Zenit E: het sluitergordijn repareren

2

Vol spanning bekijk je de resultaten die je zojuist bij het fotolab hebt opgehaald. Zijn ze ineens half of volledig overbelicht! Tijd om je camera eens nader te inspecteren. Je Zenit heeft last van een ouderdomskwaaltje, waar je gelukkig iets aan kunt doen.

Je krijgt verkeerd belichte resultaten en je weet niet waar het door komt?

Je haalt je film op bij het fotolab en je resultaten zijn half of volledig overbelicht? Waarschijnlijk is je sluitergordijn kapot. Een probleem dat helaas bij oude Zenits wel vaker voorkomt.

We beginnen even met een verhaal ter introductie.

Ergens weggestopt op zolder ligt een oude, verwaarloosde Zenit E. De eigenaar van de camera is een tachtig jaar oude man, die door wat stoffige fotoboeken kijkt om herinneringen op te halen. Terwijl hij overspoeld wordt door herinneringen aan mooie zonnige dagen, bedenkt hij zich ineens dat zijn fotografiespullen nog steeds op zolder liggen.

Met enige moeite klimt hij uit zijn stoel en baant hij zich een weg naar de trap. Na een tocht van vier minuten belandt hij op de hal op de tweede verdieping. Terwijl hij wat moppert over zijn oude lichaam, reikt hij naar het touw waarmee hij de zoldertrap mee naar beneden kan laten komen. Terwijl hij de ladder probeert te pakken glijdt hij uit. Hij valt op zijn rug, breekt deze en blaast vervolgens zijn laatste adem uit.

Een paar dagen later komen zijn kinderen naar zijn huis om de spullen van hun geliefde vader uit te zoeken. “Maar dit ziet er nog goed uit, laten we het op eBay verkopen” zegt zijn oudste zoon.

En dit is hoe de oude Zenit E zijn weg naar zijn nieuwe eigenaar vond. De nieuwe eigenaar wist niet zoveel over de camera, maar na wat gedoe weet hij de camera met wat film te laden. Hij schiet zijn eerste rolletje ermee vol en brengt de resultaten naar een fotolab. Een paar dagen later haalt hij de resultaten op en schrikt vervolgens van de beelden…

“De Zenit is ziek” snikt hij. Vervolgens zit de eigenaar de hele dag op zijn kamer te huilen.

Dit is een niet echt vrolijk, maar gelukkig verzonnen verhaal. Toch zou het best waar kunnen zijn. Er zijn nu eenmaal flink wat kapotte Zenits op de wereld!

Het sluitergordijn zou stuk kunnen zijn, dus laten we dat maar eens gaan checken. Open de achterkant en spoel de camera door. Maak een foto en check of het gordijn mooi sluit. Als dit niet het geval is zal hij helemaal niet sluiten of bijvoorbeeld halverwege stoppen.

Dit wordt veroorzaakt doordat de spanning van het gordijn na een tijdje wat verslapt.

Maak je geen zorgen! Dit is gemakkelijk te repareren!

Dit is hoe het eruit moet zien nadat er een foto gemaakt is. Mooi volledig gesloten.

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt om je probleem op te lossen:

  • een erg kleine, platte schroevendraaier,
  • enorm goede concentratie,
  • een vaste hand,
  • veel geduld,
  • en ongeveer tien minuten van je leven, als je tenminste een beetje handig bent met heel, heel kleine schroefjes.
Mijn set superschroevendraaiers.

Het is tijd om te beginnen!

We pakken onze kleine schroevendraaier en schroeven de onderkant er met veel geduld af.

Berg je schroefjes veilig op, je wilt ze niet kwijtraken lijkt me.

De onderkant is er nu af en de binnenkant ziet er eigenlijk niet zo spannend uit. Je ziet eigenlijk alleen een paar schroeven zitten.

Je moet de camera net zo voor je houden als op de foto. Zoals je ziet bekijken we vooral het belangrijkste gedeelte, dat we links houden.

De twee stervormige schroeven zijn de schroefjes die verbonden zijn met het sluitergordijn.

Het schroefje die we nodig hebben is die ik op de foto’s hieronder los schroef.

We moeten eerst het ieniemiene ’slot’schroefje losdraaien. Nu kunnen we de spanning van het gordijn aanpassen.

Als je aan dat schroefje draait kun je als het goed is de spanning al voelen veranderen. Dat is precies wat we willen! Maar let op: draai niet te ver door. Als je dit doet kan de veer breken en dan is je Russische vriend helaas overleden.

Zorg ervoor dat de spanning goed afgesteld staat en schroef vervolgens het kleine slotschroefje weer vast. Schroef tenslotte ook de onderkant weer op z’n plek. Probeer nu de sluiter nog een keer uit en check hoe het er nu uitziet.

Als hij weer volledig sluit ben je een held! Je camera is namelijk weer gerepareerd!! Zo moeilijk was het toch niet? Probeer voor de zekerheid verschillende sluitertijden uit.

Ho, hebben we te vroeg gejuigd? Werkt het nog niet goed? Maak je camera dan weer open en verander de spanning nog een beetje. Herhaal dit tot het sluitergordijn weer perfect werkt.

Zelf heb ik mijn schroefje op het plaatje van de onderkant bewaard. Op deze manier was ik er zeker van dat ik hem niet zou verliezen.

Onthoud wel dat deze reparatie door een amateur gedaan is. Ik kan je niet met zekerheid zeggen dat het jou ook zal lukken, ik weet immers niet hoe handig je bent. Wees vooral geduldig en voorzichtig. Je wilt immers niet iets breken.

Deze tipster over hoe je Zenit E te repareren is een onderdeel van mijn handleiding over de geweldige Russische camera.

Deze handleiding vind je hier: Zenit E: Het stevige metalen hart van de Russische fotografie.

Blijf me in de gaten houden, ik zal nog veel meer tips en recensies met jullie delen. Je kunt me altijd vragen stellen door me een berichtje te sturen. Daarnaast kun je me toevoegen als vriend. Zo blijf je op de hoogte van al mijn bezigheden.

Bedankt voor het lezen en veel succes!

Alle informatie uit dit artikel komt van Tom Tiger's Lair.
Hier vind je nog meer reparatie- en fotografietips. Veel plezier op de website!

De Zenit E is één van de populairste SLRs ooit gemaakt! Deze camera bevat die heerlijke jaren ’60 Sovjetcharme uit. De camera heeft een ingebouwde Selenium lichtmeter en een Helios 44-2 lens. Hij is licht en superfunctioneel. De Zenit E staat altijd voor je klaar! Hebben? Koop hem hier!

written by reminator on 2012-08-02 #gear #tutorials #zenit-e #tutorial #zenit #repair #35mm-film #tipster #lomography #netherlands #nederland #dutch #holland #camera-modification #nld #camera-aanpassing #shooting-tips #minor-camera-repairs #repareren #reparatie #sluitergordijn

2 Comments

  1. reminator
    reminator ·

    Dankjewel voor het vertalen! Ik vergeet zowaar mijn eigen taal en schrijf altijd in het engels haha.
    Btw, je hoeft niet de onderkant terug te schroeven wanneer je de sluiter nog eens test, zolang de stervormige schroef en slot schroef maar vast zitten. ;)

  2. marissa
    marissa ·

    Ha ik had helemaal niet door dat een Nederlander dit geschreven had.. :)

More Interesting Articles