Show je dia's met deze doe-het-zelf lichtbox

2

Dit is een handleiding om je eigen lichtbox te maken om op een stijlvolle manier je dia´s te showen.

Al maanden verlang ik naar de Slidelight van SuckUK. Ik wil hem al zo lang hebben, maar hij is echt belachelijk duur. Maar afgelopen zomer bedacht ik dat ik er zelf een kon maken.

De eerste ideeën kwamen snel genoeg, maar het werk zelf was nog knap lastig. Ik probeerde een dunne groef in twee planken te zagen, zodat de dia’s daar tussen zouden passen. Het kostte me een volle dag voor ik me realiseerde dat dit niet werkt. Dus vertrok ik naar de bouwmarkt om wat nieuwe ideetjes op te doen, en daar vond ik de perfecte oplossing. Ik ontdekte een soort rail, een houten profiellatje, waar precies een dia in past, en er was ook nog een strip met LED-lichtjes in de aanbieding. Inmiddels heb ik drie lichtboxen gemaakt, op drie verschillende manieren, en nu heb ik het helemaal door.

Dit heb je nodig:

 • twee rails voor de dia’s
 • twee houten latjes, plus nog wat extra
 • een paar schroefklemmen
 • houtlijm
 • een zaag
 • meetlint
 • verf
 • strip met LED-lichtjes
 • twee witte vellen bakpapier
 • dubbelzijdig duct tape

Stap voor stap:

1. De lamp maken

Als eerste moet je de lamp maken. Hiervoor moet je wat hout bewerken. De twee rails moeten aan de houten latten worden gelijmd, zodat ze de boven- en onderkant van je lamp vormen. Dit gaat makkelijker als je iemand hebt om te helpen terwijl je de houtlijm aanbrengt en de boel vastzet in de klemmen.

Meet nu de hoogte van de lamp op. Doe dit door een dia in de onderste rail te zetten en te meten hoeveel ruimte je nodig hebt om je dia makkelijk door de lamp te schuiven. Een standaard dia is 5×5 cm, dus afhankelijk van je latjes en rails zul je ongeveer 5 cm nodig hebben.

Als je de hoogte hebt bepaald, moet je twee zijkantjes afzagen. Je kan ook nog een gat in een van de zijkantjes maken om straks de LED-strip doorheen te trekken.

Nu hoeg je alleen nog de boven- en onderkant aan elkaar te lijmen met de zijkantjes.

De basis van de lamp is nu af!

2. Een kleurtje voor de lamp

Als de lijm droog is, kun je de lamp schilderen. Ik heb een restantje witte muurverf gebruikt, maar je kan natuurlijk ele kleur gebruiken die je wil.

3. De verlichting installeren

Mijn eerste lichtbox had een paar hele lichte dia´s, en als je naar sommige daarvan kijkt kun je de LED-lichtjes erdoorheen zien. Vandaar mijn idee voor het witte bakpapier. Ik knipte ze in stroken van 10 cm, zodat je dubbelgevouwen worden. Met dubbelzijdig duct tape plakte ik het papier in de lamp.

De laatste stap is het vastmaken van de LED-strip. De LED’s die ik had, hadden een plakstrip, maar je kunt ze ook gewoon aan het hout lijmen. Ik liet de strip een keer rond de binnenkant van de lamp lopen en knipte hem toen af.

Je lamp is nu af en klaar om je huis op te vrolijken!

Nu begint het echt moeilijke werk pas: welke dia’s stop je erin?

geschreven door speedintheabsenceoflight op 2014-11-05 in #gear #tutorials #diy #lamp #tipster #dia #led #licht #doe-het-zelf #lichtbox #houtbewerking
vertaald door Maaike van Stratum (@stratski)

2 Comments

 1. inspirationbubble
  inspirationbubble ·

  I love this idea ! But I'm wondering where you can buy a led strip like that ?

 2. speedintheabsenceoflight
  speedintheabsenceoflight ·

  You can find in in hardware stores or online. Ikea even has some :-)

Meer interessante artikelen