Met de billen bloot: mijn analoge blunders

3

Het liefst zou ik in dit artikel de foto’s plaatsen waar ik trots op ben. Ik denk alleen dat anderen er meer aan hebben als ik juist het tegenovergestelde doe. Ontdek hier mijn analoge foutjes en voorkom dat jij dezelfde maakt.

Toen ik klein was hadden we thuis fotomapjes met negatieven en afdrukken. Ik wist wel hoe een fotorolletje eruit zag, maar op wat wegwerpcamera’s na had ik zelf geen ervaring met analoge fotografie. Toen Marije (werkzaam bij de Lomography Gallery Store van Amsterdam) in 2007 op een forum wat foto’s van haar Fisheye deelde, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik bestelde mijn eerste Lomography camera en helaas bleef het daar een beetje bij. Ik liep te prutsen met het laden van de film en was nou niet bepaald een doorzetter.

Maar in 2010 liet ik mijn eerste rolletje ontwikkelen en sindsdien ben ik hooked. De Lomography website is inmiddels bij elke internetronde inbegrepen en ik heb alweer 685 foto’s op mijn LomoHome geplaatst. Een expert ben ik nog lang niet. Ik sla veel tipsters op, maar heb nog veel te weinig geexperimenteerd. Door gebrek aan tijd is het er gewoon niet van gekomen.

Dit zorgt er ook voor dat ik inmiddels al een paar camera’s op m’n plank heb staan, maar dat ik de meeste nu pas zodanig heb leren kennen dat ik klaar ben om er echt mee op pad te gaan. Want hoeveel rolletjes ik ook heb volgeschoten, de meeste waren nou niet echt je van het. Ik heb vooral heerlijke beginnersproblemen gehad (met een digitale spiegelreflex gaat het allemaal wat makkelijker, jammergenoeg vind ik de resultaten ook een stuk minder interessant). Nu weet ik dat niets ‘fout’ is bij Lomography en soms krijg je door een foutje juist een bijzonder resultaat. Maar sommige fouten zorgen toch echt voor analoge foto’s die je gelijk naar je prullenbakje kunt slepen.

Diana F+
Met de Diana F+ heb ik nooit echte problemen gehad. Maar ik heb wel nog een handig ‘weetje’ voor iemand die overweegt deze camera te kopen. Let op: de lenzen laten hun effecten alleen zien als je 120 film gebruikt. Wanneer je de 35mm achterkant gebruikt zul je weinig verschil tussen de lenzen merken. Daarnaast vond ik de Instant achterkant wel echt een tegenvaller. Je krijgt snel lichtlekken en binnen moet je echt een flits gebruiken anders krijg je een zwarte polaroid. Ook zou het handig zijn er als er een aangepaste zoeker bij werd geleverd. Het is echt gokken hoe je de foto moet maken. Daarnaast overbelicht je snel foto’s als je de Diana flitser gebruikt. Als je veel instant foto’s wilt maken, adviseer ik een normale instant camera te kopen.

Sprocket Rocket
Bij de Sprocket Rocket vergat ik heel vaak dat de camera nog in de B-modus stond. Echt een ding wat je even moet checken! Anders worden je foto’s dus heerlijk bewogen.

Ik heb niet eens meer de moeite genomen ze goed in te scannen..

De zilverkleurige knoppen werken trouwens super om mee tussen je foto’s te wisselen, maar ik vergat ook vaak of ik nou al doorgespoeld had of niet. Zo had ik bij onderstaande nog niet doorgespoeld, al dacht ik van wel. Gelukkig was ik uiteindelijk heel blij met deze meervoudig belichte foto. Dus leer jezelf aan na iedere foto gelijk door te spoelen, of juist niet, net wat jij makkelijker vindt. Maar probeer jezelf een systeem aan te leren.

