Mijn favoriete tips voor fotograferen op het strand

Foto’s maken op het strand valt soms niet mee. Ik zal jullie wat van mijn geheimen vertellen die ik gebruik voor simpele camera’s, instelbare camera’s en pinholefotografie.

Misschien ga je in de winter wel op vakantie naar een prachtige tropische bestemming of vind je het gewoon moeilijk om de perfecte strandfoto te maken. Ik woon op een plek die veel mensen als het paradijs beschouwen: Hawaii. En dat eiland heeft bijna het hele jaar warmte, de beste weersomstandigheden van de planeet en omrand door kilometers strand.

Credits: neanderthalis

Dat lijken toch de perfecte omstandigheden om te fotograferen? Maar als ik eerlijk ben…. niet altijd hoor. Op het strand en in de tropische omgeving is het licht veel feller dan op een zonnige zomerdag in pak-em-beet Londen of Youngstown. Als je een simpele camera hebt, waar je weinig aan in kunt stellen, is dit soms helemaal een probleem. Kijk maar eens naar deze foto die ik maakte met mijn sprocket rocket met de aanbevolen 400 iso film en instelling “zonnig” in Waikiki.

Credits: neanderthalis

Zoals je kunt zien is de foto een beetje overbelicht.

Als je de “Sunny 16” regels volgt, waarbij je je diafragma op 16 zet en de bijpassende iso-film erbij neemt (bijvoorbeeld 1/125 voor 100 iso en 1/500 voor 400 iso) zul je vaak overbelichte foto’s krijgen. In fel licht zoals op een zonnig strand, een met sneeuw bedekte berg of in de woestijn kun je beter de “Sunny 22” regels gebruiken. De zonnestralen kaatsen niet alleen van je onderwerp af, maar ook van het zand, het water of de sneeuw. Hierdoor krijg je veel extra licht in je camera. Veel camera’s hebben een extra symbool voor zulke weersomstandigheden, zoals een volle zon op de Lubitel. Andere camera’s hebben een kameel of parasol. Door die instelling kan de sluitertijd of het diafragma veranderen. Bij mijn Lubitel wordt de snelheid twee keer zoveel als bij normale zonnige omstandigheden, om het extra licht te compenseren.

Dat is allemaal prima natuurlijk, maar je hebt er niets aan bij een camera zoals de Sprocket Rocket of de Ultra wide and slim. Daar kun je wel spelen met iets anders: ISO.

Lucky 200

Zoals je kunt zien, zijn deze niet zo uitgebleekt. Ze zijn allebei genomen in de middag, richting het oosten. Een andere truc die je kunt proberen als je de iso niet aan kunt passen, is proberen wat van het zonlicht weg te nemen. Als je een Neutral Density filter hebt, kun je deze voor je lens doen. Je kunt ook, zoals sommige andere Lomo-mensen, je zonnebril voor de lens houden om ervoor te zorgen dat er minder licht in de lens komt terwijl je een foto maakt.

Als je het leuk vindt om pinholefoto’s te maken, net als ik, dan kunnen de lichtomstandigheden voor veel moeilijkheden zorgen. Laten we er eens vanuit gaan dat je een Diana F+ hebt, en je gebruikt de pinholefunctie. Dan denk je misschien dat de regel van 1 tot 3 seconden belichting bij zonnige weersomstandigheden voldoende is.

Credits: neanderthalis

Dan kom je in de problemen. Je kunt de belichtingstijd wel halveren, maar hoe tel je een halve seconde en doe je de sluiter goed open en dicht? Ook dan kun je je ISO aanpassen, want het diafragma kun je niet aanpassen, en ik ben niet vlug genoeg om foto’s te maken met een sluitertijd van een halve seconde. Je ISO met een stop verlagen levert je twee stops in tijd op. Als je bijvoorbeeld je ISO verlaagt van 100 naar 50, kun je die halve seconde sluitertijd laten voor wat het is en een sluitertijd nemen van een seconde. Met een camera zoals de Holga 120 WPC, die een sluitertijd heeft van 7 seconden, kan ik die sluitertijd ook gebruiken om de beweging van de golven vast te leggen.

Credits: neanderthalis

Je ISO verlagen op een camera die handmatig instelbaar is geeft je ook meer controle bij het fotograferen op het strand. Als ik mijn Canon AE-1 gebruik met 400 ISO-film, ben ik bijna gedwongen om al mijn foto’s te maken met een diafragma van 22 en een sluitertijd van 1/1000. Ik kan mijn ISO kunstmatig verlagen door gebruik te maken van een ND-filter of een kleurenfilter, zowel bij zwartwit-film als kleurenfilm.

Gemaakt met een oranje filter dat 100 iso-film 1 1/2 stop vertraagt

Met zoveel licht is het strand een prima plek om te fotograferen met films met een fijne korrel of een laag ISOgetal zoals 50 of 25, als je die kunt krijgen. Hier zijn wat voorbeelden die ik met mijn Lubitel heb gemaakt.

Ilford Pan F+ 50
Fujifilm Velvia 50

Om mijn tip nog even samen te vatten: denk eraan dat er op het strand veel meer licht is, dus hou daar rekening mee. Film met een laag ISO-getal werkt dan veel prettiger, dus zorg dat je een paar rollen bij je hebt als je naar het strand gaat.

Misschien kom je me wel een keer tegen aan de kust van Oahu.

Credits: neanderthalis

Aloha!

written by neanderthalis on 2013-02-27 #gear #tutorials #film #tip #tipster #hawaii #strand #iso #oahu #oceaan

More Interesting Articles