George Hendrik Breitner: Pionier van de straatfotografie

De eerste Nederlandse straatfotograaf was een Rotterdammer die het leeuwendeel van zijn leven in Amsterdam doorbracht. Nog tot 16 september kun je in de Kunsthal te Rotterdam zijn werk bekijken en honderd jaar terug in de tijd reizen.

Twee vrouwen op de Dam, Amsterdam, 1901 – 1908 – George Hendrik Breitner

Grappig genoeg was Breitner niet bekend om zijn fotografische werk, maar om zijn schilderwerkzaamheden. In 1857 geboren in Rotterdam en op zijn 29e verhuisd naar Amsterdam. Jaja, het kan best, van 010 naar 020 zonder kleerscheuren!

Breitner was opgeleid als kunstschilder en verdiende hier ook de kost mee. Vooral zijn stadsgezichten, naakten en genrestudies zijn bekend geworden. Rond 1889 is hij ook begonnen met het vastleggen van wat hij zag op film. De eerste handcamera’s werden geïntroduceerd in Nederland en deze hanteerde Breitner graag. Het is niet helemaal bekend waarom Breitner foto’s nam. Deels zal het als referentie geweest zijn voor zijn schilderijen. In de Kunsthal zie je een mooi voorbeeld van een foto waar later een doek uit voortgekomen is waarop paarden en marktwerkers te zien zijn.

Waalseilandsgracht, gezien vanaf de Prins Hendrikkade, 1905 – 1908 – George Hendrik Breitner

Toch zijn lang niet alle foto’s gerelateerd aan zijn schilderwerk. Breitner was namelijk ook al zo’n recalcitrante kerel die de ‘regels’ niet zo serieus nam. Hij maakte veel snapshots op straat of bij vrienden en familie. Bedenk je wel dat het ontwikkelen en nemen van foto’s in die tijd nog best kostbaar was! Ook waren zijn foto’s vaak een beetje bewogen of kwamen ze uit een rare hoek. Breitner nam graag foto’s van hele hoge of lage standpunten en hij schroomde er zeker niet voor om foto’s tegen het licht in te nemen zodat beelden een dieper contrast kregen. Dat het gefotografeerde onderwerp hierdoor soms ‘wegviel’, maakte hem niet uit.

Oudezijds Achterburgwal, 1894 – 1898 – George Hendrik Breitner

Bij de expositie in Kunsthal kom je vooral afbeeldingen van Amsterdam rond 1900 tegen. Met name dames die over de straten lopen, bruggen en hardwerkende arbeiders waren een favoriet onderwerp. Daarnaast ook een selectie met zijn prachtige vrouw Marie Jordan, die hij leerde kennen doordat zij wel eens model stond voor hem.

Marie Jordan naakt op de rug gezien, ongedateerd – George Hendrik Breitner

Kortom: Wil je een middagje cultuursnuiven op het gebied van straatfotografie, begeef je dan voor 16 september naar de Kunsthal in Rotterdam!

Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
http://www.kunsthal.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur
Zondag: 11.00-17.00 uur

Kunsthal – foto via Wikipedia

geschreven door pretletterp op 2012-09-03 in #places #art #museum #black-and-white #kunst #street-photography #vintage #analogue-photography #photographer #location #september #nl #amsterdam #netherlands #nederland #dutch #holland #rotterdam #schilder #exhibitions #coverage #requested #requested-post #kunsthal #nld #straatfotografie #expositie #city-guides #escape-from-the-city #art-and-culture #urban-avonturen #verzoekje #george-hendrik-breitner #breitner

Meer interessante artikelen