Credits: marissa

Spinner 360°
Met de Spinner kun je niet zo heel veel fout doen. Maar wel een paar dingen. Zo heb ik een keer iemand anders aan het touwtje laten trekken en dit ging nogal hardhandig. Hierdoor is in de camera het rolletje van het spoeltje afgeschoten. Ik had er namelijk net een vers rolletje film ingestopt. Terwijl ik in de veronderstelling was dat er gewoon foto’s gemaakt werden, gebeurde er dus eigenlijk niets. Als je op een gegeven moment al 12 spinnerfoto’s op één rolletje kunt maken ga je je toch afvragen waarom hij niet al eens vol is…

Vervolgens is mijn tip: gebruik film met een hoge ISO (Ik kies zelf altijd Lomography CN 800 film) en fotografeer overdag buiten en niet onder een brug/afdakje. Je wilt neem ik aan geen onderbelichte foto’s. Een oplossing hiervoor is natuurlijk de Spinner 360° Motorizer!

Credits: marissa

LC-Wide
Mijn start met de LC-Wide was een beetje drama op zich. Het bleek dat mijn eerste LC-Wide een productiefout bevatte waardoor m’n twee eerste rolletjes niet teruggespoeld konden worden. Maar nu is het mijn maatje die overal mee naartoe gaat. Alleen ik heb laatst wel een flink baalmoment gehad.

Dit is de onderkant van een LC-Wide. Je moet erop letten dat als je gewoon full-frame wilt schieten, dat het schuifje FF/S – HF op FF/S staat. Dit staat ook heel overzichtelijk op de onderkant. Nu wil het zo zijn dat ik iemand anders met mijn camera even heb laten spelen. Waarschijnlijk is toen het schuifje op de onderkant op HF gezet. Vervolgens zijn er foto’s van mijn vakantie in Zweden, Portugal en een festival in Duitsland gemaakt. Het is volledig mijn eigen schuld, want ik heb dat schuifje niet gecontroleerd. Gewoon omdat ik hem zelf nog nooit gebruikt had. Maar doe dit asjeblieft! Want ik heb vervolgens ruim 200 foto’s veranderd zien worden naar o.a. dit:

Verder nog even voor de echte LC-Wide beginner: vergeet niet je scherpstelafstand in te stellen voor je een foto maakt. Als je dit vanaf dag één goed in de gaten houdt zal je dit al snel automatisch doen.

Scannen
Zelf heb ik een scanner die alleen 35mm negatieven kan scannen. Als ik vooraf had geweten dat ik analoge fotografie zo leuk zou vinden had ik zeker een scanner gekocht die ook 120 film kan scannen. Ik schiet hierdoor namelijk helemaal niet meer met 120 film, terwijl ik wel een Diana F+ met meerdere lenzen heb.

Krijg je een streep door je scanresultaten? Geen zorgen, je scanner is niet stuk.

Je moet er gewoon voor zorgen dat dit gedeelte waar ik op heb ingezoomd, supermegaschoon is! Ieder vuiltje in dat gedeelte verpest je hele scanresultaat.

Het zijn allemaal foutjes voor de ‘echte beginners’ en ik denk dat de meeste bezoekers van deze website dat al niet meer zijn, maar ik hoop de nieuwelingen een hoop gevloek te besparen.

Veel succes!

written by marissa on 2012-07-31 #lifestyle #panorama #mistakes #blunders #lomography #netherlands #diana-f #instant-back #nederland #dutch #holland #360 #spinner #sprocket-rocket #nld #analoog #lc-wide #marissa-zegel #analoge-fouten

3 Comments

  1. -niek-
    -niek- ·

    Erg bedankt voor het delen! M'n eerste lege rolletjes zijn net binnen.. dus kan wel wat tips gebruiken ;)

  2. marissa
    marissa ·

    Oeh welke camera heb je gebruikt? En weet je al waardoor het kwam? Het begin is even doorbijten ;)

  3. desibel
    desibel ·

    Mijn systeem bij de Sprocket rocket is dat ik 'm wel doordraai, maar nog niet tot het volgende witte puntje. Zwart=moet nog doordraaien naar volgende puntje, wit puntje=heb al doorgedraaid of wilde met deze foto een dubbele belichting maken :). Bijna feilloos!

More Interesting Articles