen.

20. Global warming and socio-political issues - In 2010 kwam er een globaal bewustzijn. De onderling verbonden wereld laat mensen en fotografen toe om problemen zoals de Ebola-virusepidemie in Afrika te onderzoeken, het conflict in het Midden-Oosten, civiele onrust in Syrië en Irak, waardoor reportage en documentaire fotografie de meest relevante genres werden.

Lomo LC-A; Vinyl plaat van The 1975, a 21st century band; selfie gemaakt door @phaliyp

21. Selfie - Hoewel selfie-portretten al sinds het schilderen een traditie zijn, is het woord "selfie", dat in 2010 is ontstaan, in 2013 genormaliseerd. Het is een favoriet discussie onderwerp onder fotografen en portretisten, omdat ze zich afvragen hoe een selfie anders is dan een zelfportret .

22. Vivian Maier - De ontdekking van Vivian Maier's foto's in 2011 was een belangrijk moment in de fotogeschiedenis. Maier's straatfotografie van Chicago was zo verbazingwekkend dat veel vrouwen straatfotograaf wilden worden, en in de sector meer aanwezig te zijn.

23. De opkomst van de nostalgieindustrie - Om de een of andere reden heeft 2010 een stijging van de nostalgie-industrie ondervonden. Vinyl records werden weer een ding, evenals mixtapes en cassettes; thrift-store mode werd de nieuwe mainstream; en nog belangrijker is dat de grote artistieke voorkeur voor film over digitaal de analoge markt heeft geholpen.

24. Crowdfunding platforms - In de 21e eeuw zijn er veel filmfotografische inspanningen, zoals nieuwe filmrollen en filmcamera's dankzij crowdfunding platforms zoals Kickstarter of Indiegogo. Vanwege de niche aard van de analoge markt waren deze platforms gedeeltelijk verantwoordelijk voor het in leven houden van film.

25. Lomo LC-A - En last but not least: de Lomo LC-A, de bescheiden compact camera uit St. Petersburg, Rusland. De camera was verantwoordelijk voor het realiseren van een van de meest invloedrijke, eigentijdse fotografie esthetiek, de lomografische beweging. Het laat toe dat onvolkomenheden en spontaniteit deel uitmaken van de schoonheid van de fotografie. Nu is het een van de weinige filmcamera's die een grote cultus volgen, gekocht in spaarwinkels, vlooienmarkten of Lomography zelf. De iconische Sovjet-filmcamera werd ook beschouwd als een held van filmfotografie. Het was een van de analoge industrie's reddende engelen, een prestatie die in de komende 20 jaar zou worden bewezen, aangezien de analoge markt onvermijdelijk zou dalen in de vroege 21ste eeuw. Vanwege de LC-A en zijn rol in de lomografische beweging blijft de analoge grind streven.

Informatie is afkomstig van Britannica Encyclopedia, Tiki Toki, Timetoast en Soft Schools.


Heb je je foto's al ingediend? Help ons om een wereldwijde fototentoonstelling te realiseren door ons je topfoto's van je favoriete plekken te sturen en je aan te melden om je eigen LomoWall te maken. Check regelmatig de officiële 25 Jaar Lomography site en volg ons ook op social media. Er komen nog veel meer feestelijke dingen aan!

2017-07-20 #culture #25yearsoflomography

Meer interessante artikelen