Fuji Neopan 1600: flexibel en niet alleen voor bij weinig licht.

Fuji Neopan 1600 is een snelle zwart-wit film, ideaal om te gebruiken bij weinig licht, maar werkelijk fantastisch wanneer je gewoon genoeg licht hebt. Het levert groot contrast, detail en scherpte op, en is zeker weten een film om in de gaten te houden.

Als je mijn Ilford SFX 200 film review hebt gelezen, dan weet je dat ik een paar maanden geleden een kleine stapel film heb gescoord, 8 rolletjes om precies te zijn, waarvan 2 rolletjes Fuji Neopan 1600. Ik had al eerder een rolletje Neopan 400 gebruikt en vond de film fantastisch, dus de lat lag erg hoog voor de 1600.

Toen ik mijn rolletjes ontving stopte ik direct een Neopan 1600 in mijn 120 Holga: ik wilde een experiment uitvoeren waarbij ik het diafragma van de 120 Holga significant vergrootte naar f./2.8. Dit mislukte echter compleet en ik bleef zitten met een verspilde rol zonder foto’s. Ik wil dit experiment trouwens nóg een keer uitvoeren als ik weer een Holga in mijn bezit heb, maar ik dwaal al weer te veel af. Toen ik die film aan het ontwikkelen was, gebruikte ik een staande ontwikkelingsmethode, die ik met de meeste films gebruik, en er viel mij direct iets op: toen ik de ontwikkelaar er uit goot, had deze een levendige groene kleur gekregen. Dit had volgens mij te maken met de samenstelling van de film.

Enfin, ik besloot om mijn volgende Neopan pas over een paar weken te gebruiken, en borg hem tijdelijk op.

Enkele weken waarin voorbij gegaan, maar ik had de film nog steeds niet gebruikt. Echter, het aankomende weekend zou ik naar mijn vriendin gaan, en de weersvoorspelling was zeer gunstig. Ik keek naar mijn rolletjes en zag tot mijn grote schrik dat ik er nog maar twee over had: het Neopan 1600 rolletje, en een Kodak HIE die ik wilde bewaren voor de zomer en infrarood plezier. Ik zat dus opgescheept met een ISO 1600 rolletje op een zonnige dag.

Ik experimenteer veel met ontwikkelen, verschillende ontwikkeltijden en push/pull methodes, en besloot dat de beste manier om deze Neopan 1600 te gebruiken, ik hem zou behandelen en ontwikkelen als een ISO 400 rol.

Eenmaal bij mijn vriendin zijn we, samen met haar ouders en zus, een stukje gaan wandelen. Ik had de Neopan 1600 in mijn Yashica Electro 35 gestopt, en schoot met ISO 400 en f.16.

Het rolletje vol krijgen was zo gepiept, maar nu moest ik het nog ontwikkelen. Ik maakte me geen zorgen over de tijd, maar ik was een beetje bang de ik de film iets te ver getrokken had. Ik ontwikkelde de film in Rodinal 1:100, waardoor het ontwikkelen hopelijk evenwichtig en niet te snel zou gebeuren. Ik ontwikkelde de film voor 20 minuten met een initiële spoeling van 30 seconden, en daarna elke minuut 3 spoelingen.

Hieronder zie je een aantal resultaten van dit rolletje:

Zoals je kunt zien mag het resultaat er wezen: de foto’s hebben mooie tonen, een groot contrast, hier en daar een fijne korrel, terwijl alles haarscherp en gedetailleerd is.

Algemeen genomen is het een fantastische film, die je niet per definitie bij weinig licht hoeft te gebruiken. Het heeft me compleet verrast, en ik zal in de toekomst nog een paar rolletjes scoren, en op exact dezelfde manier schieten, omdat ik het hoge contrast zo mooi vind.

Dank voor het lezen, en blijf schieten!

written by brandkow93 on 2012-11-28 #gear #review #neopan #lomography #1600 #fujifilm #monochroom #zwart-wit #korrel #zwar-wit-film-user-review #gedetailleerd #zwak-licht

More Interesting Articles