LC-A & LC-W tip: vergeet niet je batterijen te verversen!

4

Het kan de besten overkomen; je krijgt je rolletje van het lab en alle foto’s zijn donker. Het is heel simpel om in de toekomst te voorkomen dat je lege, donkere of onderbelichte foto’s terugkrijgt: vergeet niet de batterijen van je LC-A of LC-Wide te verversen!

Credits: dhuffone

Ik voelde mijn collega’s pijn toen ze twee rollen van film terugkreeg van het lab, om te ontdekken dat ze allebei helemaal leeg waren. Stap voor stap reconstrueerde ze wat er mis moest zijn gegaan, en ze kwam er al snel achter dat de batterijen in haar LC-A + waarschijnlijk oud waren en bijna leeg, waardoor de lichtmeter niet genoeg stroom meer kreeg.

Credits: eva_eva

Ongeveer hetzelfde gebeurde met twee rolletjes in mijn LC-Wide, omdat ik er niet aan had gedacht de batterijen te vervangen in de camera nadat ik die had geleend en gewoon stug foto’s ben blijven maken. Dat het ‘controleer batterij-lampje’ (een rood LEDje in de zoeker) brandde om me te vertellen dat de batterijen leeg waren is me niet eens opgevallen, dus ik eindigde ook met onderbelichte foto’s.

Credits: denisesanjose

Ik heb geprobeerd om een paar foto’s te “fixen”, door de belichting digitaal te corrigeren, maar ze worden nooit zo goed als ze zouden zijn geweest als ik ze goed had geschoten. Hieronder zie je het grote verschil tussen de onderbelichte foto’s en foto’s met een met goed licht. Dit zijn de foto’s die ik nog kon redden, maar bijna de helft van mijn rolletjes bleek leeg en reddeloos verloren en een verspilling van Lomography 400 ASA kleurenfilm. Had ik maar beter opgelet op de lichtmeter!

Credits: denisesanjose

Wat heb ik hiervan geleerd?

 • Zorg dat je altijd verse batterijen in de LC-A + of LC-Wide hebt zitten – om precies te zijn drie 1,5V type LR44 of A76 knoopcellen
 • Controleer of de contactpunten in het batterijvakje schoon zijn en de batterijen goed aansluiten.
 • Zorg ervoor dat de rode LED aan de linkerkant van de zoeker (het controleer batterij-lampje) snel wordt ingeschakeld.

Kijk op de FAQ-pagina (met veelgestelde vragen) voor de LC-A en de LC-Wide om andere kleine problemen op te lossen waar je misschien tegenaan bent gelopen.

Credits: denisesanjose

geschreven door denisesanjose op 2013-01-30 in #gear #tutorials #film #dark #underexposed #analogue-photography #blank #tipster #development #roll #netherlands #light-meter #lca #lc-a #nederland #dutch #holland #battery #quickie-tipster #analogue-cameras #batteries #leeg #rol #nld #lc-wide #batterij #lichtmeter #35mm-films #low-batt #battery-check-light #onderbelicht

4 Comments

 1. camielioo
  camielioo ·

  @pinkpix Even een luie vraag ! haha hoe zit dat ook alweer met dat rode waarschuw lampje? vind men handleiding niet meer.. :)

 2. pinkpix
  pinkpix ·

  Basically, als ie niet gaat branden is je batterij op.

 3. pinkpix
  pinkpix ·

  @http://www.lomography.nl/homes/camielioo Ik heb zelf alleen een LC-wide, (LC-A is onderweg as we speak!), maar bij de lc-Wide is t zo dat je 2 ledjes hebt die aangaan als je de sluiterknop half indrukt, waarvan er 1 uitgaat als je hem helemaal indrukt en een foto maakt. Als er geen lampje gaat branden, even nieuwe batterijen erin doen.

 4. wesco
  wesco ·

  Bij de LC-A+ moet er linksboven in de zoeker een rood ledje gaan branden als je de ontspanknop half indrukt, dat geeft aan dat de batterij goed is.
  Het rode ledje in de rechter bovenhoek gaat aan als er weinig licht is, en de LC-A+ dus een lange sluitertijd zal kiezen (met kans op beweging).

Meer interessante artikelen