Een boswandeling met On a hazy morning en de Petzval 85mm lens

Fotografenduo ‘On a hazy morning’, bestaande uit Joyce en Andres, weten als geen ander hoe je met beeld een verhaal kan vertellen. Voor dit fotografische avontuur namen ze de Petzval 85mm lens mee naar het Amsterdamse Bos en naar de duinen in Bloemendaal. Een boswandeling met bokeh.

Zouden jullie je willen voorstellen aan de Lomography community?

Wij zijn Andres en Joyce van On a hazy morning uit Amsterdam. We zijn beiden fotograaf en focussen ons op lifestyle- en reisfotografie.

Hoe zouden jullie je fotografiestijl omschrijven?

We fotograferen professioneel met name digitaal, maar houden wel erg van de ‘look & feel’ van analoge fotografie. Onze fotografiestijl kan het beste worden omschreven als visual storytelling, omdat we met onze foto’s graag een verhaal vertellen en de sfeer zo goed mogelijk proberen te ‘vangen’ in een foto. Daarom vinden we het fantastisch om met natuurlijk licht te spelen en werken we veel met een groot diafragma om een mooie bokeh te creëren, zo krijg je een prachtige filmische sfeer.

Jullie zijn een dag op pad geweest met de Petzval 85mm lens. Waar zijn jullie naartoe geweest?

We zijn eerst naar het Amsterdamse Bos geweest om een goed gevoel te krijgen van de Petzval 85mm, te spelen met de verschillende ‘aperture plates’ die bij de lens horen. Daarna zijn we nog naar het prachtige duingebied bij Bloemendaal gegaan om mooie portretten te schieten en zelfs nog wat te experimenteren met film!

Wat is jullie eerste indruk van de lens en wat viel jullie het meeste op?

Onze eerste indruk van deze lens is dat je ondanks het gebruik van de digitale camera, we hadden de lens op onze Canon 5D mkII gezet, een analoog gevoel krijgt doordat je zelf focust met behulp van het wieltje aan de lens. Je moet echt weer even de tijd nemen voor een foto, wat juist het fijne is aan analoge fotografie. Om de karakteristieke ‘swirl’ te krijgen die zo kenmerkend is voor deze lens wilden we een zo groot mogelijk diafragma gebruiken, en na even oefenen hadden we vrij snel het perfecte scherptegebied te pakken. We waren super onder de indruk van de enorm scherpe focus van de lens. Gecombineerd met de bokeh levert dat natuurlijk prachtige ‘dreamy’ foto’s op!

Tot slot, hebben jullie tips voor andere Petzval fotografen?

Als je een portret wil fotograferen geeft het een fantastisch resultaat als je je onderwerp midden in je achtergrond plaatst, zoals op de foto met de oranje besjes, in plaats van ervoor. Zo krijg je door de combinatie van de texturen van de blaadjes en besjes én het effect van de lens nóg meer diepte in je foto!

Een tweede tip voor als je het wat lastiger vindt om de juiste focus te pakken te krijgen met de grotere diafragma’s; neem de tijd voor je foto, kies een onderwerp wat langere tijd stil staat en gebruik een statief. Draai langzaam het focuswiel heen en weer om te bepalen waar je scherptegebied zit en schiet drie foto’s na elkaar, zo heb je een soort ‘marge’. Door deze truc te gebruiken hadden we echt heel veel foto’s die super-super-scherp waren, wat het contrast met de bokeh achtergrond nóg interessanter maakt.

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door onahazymorning. Wil je meer van ze zien, check dan ook hun instagram. Ga naar onze Online Shop om jouw eigen Petzval lens te bestellen.

written by miss_madri on 2015-09-02 #gear #nature #amigo #nederland #dutch #natuur #petzval #onahazymorning

Mentioned Product

New Petzval 85 Art Lens

New Petzval 85 Art Lens

Photos shot with a New Petzval 85mm lens are immediately recognizable for their super-sharp focus areas and wonderful swirly bokeh effect.

More Interesting Articles