Tips voor natuurfotografie: tropische beestjes

5

Enige tijd geleden bracht ik een jaar door in Costa Rica. Tijdens die 12 maanden in de jungle heb ik veel geleerd over hoe je de beste omstandigheden creëert om tropische dieren te fotograferen. Hieronder vind je enkele eenvoudige tips.

Voor ik vertrok hoopte ik dat ik in de talrijke Nationale Parken van Costa Rica kennis zou maken met de lokale fauna. Dus bij het inpakken van mijn rugzak selecteerde ik zorgvuldig mijn foto-uitrusting. Toegegeven, er zaten geen plastic toy camera’s in de selectie. Ik koos voor mijn trouwe Canon 50E SLR, samen met 2 USM zoom lenzen en een stevige Manfrotto monopod. Als ik terugkijk op de foto’s die ik dat jaar heb gemaakt, ben ik er van overtuigd dat ik de goeie keuze heb gemaakt!

Prachtige foto’s maken van wilde dieren is niet zo eenvoudig. Ten eerste moet je de beestjes vinden, en vervolgens moet je ze perfect op film vastleggen. Elk van deze stappen kent zijn eigen uitdagingen, maar er zijn enkele dingen die je kan doen om je kansen te vergroten.

Heb geduld, geduld, geduld, …
Dit is de belangrijkste eigenschap van een goeie fauna-fotograaf. Je kan niet de jungle inlopen en verwachten dat je zomaar een jaguar tegen het lijf zal lopen. Je bent ten slotte op zoek naar wilde dieren en niet naar een aap in een kooi!

Verplaats je zo stil mogelijk.
Hoe meer kabaal je maakt, hoe kleiner de kans dat je iets zal zien. De meeste beestjes zijn zeer schuw en vermijden menselijk contact. In de dichte jungle-begroeiing hebben ze bovendien mogelijkheid te over om zich te verschuilen. Als je te luidruchtig bent bestaat de kans dat zij jou begluren in plaats van andersom!

Hou je ogen en oren goed open.
Groot of klein, dieren spotten in de jungle is niet makkelijk. Zoogdieren rennen weg, vogels gaan vliegen, reptielen zijn zeer goed gecamoufleerd en insecten zijn dan weer klein. Zeer alert rondkijken is absoluut noodzakelijk, maar vaak kunnen ook je oren je helpen.

Zoek hoog en laag.
Sommige dieren vind je hoog in de boomtoppen, andere verstopt onder gevallen bladeren. Vaak kan je veel opsteken van lokale gidsen, die precies weten waar ze op moeten letten. Het vergt heel wat oefening om te weten hoe je het beste naar je onderwerp zoekt, maar als je eenmaal die ervaring hebt zit je goed.

Zorg dat je snel bent.
In de jungle speelt de wet van de sterkste, de survival of the fittest: alles en iedereen jaagt en wordt bejaagd. Geen enkel dier zal dus lang stil blijven zitten. Als je die aap wil fotograferen die over een tak langs je heen loopt moet je heel snel wezen! Zorg dat je vertrouwd bent met de werking van je camera, zodat je met je ogen dicht en in een fractie van een seconde kan inzoomen, scherp kan stellen en kan schieten.

Vinger aan de knop.
In tegenstelling tot mensen kan je aan dieren niet vragen om even te wachten terwijl jij je camera in orde brengt. Maak de camera altijd klaar voor gebruik, uitgerust met de juiste lens, en hou je vinger alvast op de sluiterknop.

Gebruik de juiste uitrusting.
De juiste uitrusting hangt voornamelijk af van wat je wil fotograferen. Vogels en zoogdieren kan je zelden dicht benaderen, dus heb je een goeie telelens nodig. Hoe groter de afstand tot je onderwerp, hoe meer takken en bladeren je zicht belemmeren. Een stevig statief is dus aan te raden. Als je aandacht wordt getrokken door insecten, overweeg dan de aankoop van een macro-lens (of ga voor de goedkope oplossing en draai je lens om).

Als je kans wil maken om beestjes te zien, gebruik dan geen muggenmelk. Je ruikt een uur in de wind en je jaagt meer weg dan alleen maar muggen!

Geniet van Costa Rica’s mooiste!

geschreven door sandravo op 2013-05-09 in #gear #tutorials #animal #birds #wildlife #costa-rica #camera #insect #tipster #lomography #tropics #reptile #mammals #requested-post #tropen #reptielen #nature-photography #canon-50e #zoogdieren #insecten

5 Comments

 1. wesco
  wesco ·

  @sandravo: Super foto's! Wat voor lenzen en film heb je hiervoor gebruikt?

 2. sandravo
  sandravo ·

  @wesco Thanks! De meeste foto's zijn gemaakt met Kodak gold, enkele met kodak ultramax. De lenzen die ik gebruik voor mijn Canon 50E zijn :
  Canon EF 28-80mm 1:3.5-5.6 V USM Ultrasonic Zoom Lens
  Canon EF 70-300mm 4-5.6 III USM Ultrasonic Zoom Lens

 3. raapstelenstamppot
  raapstelenstamppot ·

  Mooie foto's! Vooral nummer 17 van de laatste 21 vind ik erg goed.

 4. sandravo
  sandravo ·

  Thanks @raapstelenstamppot! Nummer 17 is 's nachts gemaakt tijdens een jungle night hike. Deze vogel zat te slapen, helemaal opgeblazen als een ballonnetje pluimen, en bleef netjes zitten ;-) Zijn fantastisch mooie vogels, ook al zie je hier alleen zijn kopje. Zoek maar eens op google naar 'motmot' en je vindt hem vast!

 5. raapstelenstamppot
  raapstelenstamppot ·

  Gevonden. Inderdaad, het zijn fantastisch mooie vogels! Dat is het leuke van de tropen, daar zitten de prachtigste dieren.

Meer interessante artikelen