Groothoekfotografie tips: Een caleidoscoop maakt je Fisheye helemaal wild!

Ken je ze nog? Die speeltjes waar je doorheen kon kijken waardoor de wereld eruit zag alsof je gedrogeerd was? Zullen we dat psychedelische effect recreëren op je foto’s?

Op een dag besloot ik om een caleidoscoop te maken waarmee ik lomo’s kon maken. Superenthousiast rende ik naar de bouwmarkt. Al snel vond ik een plastic spiegel en maakte die in de vorm van een Toblerone reep. Het is echt supertof om erin te kijken: alles wat je ziet wordt vanbinnen gereflecteerd en alles wat je ziet wordt opgedeeld in driehoekjes.

In tegenstelling tot onderstaande foto was mijn caleidoscoop open zodat je de echte wereld erdoor kan zien.

Foto’s van workshops.nodebox.net en thechocolatemuffintree.com

Ik was superteleurgesteld toen ik wat testfoto’s maakte met een digitale camera. De scherptediepte was veel te kort om scherpe foto’s te maken. Ik snap nog steeds niet helemaal hoe dat werkt maar het lukte me echt niet om scherp te stellen op zowel dat wat ik zag als de reflectie in de caleidoscoop. Voor close-ups ging het nog wel, maar ik was toch niet helemaal tevreden.

Gelukkig kreeg ik een fantastisch ingeving: Fisheye lenzen hebben een gigantische scherptediepte!!

En daarbij, hoe groter je hoek, hoe meer reflecties je krijgt van je caleidoscoop met dezelfde afmetingen. In andere woorden, je krijgt dezelfde resultaten als je caleidoscoop korter is.

Illustration of the relation between focal length and reflections inside the kaleidoscope

Ik besloot een nieuwe caleidoscoop te bouwen die ik zou aanpassen aan de lens van mijn *Lomography Fisheye No. 2*, en dit izjn de resultaten:

Credits: aguillem

Hoe maak je de caleidoscoop:

Benodigdheden:

  • Plastic spiegel (Glas heeft uiteraard een betere kwaliteit maar het is moeilijk en gevaarlijk om daarmee te werken)
  • Duct tape
  • Een camera met fisheye lens.

Stappen:

1. Om te beginnen moet je drie rechthoeken snijden uit je plastig spiegel. Voor de Fisheye No. 2 heb ik deze afmetingen gebruikt: 10.4 × 16.5 cm (4 × 6.5 inches).

2. Je moet de breedte van je rechtoeken aanpassen aan de diamater van je lens, zodat de caleidoscoop er goed omheen past. Daarnaast zal de lengte van je caleidoscoop de grootte van en het aantal driehoekjes op je foto’s beinvloeden. Een langere caleidoscoop zal kleinere maar meer driehoekjes geven. Ook is de afbeelding kleiner.

3. Tape de drie spiegels aan elkaar. Het resultaat moet je doen denken aan de vorm van een Toblerone.

4. Klaar!!! Zet ’m op je lens en begin met je psychedelische fototrip!

Hoe schiet je met de caleidoscoop

Als je met deze zelfgemaakte caleidoscoop foto’s maakt zal je in het midden een driehoek krijgen die ‘direct’ is en er scherp uitziet. Daaromheen krijg je veel reflecties die minder scherp zijn, dit komt door de kwaliteit van de spiegels.

Dit houdt in dat je de beste foto’s krijgt als je subject in het midden staat. Dit kan nog lastig zijn omdat je geen echte zoeker hebt, tenzij je een spiegelreflex gebruikt natuurlijk.

Als je de caleidoscoop op de Fisheye No. 2 gebruikt heb je ruimte boven de camera om door de caleidoscoop te kijken. Gebruik deze om er zeker van te zijn dat je goed richt!

Probeer dit alsjeblieft, en je zal zien hoe makkelijk het is!

written by aguillem on 2014-08-25 #gear #tutorials #camera #mirror #reflection #tipster #depth-of-field #pattern #kaleidoscope #triangle #fisheye #psychedelic #dof #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about

More Interesting Articles