Herlaad je oude 126 films met 35mm film!

10

Het is alweer een tijdje terug dat de 126 film van de markt is gehaald, maar op iedere zolder (en desnoods die van je opa of in mijn geval, oom) zwerft er wel een Agfamatic of Kodak Instamatic rond. Het zijn leuke camera’s om mee te experimenteren, vooral op dit prachtige formaat. De cassettes zijn ideaal voor hergebruik. Een ideale combinatie in het tijdperk van wedergeboorte van analoge fotografie milieuvriendelijkheid!

Tot mijn spijt ben ik deze prachtcassettes nooit op zolder tegengekomen; ik vond alleen een piekfijne Kodak Instamatic. Ferrania was de laatste fabriek die deze cassettes maakte tot 2007. Ik ga nog steeds vlooienmarkten en kringloopwinkels af om ze te vinden. Ze vragen er op het internet woekerprijzen voor, want het is pure vintage. Niet de bedoeling om vol te schieten, want: vintage. Toch denk ik daar anders over. Als ik ooit zo’n cassette tegenkom… dan hervul ik ze met verse film.

Het herladen van je 126 film is vrij makkelijk na een aantal keer oefenen met het herladen. Wat je nodig hebt is:

- Eén of meerdere lege cassettes 126 film. Meerdere cassettes zou fantastisch zijn, want dan kan je kiezen tussen meerdere soorten film!
- Een nieuwe rol 35mm. Leef je uit! Oldskool zwart-wit, X-pro, redscale of toch maar de vertrouwde kleurenfilm? En welke ISO-waarde? 12 of 24 opnames? Liever geen 36 opnamen, want de oude 126-films waren niet berekend op 36 opnamen.
- Zwarte tape. Ik prefereer zelf tape waar je elektriciteitsdraden mee beschermt. Dat is ook makkelijker met het verwijderen van je film. Het is heel goedkoop ook nog.
- Een schaar
- Een doka of wisselzak

Om de 126- cassette te openen, houd je hem vast met beide handen. Hij is zeer makkelijk open te maken, maar het vergt geduld en precisie. Mocht er nog film in zitten en is deze vol, draai deze dan op de daarvoor bestemde kamer (in de cassette, volg je het nog?) en zorg vooral dat het donker is. Wisselzak of doka… als er maar geen licht bijkomt. Ik raad je aan om de linkerkant voorzichtig met een mesje open te breken. Hij gaat heel makkelijk open . Nu haal je de spoel eruit en haal je de oude film er (voorzichtig!) uit. Knip de oude film eraf en leg het op een veilige donkere plaats, zodat je deze veilig kan vervoeren naar je favoriete fotolab.

Tape het begin van de 35mm-film vast aan de 126-spoel die je uit de 126-cassette hebt gehaald. Wees hier heel precies in, dan kun je de 35mm-film er heel strak opbinden.

Kleine tip: zorg dat je alles binnen handbereik hebt als je in het donker werkt, want tja… je doet het tóch op de tast. Was je handen voordat het echte werk begint – als je voor het eerst een cassette hervult, kan ik me voorstellen dat je geen vingerafdrukken op je foto’s wilt hebben. Mocht je erg experimenteel ingesteld zijn, mag je van mij helemaal los gaan met het maken van vingerafdrukken op je film.

Rol de 35mm film om de spoel heen. Als je op het einde van de filmstrook bent gekomen, knip je hem af. De 35mm spoel kun je bewaren voor een ander projectje.

Nu is het tijd om je verse film in het linkerkamertje van je 126 film te doen. Zorg dat het een strakke rol is, dan spoelt hij ook makkelijker door. Zorg dat je de film vanaf de goede kant af laat rollen, dat je niet onverwachts een DIY redscalefilm krijgt als je een kleurenfilm prefereert. Als je een redscalefilm wil hebben, maakt het niet uit dat je film andersom zit.

Gebruik als het nodig is een beetje tape op het einde van de 35mm film. Sluit de 126 film.

De originele 126 film had backing paper op de achterkant (had overigens veel weg van de 120 film die je in je Diana F+ stopt), maar je huidige film heeft dat niet. Hou je niet van lichtlekken, dan tape je gewoon het raampje van de buitenkant dicht. Ben je een liefhebber van ongelukjes en neem je graag risico met lichtlekken, dan laat je de tape weg.

Nu mag het licht weer aan en is het tijd om de 126 film in je meest retro camera te stoppen.

Je kunt nu prachtige panorama’s maken, omdat je fototoestel afgestemd is op minder sprocketgaatjes. Omdat de 126 film maar één gaatje per afdruk heeft (speciaal mechanisme, geniaal verzonnen door Kodak), zal je ook óf iets meer ‘ghost shots’ moeten maken met je hand voor de lens. Persoonlijk lijkt me dat erg onhandig.
Of je gaat gewoon voor die prachtige panorama. Je zult verbluft zijn door de resultaten.

