Alternatieve scanmethode: negatieven scannen met de digicam

1

Het is de droom van elke scannerloze lomograaf: een makkelijke, goedkope (en een beetje gruizige) manier om je negatieven digitaal te krijgen met hulp van een digitale camera. Is dat ding toch nog ergens goed voor…

Credits: stratski

Vroegah was ik net als de meeste mensen aangewezen op de ontwikkelboer. Vooral de medium format experimenten waren altijd weer een rib uit mijn lijf, want het ontwikkelen en afdrukken van 120 film kan alleen bij een vaklab en niet bij mijn locale Appie of HEMA. Als ik nu alleen maar zou hoeven laten ontwikkelen en niet ook nog afdrukken en scannen, zou dat al veel schelen. Ik zocht dus naar een manier om mijn foto’s goedkoop te kunnen scannen. Op het internet kwam ik de volgende methode tegen, die gebruik maakt van een computermonitor en een digitale camera.

- Zet je computer aan met een witte ondergrond. Een leeg Word-document bijvoorbeeld.

- Hang je negatief voor het witte scherm.

- Zorg ervoor dat het negatief iets van het scherm af hangt, bijvoorbeeld door er een luciferdoosje of iets dergelijks tussen te hangen. Als je je negatief direct tegen het scherm aan hangt, loop je namelijk de kans dat door de lichte delen van het negatief de pixels in je scherm zichtbaar zijn.

Hier mijn constructie. Ik had de negatieven op een stukje glas getapet, dat steunde op een klont lego, en van het scherm afgehouden werd door een rolltje karton.

- Neem je digitale camera (spiegelreflex of telefooncamera, wat je voorhanden hebt) en zoom zo veel mogelijk in op het negatief. De macrostand helpt misschien om het negatief beeldvullend scherp in beeld te krijgen. In het ideale geval zet je je camera op een statief, en gebruik je een zo laag mogelijk iso. Klik.

- Als je alle negatieven hebt gefotografeerd zet je ze van de camera over op je computer.

- Open je favoriete beeldbewerkingsprogramma. Ik werk zelf graag met Photoshop Elements, maar een goed gratis alternatief is The GIMP. Draai de negatieven daarin om, zodat ze positief worden. In Photoshop elements doe je dat met de sneltoets Ctrl+I.

Credits: stratski

Het resultaat is een vrij acceptabele foto. Het heeft niet helemaal de kwaliteit van een traditioneel gescande foto, maar het komt toch heel aardig in de buurt. De gruizige, contrastrijke look is bij sommige foto’s misschien zelfs wel mooier dan een echte scan.

Hier steeds twee versies van dezelfde foto: de eerste via de digicam-scan, de tweede via de scanner-scan.

Ik heb nogal de neiging mijn negatieven verkeerd om te scannen…

Het valt je misschien op dat ik dit voornamelijk bij zwart-witfoto’s heb gebruikt.

Uiteraard heb ik ook kleurenfoto’s geprobeerd. Dat was niet zo’n succes. Na het omkeren van de foto hield ik op zijn best een nogal bleke foto over, en op zijn slechtst een blauw uitgeslagen foto, die ook na kleurcorrectie meer op een fletse zwart-witfoto leek.

Niet echt geslaagd, tenzij je van blauw houdt…

Van armoede heb ik ze toen maar in zwart-wit omgezet. Dat leverde dan wel weer leuke plaatjes op, met een gave antiek-look, alsof ze uit een hele oude krant kwamen.

digicam-scan
zwart-wit versie
traditioneel gescand

Ik moet bekennen dat ik inmiddels zo gewend was aan de zwart-witversie van sommige van deze foto’s, dat het me verbaasde toen ik er bij het doorspitten van mijn archief laatst achterkwam dat het eigenlijk kleurenfoto’s waren. Inmiddels ben ik aan de kleurenversies gewend, maar aanvankelijk vond ik de vertrouwde zwart-witversies leuker. Dit soort digitale bewerking is misschien niet helemaal des lomo’s, het is op zijn tijd best leuk.

Nog wat zwat-wit/kleurduo’s.

De conclusie is wat mij betreft dat deze scanmethode goed werkt bij zwart-witfoto’s, en voor kleurenfoto’s alleen als je je niet stoort aan de anti-bewerkingnazi’s ;) .

written by stratski on 2012-10-22 #gear #tutorials #scanning #tipster #scannen-alternatief-scanmethode-digicam-negatieven-requested

One Comment

  1. haverh
    haverh ·

    Dank je wel voor dit goede idee. Ik zit ook tegen die hoge kosten van 120 film aan te hikken. Ga het op jouw manier eens proberen.
    Fijn dat je je idee wilde delen.

More Interesting Articles