DigitaLIZA 110: de enige manier om 110-film te scannen

Ik heb het geprobeerd hoor, 110 scannen zonder de DigitaLIZA. Maar uiteindelijk kan ik niet anders dan concluderen: om 110-film goed te scannen heb je de DigitaLIZA 110 nodig.

Mijn eerste rolletje 110 was niet zo’n succes. Ik had geen ontwikkelspoel, de film plakte aan elkaar en raakte maar half ontwikkeld. Gedoe. En toen kwam het scannen van mijn negatieven. Mijn priegelig kleine negatieven. Negatieven die niet in het scanmasker van mijn scanner passen. En die ook niet vanzelf gewoon plat bleven liggen op de scanner. Na veel gepruts dan maar een glasplaatje erop gelegd om het plat en op zijn plaats te houden. Scannen… scheef! Arg! Scanner weer open, plaatje met film verschuiven, scannen… nog steeds scheef! Pas na drie of vier keer had ik de negatieven eindelijk goed in beeld. Toen zag ik dat mijn glasplaatje niet lang genoeg was, en liep er een streep over mijn foto op de grens van het plaatje. Zucht…

Soms ben ik een prutser.

Je snapt, ik stond na al die ellende niet te springen om meer met 110 te gaan doen. Maar ja, ik had nog wel een paar rolletjes liggen, en da’s ook zonde natuurlijk. Het knutselen van een 110-ontwikkelspoel ging redelijk goed, dus het ontwikkelen zou wel lukken. Maar dat scannen…

DigitaLIZA 110 to the rescue! Ik was al een tevreden gebruiker van de de 35- en de 120-versie, dus de drempel was laag om ook die laatste variant dan maar aan te schaffen.
Wat een feest! Klepje open, negatief erin, dekseltje erop, klepje dicht, dekseltje eraf, en voilà: keurig platte negatieven in een rechthoekig ding dat je mooi recht tegen de rand van de scanner kan leggen. Ik blijf het een briljant systeem vinden.

Mooi gescande 110-foto’s.

Kijk, de meeste negatiefscanners hebben wel een raampje voor 35mm negatieven en voor 120-negatieven. Daar kun je dus ook wel zonder DigitaLIZA nog een heel eind mee komen. Maar wil je zelf 110-negatieven scannen, dan ontkom je gewoon niet aan de DigitaLIZA 110.

written by stratski on 2014-01-18 #gear #review #scannen #110-film #negatieven #scanmasker #digitaliza-110

More Interesting Articles