Op jacht naar oude camera's en verlopen rolletjes

8

Als nieuwbakken lomograaf kun je natuurlijk beginnen met een La Sardina en een vers rolletje Lomography film. Een beetje lomo-liefhebber experimenteert er juist lustig op los met oude camera’s en verlopen rolletjes. Maar waar vind je die eigenlijk?

Credits: wesco

In deze zoektocht naar lomo-goodies beginnen we dicht bij huis: bij jezelf! Ben je volwassen dan heb je nog wel de tijd meegemaakt waarin ook ‘gewone’ mensen hun foto’s met een rolletje schoten. Misschien heb je op zolder nog wel ergens een oude analoge camera liggen?

Mijn merendeels via Marktplaats verzamelde Minolta-collectie.

Ik vond in mijn oude fototas een Kodak Pocket B-1 cameraatje (110 formaat), een plastic panorama-camera van de Postbank en mijn twee spiegelreflex camera’s. Plus een eenzaam en verlopen rolletje Kodak Gold en een half volgeschoten eenmalige camera voor onderwater-gebruik. Mijn avonturen met die cameracollectie en dat Kodak rolletje waren het begin van mijn analoge avonturen in de wereld van Lomography.

Credits: wesco

Toen ik bij mijn schoonouders een keer vertelde dat ik weer met oude camera’s bezig was, kwamen zij met een Polaroid camera aanzetten en een Minolta compact-camera compleet met doosje, gebruiksaanwijzing, en een half vergaan hoesje. Daarnaast hadden ze nog een rolletje Agfa XRG-200 kleurenfilm te gebruiken tot ergens in 2005. Ze waren blij dat iemand er nog iets mee kon doen!

Credits: wesco

Dus laat je familie, vrienden en collega’s weten waar je mee bezig bent, zet je lomografische uitspattingen op Twitter en Facebook en als het een beetje meezit komen de verrassingen dan vanzelf!

Perutz Perucolor 100, ongeveer 30 jaar oud. Ga ik binnenkort maar eens volschieten…

Verder kun je natuurlijk ook eens kijken bij fotowinkels in de buurt (voor zover die er nog zijn). Sommige winkels verkopen gebruikte camera’s en daar zit soms nog wat analoog spul tussen. Daarnaast zijn er winkels die gespecialiseerd zijn in gebruikte analoge camera’s zoals mijn vaste fotowinkel in Utrecht, Foto de Zavel. Daar heb ik bijvoorbeeld een mooie Olympus Trip 35 gekocht voor € 15,- waarmee heel aardige foto’s te schieten zijn. Bij een andere fotozaak kocht ik onlangs de laatste twee rolletjes Kodak Ektachrome E100VS voor de halve prijs, omdat ze bijna verlopen waren. Het is dus altijd handig om even te kijken wat ze nog aan film verkopen bij fotowinkels en of je ze van wat oude voorraad af kunt helpen…

Credits: wesco

Je hebt natuurlijk ook de kringloopwinkels waar vaak een hoekje is met oude fototoestellen. De prijzen zijn nogal wisselend en vaak afhankelijk van hoe veel kennis men heeft van oude camera’s. In Utrecht schijnen de fototoestellen nagekeken te worden door iemand die vroeger in een fotozaak werkte en zijn de prijzen niet heel aantrekkelijk. Zo heb ik wel eens met een flink gebruikte Olympus XA2 in mijn handen gestaan, maar vond ik € 15,- daarvoor toch een beetje aan de prijs. Maar in andere plaatsen heb je misschien meer geluk. Mijn neef komt wel eens terug met twee leuke camera’s voor € 3,-. Soms zit er zelfs nog een rolletje in, dan kun je nog eens kijken wat voor foto’s de vorige eigenaar er mee heeft geschoten.

Credits: desibel

Naast de gewone winkels heb je natuurlijk ook de Lomography Gallery Stores in Amsterdam en Antwerpen. Daar krijgen ze ook regelmatig nieuwe voorraad met verlopen film en door hun Twitter (@LGSAmsterdam en @lgsantwerp) en Facebook-pagina’s te volgen blijf je goed op de hoogte. Ook in de Online Shop van Lomography verkopen ze zowel gereviseerde camera’s (voornamelijk Lomo LC-A’s en andere Russische camera’s) als verlopen film. Maar daarvoor moet je die pagina’s wel een beetje in de gaten blijven houden, want vaak is de voorraad beperkt en is het zo weer weg. Om de vrij hoge prijzen een beetje te drukken kun je ook eens kijken naar het Lomography Filmabonnement. Het is geen abonnement waar je aan vast zit maar een pakketje film van 5 items met 25 % korting en gratis verzending.

