Fuji Pro 160C: Een film met levendige, natuurlijke kleuren

1

Een paar maanden geleden kocht ik een paar 35mm rolletjes met verlopen Fuji Pro 160C film. Toen er een zonnige familiedag aankwam, leek me dat een uitgelezen kans om een rolletje te testen met mijn betrouwbare Minolta X-500 spiegelreflex camera. Lees verder en check de resultaten van deze Pro film!

Credits: wesco

Fujifilm introduceerde de Pro 160C film samen met de Pro 160S als vervanging voor de NPC 160 en NPS 160 films. Er waren verbeteringen doorgevoerd voor betere scan-eigenschappen en een nauwere verwantschap met de Pro 400H en Pro 800Z films voor afdrukken en kleurtonen. Die laatste twee werden hernoemd vanuit de NPH 400 en NPZ 800 films, maar veranderden niet van eigenschappen, zoals we nog steeds kunnen lezen in deze Fujicolor Pro brochure.

Van deze nieuwe professionele serie hebben de Pro 160S en de Pro 400H
een lager contrast, speciaal voor portretten en bruidsfotografie. De Pro 160C en Pro 800Z hebben een hoger contrast voor kleurrijkere foto’s.

Meer recentelijk zijn de twee ISO 160 films samengevoegd in de Pro 160NS film en lijkt de Pro 800Z film niet meer geleverd te worden. Nu de meeste professionele fotografen op digitaal zijn overgestapt, gaan de verkoopresultaten van deze films snel naar beneden, wat resulteert in steeds meer consolidatie van de resterende films. Dit geldt min of meer ook voor de Kodak Portra lijn.

Credits: wesco

Vanwege de verjaardag van mijn schoonmoeder bezochten we het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar je de historie van de dorpen rond de voormalige Zuiderzee kunt ervaren, voordat deze werd omgevormd tot het IJsselmeer door de bouw van de Afsluitdijk. Zo kun je er oude vissershuisjes bezoeken, een schrijfles met kroontjespen volgen in een oude lagere school en kinderen kunnen zelf een springtouw maken en zich verkleden in oude klederdracht.

Hoewel mijn rolletje Fuji Pro 160C verlopen was in juni 2009, zou deze koel bewaard zijn zoals gebruikelijk voor professionele film. De kleuren zien er nog steeds heel goed uit en op standaard afdrukformaat is er geen zichtbare korrel. In schaduwgebieden zijn de kleuren heel natuurlijk en gelijkmatig, terwijl je in de volle zon zoals verwacht fellere resultaten krijgt, maar niet oververzadigd.

Credits: wesco

Voor portretten buiten in de zon is deze film misschien niet de meest logische keus, aangezien de zusterfilm, de Pro 160S, natuurlijkere huidstinten geeft en een meer subtiele look creëert. Maar ik heb de Pro 160S nog niet getest en ik ben zeker niet teleurgesteld in de resultaten van de Pro 160C.

Credits: wesco

Voor architectuur- en reisfotografie is de kleurweergave heel mooi, met levendige maar niet onnatuurlijke kleuren. En door de relatief lage ISO-waarde van 160 ben je in staat om een groot diafragma (laag diafragma-getal) te kiezen voor een kleine scherptediepte, gecombineerd met een snelle sluitertijd om camerabeweging te voorkomen. Tenminste, als je in staat bent om deze zelf te bepalen op je camera, zoals bij een spiegelreflex…

Credits: wesco

Een week later schoot ik de laatste foto’s op het rolletje Pro 160C in een oude drukkerij en fabriek van rubberstempels. Hoewel ik een omhooggebogen flitser gebruikte voor een goede belichting op sommige foto’s, geven deze foto’s een mooie weergave van de situatie. Alles bij elkaar genomen kan ik deze professionele film aanraden voor algemeen gebruik, als je hem voor een redelijke prijs kunt kopen.

Credits: wesco

Als je (verlopen) Fuji Professional film wilt uitproberen, check dan de volgende links voor de beschikbaarheid in jouw land:

written by wesco on 2013-07-30 #gear #35mm #review #pro #professional #fuji #fujifilm #netherlands #nederland #dutch #holland #requested-post #160c #nld
translated by Wessel de Haas

One Comment

  1. maaikel
    maaikel ·

    Mijn favoriete negatief film!

More Interesting Articles