Trees

Maak zo in 5 minuten je eigen redscale-film

9

Gewone kleurrolletjes een beetje saai, maar diafilmpjes te duur? Of hou je gewoon heel erg van die warme vintage kleuren van redscale-film? Zo maak je heel makkelijk je eigen redscale!

Credits: desibel

Het cross-processen van diafilmpjes is populair vanwege de felle en onvoorspelbare kleuren. Een nadeel aan diafilmpjes is echter dat het wat duurder is dan normale kleurnegatief-filmpjes. Kleurnegatief mag dan het goedkoopst en makkelijkst verkrijgbaar zijn, die gewone kleuren worden op den duur toch wat saai. En daarvoor is redscale-film de oplossing!

Credits: desibel

Redscale-film is eigenlijk gewone kleurnegatief, maar dan omgedraaid. Normale negatieffilm heeft verschillende kleurlagen, de rode kleuren zitten aan de anderkant. Als je de achterkant van de film belicht dan worden de rode kleuren als eerste belicht. Hier komt de rode gloed in redscale-foto’s vandaan.

Redscale-film is dus het beste van beide werelden: goedkoop en met bijzondere kleuren. En het beste is, is dat het heel makkelijk is om zelf te maken.

Dit heb je nodig:

 • Twee kleurnegatief rolletjes, 1 lege en 1 nieuwe
 • Een schaar
 • Plakband
 • Een wisselzak, donkere kamer of donkere plek

Om zelf een redscale-rolletje te maken, heb je dus twee rolletjes nodig. Het makkelijkst is om een leeg rolletje te hebben en volle. Ik heb mijn lokale fotolab gevraagd om een oud rolletje waar nog een klein stukje film uitstak, maar je kan ook een rolletje ‘opofferen’. Hoe hoger de ISO van je film, hoe beter. De achterkant van een kleurnegatief is minder gevoelig dan de voorkant, en heeft dus ook meer licht nodig. Daarom gebruik ik het liefste de 800 ISO kleurnegatief van Lomography.

Je knipt het uiteinde van het ene filmpje af, en plakt deze met plakband omgekeerd op het andere rolletje. Zorg dat de twee stukken film mooi recht zitten en goed aan elkaar vastzitten. Vervolgens zoek je een donker plekje op om de film van ene naar de andere koker te draaien. Ik gebruik het liefste een wisselzak, maar een volledig donkere badkamer of onder de dekens werkt ook.

Als je klaar bent met draaien knip je de film weer los. Wat je overhoudt zijn twee rolletjes: je redscale-rolletje en het rolletje waarmee je je volgende redscale kan maken. Om je filmpje goed te kunnen laden kan je het uiteinde in de juiste vorm knippen, of het stukje dat je eerder hebt afgeknipt terug plakken.

Credits: desibel

Je bent klaar om te gaan schieten met je eigen redscale-rolletje! Houd in gedachten dat de film veel licht nodig heeft. Hoe meer licht, hoe meer kleur. Dit is dan ook de perfecte film om dubbele belichtingen te maken!

geschreven door desibel op 2013-01-10 in #gear #tutorials #film #diy #redscale #tutorial #vintage #sepia #tipster #rood #nederlands #800cn #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #experimenteren #zelfgemaakte-redscale

9 Comments

 1. bbijlhout
  bbijlhout ·

  Precies zoals ik ze altijd maak :) Meestal van goedkope Paradies 400 film

 2. whistlesthewind
  whistlesthewind ·

  Ik ben zo blij dat er eindelijk fatsoenlijke uitleg is hoe dit moet! :) Snel uitproberen.

 3. desibel
  desibel ·

  @whistlesthewind Graag gedaan! Als je nog vragen hebt, geef maar een gil :)

 4. mrmaart
  mrmaart ·

  @sibel - een 800 iso DIY redscale film, zou jij die schieten als een 400, 200 of misschien zelfs 100? hij is ook 10 jaar over de datum...

 5. desibel
  desibel ·

  @mrmaart Hoe lager je de ISO instelt, hoe meer kleur (of iig, meer andere kleuren dan rood). Als je 'm instelt als 400 zal het dus eerder monochroom zijn. Zelf vind ik zo laag mogelijk mooi, dus 100 :)

 6. desibel
  desibel ·

  @mrmaart De niet-Horizon-foto's in dit artikel zijn zelfs op 64 of 32 ISO geschoten! Redscale is bijna onmogelijk te overbelichten :)

 7. mrmaart
  mrmaart ·

  thanks @desibel! dat zijn pas bruikbare tips :)

 8. miniatuurmensje
  miniatuurmensje ·

  oh oh, dit moét ik proberen!

 9. jord
  jord ·

  Dit is nog eens een mooie tip!

Meer interessante artikelen