Ontwikkel zelf je kleurenfilm met C-41 - Deel 1

2

Jullie denken vast dat kleurenfilm ontwikkelen een moeilijk proces is dat je beter aan het fotolab kan overlaten – maar niets is minder waar! Ontwikkelen in C-41 is veel makkelijker dan je denkt, en na het lezen van mijn tutorial kan iedereen zelf aan de slag!

De meeste lomografen denken dat het ontwikkelen van kleurenfilm moeilijk en ingewikkeld is, maar dat is het niet! Zelfs iemand zonder ervaring kan zelf film ontwikkelen en goede resultaten behalen!

Toegegeven, de eerste keer was ik een beetje overweldigd door alle verschillende handelingen, maar het resultaat was prima.

Ik ben helemaal geen expert in film ontwikkelen. Lomografen als stouf en ck_berlin hebben véél meer ervaring en kennis dan ik. Maar omdat mensen vaak verbaasd zijn dat ik zelf mijn kleurfilm ontwikkel, dacht ik dat deze basiscursus wel een goed idee was. Hopelijk gaan jullie na het lezen ervan ook zelf aan de slag!

In dit eerste deel van de tutorial ligt de nadruk op de materialen die je nodig hebt voor C-41 film ontwikkeling. In het tweede deel, dat binnenkort verschijnt, volgt het ontwikkelen.

Materiaal

Het allereerste dat je nodig hebt om film te ontwikkelen is… een belicht filmrolletje! De rest van het materiaal kan je online kopen, of in de betere fotohandel.

Dit heb je nodig:

01. Ontwikkelzak – Je vindt deze licht-dichte zakken in alle maten. In deze kleine donkere kamer kan je de film op de spoelen laden en in de afgesloten tank plaatsen.

02. Ontwikkeltank – Je vindt zowel metalen als plastic tanks, allebei makkelijk in gebruik, maar de plastic versie is vaak iets goedkoper. Er zijn ook verschillende groottes, van één rolletje 35mm tot 3 rollen 120. Een goeie om te starten is een tank voor 2 rolletjes 35mm of 1 rolletje 120.

03. Spiralen – Vaak krijg je een aantal spiralen bij de ontwikkeltank, maar je kan ze ook apart krijgen. Ze bestaan in metaal en in plastic, beiden werken even goed. Plastic spoelen moeten wel absoluut droog zijn voor gebruik, anders heb je kans dat je film vast komt te zitten. Voor je de film gaat laden moet je de spiraal aanpassen aan het type film, 35mm of 120.

04. Plastic maatbeker, 1 liter – Deze heb je nodig om oplossingen te maken en mengen.

05. Thermometer – De temperatuur van de vloeistoffen heeft een groot effect op de ontwikkeling. Een snelle en vooral accurate thermometer heb je dus absoluut nodig!

06. Trechter – De meeste oplossingen kunnen meermaals worden hergebruikt en moeten dus van de tank terug in de bewaarflessen worden gegoten. Elke trechter is goed, die hoef je niet in de fotozaak te kopen.

07. Negatief squeegee – Wanneer je een ontwikkeld negatief uit de tank haalt is het uiteraard nat. Om het meeste water te verwijderen gebruik je een squeegee of afstrijktang. Als er niet voldoende water wordt verwijderd zal je last hebben van vlekken bij het drogen. Gebruik in geen geval je vingers of de keukenspons!

08. Handdoek – Tijdens het ontwikkelen kun je het beste een handdoek in de buurt hebben om de boel netjes te houden.

09. Wasspelden en wasdraad – Het drogen van je negatieven doe je makkelijk en goedkoop aan een wasdraad.

10. Chemicaliën – Naast je film zijn dit de belangrijkste ingrediënten. Als beginneling kan je ervoor kiezen een kit gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Unicolor kit. Deze bevat alles wat je nodig hebt, geeft goede resultaten, en is goedkoop. Zodra je wat ervaring hebt kan je overgaan op de meer complexe ontwikkel-processen.

11. Plastic flessen – Welke je methode je ook gebruikt, je hebt altijd flessen nodig om de chemische oplossingen in te bewaren. Voor de Unicolor kit heb je drie flessen nodig: voor ontwikkelaar, blix en stabilisator. Gewone plastic flessen die in huis rondslingeren zijn niet echt aan te raden. Gebruik flessen die specifiek bestemd zijn voor chemicaliën. Deze zijn steviger, verdragen hogere temperaturen en zijn bestand tegen de soms agressieve oplossingen. Doordat ze van ondoorzichtig, donker plastic zijn gemaakt zullen de oplossingen ook langer goed blijven. Label je flessen duidelijk, je wilt je later niet vergissen en de verkeerde oplossing gebruiken!

Ziezo, nu je hebt kennis gemaakt met alle benodigdheden kan je je alvast voorbereiden om zelf aan de slag te gaan. Hou je klaar voor het 2de deel van mijn tutorial!

written by blueskyandhardrock on 2013-04-17 #gear #tutorials #film #diy #c-41 #tutorial #tipster #development #stouf #thuis #do-it-yourself #blueskyandhardrock #ck_berlin #a-beginner-s-guide #film-ontwikkelen

2 Comments

  1. haverh
    haverh ·

    Interessant. En als jij het kunt, waarom ik niet. Even jouw vervolg opzoeken. Bedankt voor je instructie.

  2. tanja
    tanja ·

    Waar kan ik je deel 2 terug vinden?

More Interesting Articles