Zeven redenen waarom je zwart-wit moet proberen

1

Twijfel je of je zwart-wit film iets voor jou is? Dan zijn hier een paar goede redenen om het gewoon eens te proberen.

Credits: stratski

1. Van zwart-wit ga je beter fotograferen.
Okay, dat is wel een sterke bewering natuurlijk. Maar zwart-wit is heel geschikt om te oefenen met compositie, vormen en lichtinval. Zonder de afleiding van kleur worden contrast, texturen en patronen belangrijker, en je leert op een andere manier te kijken. Een rode bloem tegen een groene achtergrond blijkt in zwart-wit nauwelijks af te steken. Een drukke wirwar in allerlei kleuren blijkt in zwart-wit juist een mooi rustige achtergrond te vormen. Het is leuk om met dit soort dingen te spelen.

Credits: stratski

2. Zwart-wit is heel vergevingsgezind.
Zwart-witnegatieven zijn heel flexibel. Foto wat onderbelicht? Of juist overbelicht? Geen probleem, je kunt er toch nog vrij makkelijk prima afdrukken (of scans) uit peuren. Waar je met kleurenfilm vrij snel veel te donkere of te lichte foto’s krijgt, om maar te zwijgen van irritante kleurzwemen, of gewoon fletse kleuren, moet het bij zwart-wit wel heel erg uit de hand lopen wil de foto echt ontoonbaar worden. Hierdoor is zwart-wit ook heel geschikt voor fotografische experimenten. Mijn zelfgemaakte pinhole-camera’s waren een matig succes, de meeste foto’s werden te licht of juist te donker. Tot ik het met zwart-witfilm probeerde en ik wel prima foto’s kreeg. Ook allerlei oude camera’s die gemaakt zijn in een tijd dat de meest film nog een heel lage iso had, produceren betere foto’s als je er een zwart-wit rolletje in stopt.

Zwart-wit pinholefoto’s met een zelfgeknutselde camera.

3. Je kan het zelf ontwikkelen en afdrukken.
Tuurlijk, je kan ook kleur en dia zelf ontwikkelen, maar zwart-wit is wel een stuk makkelijker. De chemicalieën zijn goedkoper, de temperatuur komt minder nauwkeurig, het is makkelijker een goed resultaat te krijgen, en je kunt zelf makkelijk afdrukken maken. Niet voor niets werk je bij de doorsnee doka-cursus met zwart-wit. Wil je zelf foto’s ontwikkelen en afdrukken (en dat is heel leuk), dan is zwart-wit de aangewezen film. Vooral het afdrukken zou iedere lomograaf toch minstens een keer zelf moeten doen. Het is zo ontzettend leuk om een stuk papier in een badje te dompelen en dan langzaam je foto te zien verschijnen!

Zelf ontwikkelde en afgedrukte plaatjes.

4. Zelfs (bijna) zonder schadelijke chemicalieën.
Als je alleen je negatieven wil ontwikkelen, en geen afdrukken maakt, hoef je zelfs geen ingewikkelde chemicalieën aan te schaffen om je rolletje te ontwikkelen. Het kan ook met koffie. Ja echt, oploskoffie met vitamine C en schoonmaaksoda werken ook. Allemaal gewoon te krijgen in de betere supermakt of drogist. Het is even pielen met de exacte verhoudingen, maar het kan wel. Cafenol heet het mengsel ook wel, en als je erop googelt kom je heel wat handleidingen tegen. Deze bijvoorbeeld, van Photojojo

Ik geef het toe, het is mij nog nooit gelukt. Maar anderen wel. Zoals Flashstalker, Aanum, Zark, Thejunkman en Paappraiser.

5. Je hebt meer keuze dan je denkt.
Je denkt misschien, zwart-wit is zwart-wit, maar dat is niet zo. Zo heb je bij zwart-wit een ruime keuze in snelheden. 50 iso is makkelijk te vinden, en heel geschikt voor die antieke boxcamera van de rommelmarkt. Maar ook 3200 iso film is te krijgen, en 25 iso, en zo’n beetje elke iso ertussen: 100, 125, 200, 400, 800, 1600. Dan is er ook nog infraroodfilm en pseudo-infraroodfilm. Je hebt films met een hele fijne korrel, voor haarscherpe details, en films met grove korrel, voor een ruige look.

3200 iso, 125 iso, 400 iso, 100 iso, verlopen 200 iso film]

6. Je kunt ook midden op de dag en op sombere dagen mooie foto’s maken.
Saaie grijze lucht? Gen probleem, in zwart-wit valt het nauwelijks op. Keihard licht midden op de dag? Mooi! Dat zorgt voor flinke contrasten, en die geven prima foto’s in zwart-wit. Geen gedoen met vroeg opstaan of lang blijven plakken om maar te kunnen fotograferen tijdens het golden hour dus.

Grijze dagen of juist hard licht? Geen probleem.

7. Het ziet er cool uit.
Ja, kleur is mooi hoor. Maar zwart-wit is gewoon supercool. Ik zeg Anton Corbijn. Q.E.D.

geschreven door stratski op 2012-09-07 in #gear #tutorials #film #tipster #b-w #netherlands #nederland #dutch #holland #cafenol #nld #doka #zwart-wit #inspiratie

Een comment

  1. yblomo
    yblomo ·

    Leuk geschreven. Ik ben gek op zwart wit!

Meer interessante artikelen