Art Lens Amigo Kirsten is aan het shinen met haar Petzval 85mm Art Lens

1

Wij ontdekten Kirsten op Instagram, waar ze regelmatig foto's deelt die ze met haar Petzval lens heeft gemaakt. Hoog tijd om haar beter te leren kennen, dachten wij. We stelden haar een aantal vragen en vroegen om haar favoriete foto's.

Naam: Kirsten Schoeber
Stad: Horst
Website: www.kirstenschoeber.nl
Lens: Petzval 85mm 2.2 Art Lens

Kun je jezelf voorstellen aan de Lomography community?
Mijn naam is Kirsten Schoeber, 22 jaar en sinds kort mag ik mezelf grafisch ontwerper noemen. Naast grafisch ontwerpen heb ik een grote liefde voor fotografie.

Wat is het eerste dat in je opkwam toen je de Petzval 85mm 2.2 Art Lens zag?
Dat weet ik nog goed. Ergens in 2014 zag ik 'm voorbijkomen op internet en ik dacht: die moet ik hebben! Niet alleen vanwege z'n enorm goede looks (aan shine en opvallendheid zeker geen gebrek), maar vooral door de onwijs speciale plaatjes die je kunt schieten met deze lens.
Ik ben een grote liefhebber van scherpte-diepte en een dromerige sfeer in foto's. Daarom sprak de Petzval lens me ook meteen aan. Ook vind ik het geweldig dat deze lens een heruitvinding is van de Petzval lens uit 1840, hoe gaaf is het dat je in de 21e eeuw met zo'n lens op je digitale camera kunt fotograferen!

Waar heb je foto’s van gemaakt en welke camera heb je gebruikt?
Op dit moment heb ik nog een camera met een crop-sensor, de Canon EOS 60D. Ik ben heel blij dat de Petzval lens ook compatibel is met dit soort camera's, ook al neemt het niet weg dat ik ook wel erg benieuwd ben hoe hij het doet met een full-frame camera, dat ziet er weer heel anders uit.

Als ik mijn camera bij me heb, fotografeer ik alles wat ik tegenkom. Portret, dieren en natuur hebben mijn voorkeur. De Petzval lens is niet een lens die ik standaard bij me heb, dit komt doordat het een vrij moeilijke lens is om mee te fotograferen. Je hebt er niet snel even een plaatje mee geschoten want je kunt alleen handmatig scherpstellen en het is ook altijd nog maar afwachten of het onderwerp ook echt scherp is. Daarnaast stel je het diafragma niet in via de camera, maar dit moet door middel van stalen plaatjes die je bovenin de lens schuift. Dat maakt hem wel des te specialer, je moet écht weer je best doen voor een foto. In de huidige tijd waar bijna iedereen wel een goed plaatje kan schieten met een smartphone en waar mensen zichzelf al (te) snel fotograaf noemen vind ik het extra leuk om net even wat anders te creëren op deze manier.

Met mijn Petzval lens heb ik voornamelijk foto's gemaakt in de natuur maar ook een aantal portretjes. Naast dat de lens op zich altijd al veel bekijks heeft, vallen de foto's meestal ook op. Ze hebben toch net iets anders, dat maakt het mooi. Ook fotografeer ik ons bruine harige viervoetertje graag. Waar ik in eerste instantie dacht dat ik 'm nooit mooi in beeld zou kunnen brengen met de Petzval - hij is op z'n zachtst gezegd niet echt een model dat van stilzitten houdt - is me dat laatst toch gelukt. Het geeft dan echt voldoening als foto's lukken én ook echt scherp zijn, bij de kleinste beweging ben je namelijk al out of focus.

Ik fotografeer voornamelijk met daglicht, bij voorkeur ook buiten. Daarnaast heb ik ook een keer de gelegenheid gehad om in een studio te fotograferen. Hier heb ik dan ook gebruik gemaakt van de Petzval lens, wat meteen een heel andere sfeer creëert! Het portret is dromerig en niet op alle plekken even scherp, wat ik eigenlijk ook niet storend vind. Ik heb het idee dat de Petzval lens de harde randjes en lijnen wat weghaalt, dat is vooral goed te zien op het studioportret.

Wat is je favoriete foto die je met deze lens hebt geschoten?
Tot nu toe de foto van Sam (onze hond) in het bos. De foto heeft voor mij extra waarde omdat ik van tevoren niet had gedacht dat ik ooit een goede (scherpe) foto zou kunnen schieten van hem met de Petzval lens.

Gaf de Petzval 85mm 2.2 Art Lens een speciale uitstraling aan je foto?
Zeker weten. Ik vind vrijwel alle foto's die ik met deze lens geschoten heb een dromerige en sprookjesachtige sfeer hebben. Ik fotografeer ook veel met de 50mm 1.4 lens, die ook mooie bokeh geeft, maar het is gewoon niet te vergelijken met de bokeh op Petzval foto's.

Kun je daar wat meer over vertellen?
Ik heb veel gelezen over de lens en hij wordt vaak neergezet als portretlens. Hier ben ik het helemaal niet mee eens. Nee, hij is inderdaad niet geschikt voor landschapsfotografie vanwege het feit dat alleen het middelpunt scherp is, maar voor plaatjes in de natuur is hij ook zeer zeker weggelegd! Je moet geen gelikte, "volgens de regeltjes" foto's verwachten, maar foto's met een speciale sfeer.
Samengevat is de Petzval lens de ideale lens voor fotografen die manueel fotograferen, graag net wat andere foto's dan normaal willen én bovenal van een uitdaging houden, want je knipt er niet vanaf het eerste moment dat je 'm hebt de mooiste plaatjes mee.

Waarom zou men een keer met een speciale lens moeten fotograferen?
Omdat het een totaal nieuwe beleving is. Wanneer (manueel) fotograferen je gemakkelijk af gaat en het allemaal bijna vanzelf gaat, zorgt een lens als deze voor een nieuwe manier van fotograferen. Het is in principe echt werken voor je plaatje, als dat dan gelukt is dan kun je ook extra trots zijn!

Heb je nog tips voor toekomstige Petzval 85mm 2.2 Art Lens fotografen?
Wees niet verbaasd als je eerst heel veel moet oefenen voordat je deze lens onder de knie hebt. Probeer gewoon uit en fotografeer veel, op die manier leer je hem steeds beter kennen. Zoals je kunt zien gebruik ik de Petzval ook vaak tijdens shoots. Mijn tip hier is om eerst alle foto's met je "veilige" lenzen te schieten en vervolgens op het einde nog een aantal plaatjes met de Petzval te maken. Je kunt namelijk op je camera moeilijk zien of de foto's ook echt scherp zijn geworden, daarom vind ik het altijd een fijn idee om daarnaast ook nog de zekerheid van scherpe foto's te hebben. Maar bovenal: maak plezier met je creatieve lens, je mag de foto's gerust als kunstwerkjes beschouwen!

Kunnen we je ergens volgen?
Ik ben het meest actief op Instagram, op mijn profiel vind je een afwisseling van mijn fotografie en wat minder perfecte iPhone kiekjes, als het ware een fotodagboek van mijn leven. Je bent van harte welkom om me te volgen via @kirstenschoeber!

geschreven door anna-lomo op 2017-03-14 in

Meer interessante artikelen