Tips voor analoge reizigers

Ben je momenteel trips aan het plannen, of het nou snelle avonturen of langere reizen zijn? Ja? Voor jou en andere analoge reizigers heb ik deze tipster gemaakt. Lees verder om te zien of ook jij er wat aan hebt!

Vorig jaar deelde ik met iedereen een aantal van mijn redenen waarom ik reizen met Lomography camera's zo leuk vind. Aangezien ik me nu opmaak om een weekje weg te gaan wil ik wat reistips met jullie delen.

Credits: plasticpopsicle

1. Kijk eerst wat voor film je nog hebt, beslis dan pas welke camera’s je meeneemt

Sinds ik tijdens mijn reizen met film begon te schieten is dit een gewoonte van mij geweest. In plaats van meteen te belissen welke camera’s ik meeneem ga ik eerst door mijn filmvoorraad om te zien wat ik heb liggen. Aan de hand daarvan probeer ik uit te zoeken welke camera’s het beste werken met de film die ik heb, gebaseerd op de plekken die ik op mijn reis ga bezoeken.

Stel dat ik bijvoorbeeld wat 100 ISO 35mm diafilm heb liggen en wat 400 ISO 35mm kleurennegatief film. Ik kan mijn Lomo LC-A+ of La Sardina meenemen om overdag landschappen met de 100 ISO film te fotograferen, en mijn Nikon FE2 om portretten, eten, en binnen te fotograferen met de 400 ISO film.

Daarnaast neem ik altijd een groothoekcamera mee, ongeacht wat voor film ik heb.

2. Pak films en camera’s altijd als eerst in.

Misschien is dit wel een van de dilemma’s van een analoge reiziger: wat pak je als eerst in? Ik zeg: film en camera’s altijd als eerst. Waarom? Om zeker te weten dat je iedere film/camera/accessoire die je mee wilt nemen of nodig hebt mee kan nemen zonder dat je bagage te zwaar wordt. De rest van de ruimte in je bagage kun je dan gebruiken voor andere noodzakelijke dingen: lichte kleren, toileitbenodigdheden op reisformaat, medicijnen, een paperback om wachttijd op het vliegveld te doden, en de Lomographer’s Survival Kit (hier hebben we het later nog over).

3. Neem de Lomographer's Survival Kit mee.

Herinner je je de basisdingen die, als je ze samen gebruikt, kunnen helpen om ongelukjes te voorkomen en die je meer controle over je foto’s geven? Nou, op reis heb je de Lomographer’s Survival Kit meer dan ooit nodig. Je wil toch niet dat onbedoelde lichtlekken, dubbele belichtingen en andere mogelijke problemen je geliefde reisfoto’s verpesten?

4. Neem je films mee in je handbagage.

Veel lomografen zijn voorzichtig met bagagescanners, omdat ze onze geliefde film kunnen vernielen. De meeste scanners zijn tegenwoordig niet schadelijk meer voor films, maar we kunnen voor de zekerheid onze films ook altijd in onze handbagage meenemen en ze handmatig laten doorzoeken op het vliegveld.

Credits: plasticpopsicle

5. Ga altijd aan het raam zitten.

Vraag het maar eens aan mijn reisgezelschap: ik kies en krijg altijd de stoel aan het raam. Die dingen zijn gemaakt voor mooie on-the-road (of boven-de-wolken) foto’s!

Credits: plasticpopsicle

6. Gebruik ’s nachts een statief.

Ik wilde eerder dit jaar tijdens mijn reis naar Singapore wat foto’s maken van de Marina Bay Sands en de skyline. Ik had Superia 400 film in mijn Nikon FE2 zitten, maar ik had geen statief bij me. Ik moest mijn camera in plaats daarvan op een railing laten rusten en mijn best doen om stil te staan. De resultaten zijn nog steeds goed, maar als je beter kijkt zijn de foto’s een klein beetje wazig. Met een statief zou ik minder getrild hebben en de foto’s zouden scherp genoeg voor een ansichtkaart zijn geworden.

Credits: plasticpopsicle

7. Wees snel.

Er zullen altijd momenten zijn waarop je je reiskiekjes zo snel mogelijk zal moeten nemen. Fotografeer je op een drukke markt? Wil je een foto maken van die intrigerende vreemde? Wat dacht je van een interessant beeld op straat? In dit soort situaties zul je vaak snel moeten zijn.

Bovenstaande foto nam ik in de bus in Singapore. Een paar andere passagiers waren net uitgestapt, waardoor de oude vrouw een interssant onderwerp voor een ‘eenzame passagier’-foto werd. Ik pakte mijn LC-A+, hield de camera voor mijn borst en drukte af terwijl ze niet keek. Als ik een seconde langer had gewacht zou ze tegen me uitgevallen kunnen zijn.

Jullie hebben vast ook nuttige reistips; deel ze hieronder in een reactie!

geschreven door plasticpopsicle op 2012-10-28 in #gear #tutorials #travel #tips #tipster #lomography #traveler #netherlands #nederland #dutch #nederlands #nld #analogue-travelers

Meer interessante artikelen