Zwart/wit foto’s geschoten met een Minolta X-500 en een rolletje Agfaphoto APX 100 uit de Lomography shop.

Daarmee zijn we van de fysieke winkels naar het virtuele winkel-walhalla van het internet terechtgekomen. Op Marktplaats.nl en 2dehands.be worden dagelijks tientallen oude analoge camera’s aangeboden, variërend van keurig gespecificeerde en gefotografeerde oldtimers tot ‘drie oude camera’s, werking onbekend’ met een wazig fotootje erbij. Ook zag ik al eens een advertentie voorbijkomen van iemand die ‘de fotohobby van zijn overleden opa’ te koop aanbood: vier dozen voor € 50,-. Het is natuurlijk verstandig om zelf langs te gaan om de camera die je op het oog hebt te bekijken en uit te proberen.

Ik heb zelf via Marktplaats een nette Minolta X-500 spiegelreflex gekocht met twee originele Minolta lenzen, een 28mm f2.8 en een 35-70mm f3.5 zoomlens, voor € 35,- en later nog een fraaie Minolta 70-210mm f4 telezoom met een Minolta X-300 camera en dezelfde 35-70 zoomlens gescoord. Helaas was de werking van die camera niet te controleren door een lege batterij en bleek deze thuis defect te zijn. De Minolta XG-1 die ik ter compensatie kreeg van de verkoper bleek dan weer het batterijdekseltje te missen en gaf na een paar doorspoel-handelingen ergens mechanisch de geest. Mogelijk is dat allemaal nog wel te repareren, maar het geeft wel aan dat je kansen op een succesvolle aankoop toch wat onzeker zijn. Maar aan de andere kant kun je je voor een paar tientjes ook niet echt een buil vallen en voor weinig geld een mooie set verzamelen.

Foto’s met de Minolta X-500, gekocht via Marktplaats, op Lomography Redscale XR 50-200 35mm, gekocht via eBay.

Het kopen van verlopen fotorolletjes via Marktplaats is wat lastiger zoeken want daarvoor is geen aparte rubriek. Je vindt ze dus vaak bij analoge camera’s, doka artikelen of professionele spullen. Handig op Marktplaats is dat je kunt zoeken met zogenaamde wildcards, dus bv. op Lomo*, Filmrol*, Fotorol*, Rolfilm etc. Regelmatig worden er ook camera’s samen met filmrolletjes aangeboden. Zo kom ik de laatste tijd vooral veel met de Diana F+ tegen.

Kijk bij interessante advertenties ook naar wat een verkoper verder te bieden heeft. Niet zelden is het een fotowinkel of een fotograaf die een vriezer of koelkast vol met ‘old stock’ kwijt wil raken.

Nog twee handige tips:
- Let op het benodigde ontwikkelproces: Rolletjes Kodachrome en Agfa CNS zijn lekker retro maar kunnen nergens meer ontwikkeld worden en zijn dus alleen nog leuk voor verzamelaars.
- Rolfilm (120) en 110 cassettes passen door de brievenbus, 35mm rolletjes zijn te dik en moeten dus altijd als pakketpost verstuurd worden, met de bijbehorende extra kosten.

En tot slot eBay: Tweedehands camera’s blijft een beetje een gok, check vooral de reputatie van de aanbieder en kijk ook naar de verzendkosten. Zorg dat je het biedingssysteem goed snapt (kijk bv. eens bij Ken Rockwell) en laat je niet gek maken in de biedingsstrijd. Nieuwe Lomo camera’s zoals de diverse Holga’s zijn voor zachte prijsjes te vinden bij verschillende Ebay webshops uit Hongkong en China en rekenen vaak geen verzendkosten. Afhankelijk van de totaalkosten heb je dan wel kans dat je omzetbelasting en douanerechten moet betalen. Fotorolletjes via eBay zijn vaak vrij duur en als er ook nog verzendkosten bijkomen vaak niet meer zo interessant, tenzij je perse een bepaald merk en type wilt hebben wat moeilijk te vinden is.

