Fuji Velvia 100 RVP (120): het ongetemde beest

Deze onvoorspelbare film zorgt met zijn bizarre verzadiging en kleuren voor extra levendige foto’s. Lees hier alles over Fuji Velvia 100 RVP en check gelijk wat meesterlijke resultaten.

Van alle diafilms uit het Lomography universum, is Fuji Velvia 100 RVP waarschijnlijk het meest gek, onvoorspelbaar en extreem als hij gecrosst wordt. De resultaten zijn te herkennen aan de fantastische verzadiging, het roze/paarse en rood/oranje, maar ook nog veel meer onvoorspelbare en krachtige kleurverschuivingen.

Deze film wordt vaak gezien als een dure film, maar na een goede zoektocht bij amazon.com heb ik vijf pakjes 120 film kunnen kopen. Waarschijnlijk van iemand die dacht dat film in dit digitale tijdperk amper nog gebruikt werd want ik hoefde maar € 13,- te betalen! Dat is ongeveer € 2,50 per rol! Als je je bedenkt dat een normaal kleurennegatiefrolletje je ongeveer €3,- tot €4,- is, kun je zeggen dat ik een goede deal gesloten had.

Houd je van betrouwbaarheid? Dan is dit wilde beest niets voor jou. Ondanks dat de fantastische paarse kleur die ik al eerder noemde een eigenschap is van deze film, kan hij vooral op een zonnige dag verrassende resultaten geven. De lucht kan soms een donkerblauwe tot paarse kleur krijgen en bij zonsondergang verandert deze weer naar paars/roze. Soms weten zelfs geeltinten hun weg naar je foto te vinden. Bij een lange sluitertijd zal je foto pastelblauw kleuren, maar een andere foto werd tijdens zonsondergang weer heel rood. Verwacht in ieder geval verrast te worden door onwijs verzadigde kleuren.

Voor de hoeveelheid kleuren en verzadiging die de film geeft, zijn de contrast tonen juist weer erg laag. Let vooral op witte objecten, want erg lichtgrijze en witte kleuren kunnen soms een schaduw vormen. Dit is iets wat je gewoon moet weten voor je met de film gaat schieten en het is een klein dingetje wat niet opweegt tegen de geweldige resultaten. Schaduwen kunnen donker uitvallen, maar de film werkt dan ook het beste op een zonnige dag. Belicht je foto’s in ieder geval goed, of juist niet…

Als je kijkt naar camera’s waar deze film goed mee samengaat, denk ik dat je het beste de Diana F+ kunt kiezen. Het dromerige beeld met de vignettering zorgt voor een mooie harmonie. Zelf vind ik de Holga te robuust en niet breekbaar genoeg om de verrassende effecten aan te kunnen. En bij de Lubitel vind ik de perfecte kwaliteit te weinig charme hebben. Dit zijn slechts persoonlijke voorkeuren, wie weet denk jij hier wel heel anders over.

De onvoorspelbaarheid van de film past goed bij gouden regel #6 en #8 van Lomography:

6 – Denk niet teveel na

Je kunt niet voorspellen wat er gebeurt als je deze film gebruikt. Probeer dan ook nog niet teveel na te denken over het resultaat.

8 – Je hoeft van tevoren niet te weten wat je vastlegt…

Denk nog niet teveel na over wat je hebt vastgelegd. Natuurlijk weet je wel een beetje wat je schiet, maar het eindresultaat is toch niet te voorspellen. Laat alles lekker op z’n beloop.

Probeer het beest niet te temmen! Ga ermee op jacht!

Fuji Velvia staat wereldwijd bekend als de meest verzadigde diafilm verkrijgbaar. Als je hiermee gaat schieten op een heldere dag en het rolletje normaal ontwikkelt zul je ondersteboven staan van de resultaten. Als je de film crossed krijg je de gewilde Fuji groen-blauwe kleurverschuivingen. Bekijk onze volledige collectie aan kleuren negatief films in onze Shop.

written by shmarmy on 2012-07-31 #gear #review #colours #slide-film #purple #120-film #fuji-velvia #netherlands #xpro #x-pro #nederland #dutch #holland #cross-proccessed #kleuren #nld #cross-processen #fuji-velvia-100-rvp

More Interesting Articles