Is je rol weer vol na een drukke dag vol lomo-avonturen? Terug naar de doka!

Zodra de lamp uit is, maak je je 35mm film los van je spoel. Zorg dat het beschermd en donker naar de ontwikkelservice gaat. Vergeet niet te melden dat de film géén spoel heeft, dus ‘naakt’ is.

Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!

Credits: vgzalez

geschreven door vgzalez op 2013-02-07 in #gear #tutorials #film #tutorial #tipster #126-film #reload #35-mm-film #cassette #cartridge-diy-agfamatic-instamatic

10 Comments

 1. sandergroen
  sandergroen ·

  Toevallig eergisteren zelf gedaan, aan de hand van het Engelstalige origineel van dit artikel, en het is een fluitje van een cent. Heb geen doka of wisselzak, maar heb het gewoon 's avonds in de slaapkamer onder het dekbed gedaan. Wel ervoor gezorgd dat het écht donker was natuurlijk. Een paar katoenen handschoentjes, van die goedkope dingen van Hama, kwamen goed van pas, want dan kan je de film gewoon vastpakken en dat werkt een stuk makkelijker. :)

 2. maaikel
  maaikel ·

  Ga ik ook zeker proberen!

 3. sandergroen
  sandergroen ·

  Nog handiger, heb ik inmiddels ontdekt, is om het backing paper van de originele cassette te bewaren en te hergebruiken bij het hervullen van de cassette met 35mm-film. Hoef je het venstertje niet af te plakken, kan je dus ook zien hoeveel foto's je gemaakt hebt en de camera draait ook soepel door.

 4. 4br0k3n3rr0r
  4br0k3n3rr0r ·

  Klinkt niet verkeerd, @sandergroen
  Heb je dan wel sprocketgaatjes?

 5. sandergroen
  sandergroen ·

  @4br0k3n3rr0r: Ja, want dat rugpapier zit áchter de film, niet ervoor. ;) Zie hier wat voorbeelden: www.lomography.nl/homes/sandergroen/albums/1932126-winter-i… - eerst een originele 126-cassette (geschoten met een Rollei A26), daarna (met gaatjes) een bijgevulde cassette.

 6. subculturalhippie
  subculturalhippie ·

  Ik weet dat dit een oud topic is, zelf heb ik dit meerdere malen gedaan, maar heb het nooit voor elkaar gekregen om die 'sprocket-holes' in de foto's te krijgen op de manier zoals hier in de foto's gezien wordt. Wat ik wel heb gedaan is de rand uit snijden, maar geeft iets te veel oncontroleerbare lichtlekken voor mijn doel.
  De eerste keer dat ik zo'n cassette vond op zolder in de oude Kodak Instamatic van mijn ouders heb ik hem ingeleverd bij het vaklab na gebruik, want ik durfde de oude film niet zelf los te maken omdat er waarschijnlijk nog oude familie-foto's opstonden uit mijn jeugd. Bij inleveren schriftelijk aangegeven bij het vaklab dat de cassette retour moest.
  Tip voor als je dit doet (omdat je net als mij er nog belangrijke herinneringen op hebt staan of nog geen kleur kunt ontwikkelen); vermeld dan expliciet ook dat je de spoel terug wilt. Dit wordt namelijk blijkbaar vaak vergeten en hoort niet bij de cassette (doi!). Ik heb daarna zelf een spoel moeten maken en dat is een hel om te maken als je geen gereedschap hebt en geen tijd. ;)

 7. techandmusic
  techandmusic ·

  Ga ik zeker eens proberen, maar eerst eens een 126 cassette vinden (en ook eerst gebruiken). Heb een paar dagen geleden een Kodak Instamatic 104 gescoord bij de kringloop voor €2, samen met een Konica C35 AF voor €2,50 (prijsjes waar je blij van wordt). Naast een 126 cassette moet ik de Kodak ook opknappen, want de shutter knop zit vast en er zit troep achter de lens. Maar voor die prijs mag het wel, en het lijkt me wel erg gaaf om uiteindelijk zulke foto's te kunnen maken zoals die in dit artikel :)

 8. femkevandaele
  femkevandaele ·

  @techandmusic: hoe heb je je camera uiteindelijk opgeknapt? zit met hetzelfde probleem!

 9. femkevandaele
  femkevandaele ·

  @techandmusic: hoe heb je je camera uiteindelijk opgeknapt? zit met hetzelfde probleem!

 10. haverh
  haverh ·

  Mooie aanmoediging om het ook te proberen, maar die cassettes zijn moeilijk te vinden tegenwoordig. Bedankt voor het verhaal en de tips. Ik bezoek de verkeerde kringloopwinkels blijkbaar. Maar als het goed is komt er een Agfa 108 met film erin naar mij toe, op MP gekocht. Vroeger heb ik ermee gefotografeerd en er kwamen mooie, scherpe foto's uit, dus ik ben benieuwd.

Meer interessante artikelen