Met al deze tips moet je wel in staat zijn om een mooie oude camera en wat verlopen rolletjes te vinden, laat in een commentaar hieronder jouw ervaringen weten!

geschreven door wesco op 2013-09-17 in #gear #tutorials #expired #camera #old #ebay #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #oud #nld #verlopen #rolletjes #marktplaats

8 Comments

 1. marije
  marije ·

  Als je 35mm uit de verpakking en koker haalt, past het wel door de brievenbus :) Wel aan de verkoper vragen of ze het in een bubbeltjesenvelop of bubbelfolie doen, anders loop je risico op een beschadigde rol.

 2. wesco
  wesco ·

  @desibel: Bedankt voor je foto van de LGS in Amsterdam!

  @marije: klopt, goede tip! Maar het maakt je wel wat afhankelijk van de verpakkingskunsten van de verkoper, en ik heb altijd graag de doosjes erbij...

 3. jord
  jord ·

  Ik zoek meestal via Marktplaats en ebay. Van de week nog 9 rolletjes verlopen dia film en 5 rolletjes verlopen black & white voor 30 euro op de kop weten te tikken.

 4. wesco
  wesco ·

  @jord: Ha die had ik ook gezien ja, Agfa RSX II en Kodak Elitechrome toch? Ik zat nog te twijfelen, maar toen jij 30 euro bood ben ik maar afgehaakt. Veel plezier ermee! Wel net binnengekregen: 3 x Lomo X Tungsten 64 + 1 GP B&W 400 zonder sprockets voor 10 euro (+ verz.kosten). Ook fijn! Maar nu eerst maar weer eens wat meer plaatjes en minder praatjes, want mijn filmvoorraad begint wel wat omvangrijk te worden. Het is alleen zo moeilijk die bijzondere rolletjes te laten lopen...

 5. jord
  jord ·

  @wesco: Ja dat klopt. Ik was nu echt eens toe aan wat diafilm (toch wel moeilijk te vinden). Maar bij mij wordt het eens tijd om wat meer te ontwikkelen en te scannen. Gisteren weer 7 rolletjes weggebracht, dus volgende week maar eens wat avondjes aan de scan.

 6. 4br0k3n3rr0r
  4br0k3n3rr0r ·

  Ik heb van de week een zolderopruiming aan oude rolletjes gekregen met een Canon EOS 300 body (daar heb ik dan wat minder aan zonder lenzen, dus mocht je interesse hebben.. Laat je horen). Ze zijn allemaal verlopen en driekwart is niet meer te vinden in de winkel... Een heleboel diarolletjes, dat wel!
  In januari had ik een ruilhandeltje en botste ik tegen een gepassioneerd analoog fotograaf op met wie ik nog anderhalf uur heb staan kletsen... Ook nog een stuk of zes mooie rolletjes van. Niet dia, maar volgens mij moet je daar echt van houden.
  Ik kreeg van m'n schoonmoeder laatst ook een hele rats B&W rolletjes.
  Ik heb een paar mooie camera'tjes en een nieuwe toeristische route naar de sportschool ontdekt, dus dat komt helemaal goed ;)

  Kodachrome kún je nog wel ontwikkelen, maar wel in B&W. Het is een lastig proces, maar het ís mogelijk.

 7. wesco
  wesco ·

  @4br0k3n3rr0r: Goed bezig, Eva!

  Dat zwart/wit ontwikkelen van Kodachrome weet ik, maar zie ik meer als een manier om reeds belichte rolletjes (met misschien mooie herinneringen of verrassingen) toch nog te ontwikkelen. Maar Kodachrome staat nou niet echt bekend om zijn mooie zwart/wit resultaten, en die legendarische kleuren komen er toch echt niet meer uit. Dus ik zou nu geen onbelichte rolletjes Kodachrome meer kopen...

 8. 4br0k3n3rr0r
  4br0k3n3rr0r ·

  Als het forgotten filmrolls zijn, is het inderdaad motiverender om ze te ontwikkelen ;)
  Ik zou ze niet kopen als ze onbelicht zijn, ben een leek op het gebied van ontwikkelen. De echte jeu van Kodachrome is er al af :P

  Ik vond laatst trouwens een leuke meetzoeker op de rommelmarkt, ook weer een erg leuke camera om mee te spelen.

  Met Ebay weet ik een paar leveranciers die goede en nagekeken Sovjet-camera's leveren. En via Etsy kun je ook nog wel eens een leuke camera vinden, al vind ik de meeste artikelen in het gebied van fotografie daar wel erg duur. Soms tref je het met rolletjes en filters, het is maar net wat je zoekt!

Meer interessante artikelen