Old School Graffiti: de Utrechtse KBTR

1

Bij graffiti in Utrecht denk ik aan twee dingen: de overal aanwezige kabouter (KBTR voor de intimi) en het fietstunneltje bij het Westplein: een vrijplaats voor graffiti-kunstenaars. Een middagje rondfietsen leverde heel wat leuke plaatjes op!

Credits: wesco

De KBTR is een fenomeen in Utrecht, en sommige mensen buiten Utrecht zullen er ook wel eens wat over gehoord hebben. De KBTR is een graffiti-kabouter met rode puntmuts die je vaak langs het spoor kunt tegenkomen, maar ook op andere plekken in Utrecht, en ook wel eens daarbuiten. De meeste KBTR’s zijn grappige tekeningen met een originele of kritische invalshoek.

Credits: wesco

Alleen al in een straal van honderd meter om mijn huis kom ik de Utrechtse KBTR al vier keer tegen, met de dichtstbijzijnde op een paar meter afstand. Maar ook op andere electriciteitshuisjes in Utrecht steekt de KBTR regelmatig zijn puntmuts op. En ook op de skatebaan bij de Paardenveld parkeergarage en op de omheining van de nieuwbouw van muziekcentrum Vredenburg is KBTR te vinden.

Credits: wesco

De KBTR is de afgelopen jaren zo’n fenomeen geworden dat er websites, Facebook-pagina’s, blogs, televisie-items, een iPhone app en krantenartikelen aan zijn gewijd. Echte fans houden lijsten bij met alle locaties en wisselen foto’s uit. Er is zelfs een KBTR-boek en een T-shirt verkrijgbaar. En het grappige is: bijna niemand weet wie die mooie grafitti-kunstwerkjes nu eigenlijk maakt!

Credits: wesco

De meeste KBTR’s bij elkaar vind je in de fietstunnel onder het Westplein bij Utrecht Centraal. Dat is het grafitti-walhalla voor de liefhebbers, en je kunt er veel mooie kunstwerkjes vinden, tot op het plafond aan toe. Hier is de Utrechtse kabouter goed vertegenwoordigd, als commentator op andere graffiti of als zelfstandige ‘pieces’.

Credits: wesco

Toen ik er eens rustig doorheen liep vielen me steeds meer KBTR’s op. Als je er doorheen fietst mis je er toch een boel, en het is er ook tamelijk donker. Het begon al te schemeren maar gelukkig had ik een flitser mee om mooie foto’s te maken.

Credits: wesco

Kan er dan niemand tippen aan de Utrechtse KBTR? Nou nee, in Nederland denk ik het niet. In Utrecht is Erwtje ook nog wel een regelmatig terugkerende ‘piece’, maar die geniet niet de beroemdheid van de KBTR. In fietstunnel zijn ook mooie creaties van anderen te zien, maar de KBTR is toch superieur voor mij!

Credits: wesco

Heb jij de KBTR ook ergens gespot? Schiet er dan een analoge foto van en post hieronder in de comments een link!

geschreven door wesco op 2014-01-16 in #lifestyle #graffiti #fuji #golden-half #superheadz #utrecht #requested-post #pro-400h #kbtr #kabouter #erwtje

Een comment

  1. marije
    marije ·

    Oh, ik ben echt al duidelijk veel te lang niet meer door de fietserstunnel gewandeld! Ik ben al een paar jaar bezig met mijn KBTR-archief, maar toen ik dat begon schoot ik alleen nog met m'n iPhone. Inmiddels zo'n honderd kabouters digitaal vastgelegd, maar ook heel veel analoog. :)

Meer interessante artikelen