De Diana F+ Kroniek: Deel I

Al enige jaren ben ik de trotse eigenaar van een Diana F+ en ondertussen kan ik er prachtresultaten mee op papier toveren! Maar dit was niet altijd zo!
Hier vind je mijn tips & tricks voor zowel beginners, gevorderden als experts! Je kan nooit genoeg weten, am I right?

Credits: lawypop

Allereerst, als je twijfelt om een Diana F+ aan te schaffen: Niet twijfelen, GA ERVOOR!

Toen ik 8 jaar geleden voor mijn allereerste Lomography Camera ging, was ik meteen verkocht aan de Diana F+. Voorheen had ik wel al met een SLR met lichtmeter gewerkt, maar zo zonder indicaties bleek het toch een uitdaging te zijn en toch, na enige rolletjes met ‘probeersels’ begon de Diana F+ zijn geheimen aan mij prijs te geven!

Ik vermoed dat er net zoals mij nog velen zijn waarvoor de Diana F+ ‘in den beginne’ een mysterie vormt, maar als je deze tips & tricks in gedachten houdt, kom je al aardig ver!

Credits: grazie
  • Alles begint met de juiste film te kiezen. Er is een groot en verscheiden aanbod aan film te verkrijgen, maar hoe weet ik nu welke ik wanneer moet gebruiken? Belangrijk is dat je weet dat de Diana F+ gekalibreerd is op ISO 400. Dat wil zeggen dat de film die het meest geschikt is een lichtgevoeligheid van ISO 400 (of meer) heeft. Met deze lichtgevoeligheid kan je (weliswaar soms in combinatie met je flitser) in elke situatie een perfecte foto maken.
  • In je Diana F+ pakket ga je ook twee frames terugvinden om je beeld te verkleinen. Ik bespaar je een technische uitleg en vertel je gewoon dat je door deze in je camera te steken 16 foto’s kan nemen in plaats van 12 foto’s!
  • Onderaan de Diana F+ vind je de diafragma instellingen. Met dit schakelaartje bepaal jij hoeveel licht er binnenkomt op je film én dit staat simpelweg afgebeeld met weersomstandigheden. Als je er dus een rolletje ISO 400 ingestoken hebt en de zon schijnt, zet je uiteraard je toestel op het ‘zonnetje’. Naast zonnig, halfbewolkt en bewolkt vind je er ook de stand terug voor Pinhole fotografie.
  • Ja! Dat heb je net goed gelezen! De Diana F+ is ook een Pinhole-camera. Pinhole -fotografie is zonder een lens, meestal met heel lange sluitertijden én zorgt ervoor dat (omdat er geen lens bij te pas komt) je nergens scherpte of diepte verliest. Ik vind Pinhole-fotografie leuk omdat het net een dromerige realiteit weergeeft! Om je Diana F+ als Pinhole camera te gebruiken, moet je simpelweg je lens er af draaien en de diafragma instellingen op “P” zetten.
Credits: bccbarbosa
  • Boven je lens zit er nog een schakelaar en ditmaal is het de sluitertijd die ter sprake komt. Als je de schakelaar op de “N”-stand staan hebt gaat de sluiter mechanisch open- en dichtgaan op 1/60e van een seconde. Zet je hem op de “B” (of “Bulb”) stand, dan blijft de sluiter open zolang jij je hendel indrukt.
  • De “Bulb”-stand zorgt er dan weer voor dat je prachtige lange sluitertijden kan nemen of aan light-painting kan gaan doen. Maar hoe vervelend is het om je sluiter zo lang in te drukken? Net daarom is er een klein plastic stukje voorzien dat je kan gebruiken om je sluiter te blokkeren. Dit in combinatie met de optie om je Diana F+ te vergrendelen op een statief, gaat er voor zorgen dat ook jij prachtige lange sluitertijden kan maken.
  • Niet te vergeten dat de sluiter ook “losgekoppeld” is. Dit wil eigenlijk gewoon zeggen dat je dubbele belichtingen kan maken zonder dat je de film moet doordraaien.
Credits: -bas-
  • Last but not least is er uiteraard nog de flitser. Het ultieme accessoire dat je meteen van bij het begin zal nodig hebben. Als je binnenshuis of gedurende de avond (en nacht) wil fotograferen heb je absoluut je flitser nodig. Uiterst handig is dat je hem er gewoon afklikt als je hem niet meer nodig hebt. Maar wat de flitser superleuk maakt zijn de 12 kleurenfilters die erbij geleverd worden zodat je wat met kleur kan gaan spelen! En heb je dan het uiteindelijke Lomography-virus te pakken en je nodigt andere camera’s uit in je collectie, weet dat dat je de Diana F+ flitser ook op deze toestellen kan gebruiken door de adapters die bij in het pakket zitten.

In deel II gaan we de verschillende lenzen en accessoires voor de Diana F+ ‘in de kijker’ zetten! ;-)
Stay Tuned!

written by audiosoldier on 2014-10-04 #gear #tutorials #film #tips #camera #tipster #tricks #diana #diana-f #analoog #basis #introductie

More Interesting Articles