Kijk uit met het recyclen van je chemie

2

Zelf je kleurenfoto’s ontwikelen kan leuk zijn, en omdat je de gebruikte chemicalieën meerdere keren kan gebruiken ook goedkoper dan bij een fotoboer. Al moet je wel opletten dat je je chemie niet té vaak gebruikt natuurlijk…

Credits: stratski

Wat zelf je kleurenfoto’s ontwikkelen goedkoper maakt, is dat je de chemicaliën meer dan eens kan gebruiken. Met bijvoorbeeld een liter aangemaakte Tetenal-chemie, kun je 12 tot 16 films ontwikkelen. Omdat mijn grootste ontwikkeltank (voor vijf 35mm-spoelen of twee 120- en één 35mm-spoel) maar 650 ml oplossing bevat, maak ik meestal niet meteen die hele liter aan. Sterker nog, meestal maak ik maar 250 ml tegelijk aan (voor twee 35mm-spoelen of één 120-spoel). Daarmee zou ik dan technisch gezien drie a vier films moeten kunnen ontwikkelen. Het maakt dus uit of je één of twee 120-films op je spoel zitten, een hele rol van 36 foto’s of een half rolletje uit een zelfgeknutselde pinholecamera… Omdat ik niet altijd goed bijhoud hoeveel films ik nu daadwerkelijk heb ontwikkeld met een lading chemo, wil dat nog wel eens een beetje mis lopen. Als je de chemicalieën te vaak gebruikt heeft dat namelijk invloed op je foto’s. Geen paniek, voor je echt helemaal niets meer overhoudt moet je het wel erg verpesten, maar toch.

Bij iets te vaak gebruiken krijg je dit:

Credits: stratski

Zoals je ziet zijn het een beetje modderige foto’s. Het heeft wel iets vintage verder, maar als je mikte op heldere kleuren wil je dit natuurlijk niet.

Als je chemie ook nog te koud heeft gestaan, wordt het allemaal nog donkerder:

Credits: stratski

Voor de duidelijkheid – dit was gewone kleurenfilm, die niet is gecrossprocessed.

En als je echt pech hebt, kunnen ze foto’s zelfs zo worden:

Credits: stratski

Dit is maar één stap verwijderd van totale mislukking. De negatieven waren bijna doorzichtig wit, en ik ben allang blij dat mijn schanner er toch nog wat van heeft weten te maken. Wel zonde van mijn dure Tungsten-film.

Terwijl het ook goed kan gaan. Hier zijn wat foto’s onwikkeld in dezelfde chemie die al twee keer eerder was gebruikt:

Credits: stratski

De moraal van dit verhaal: pas goed op bij het hergebruiken van je chemie. Het is ervoor gemaakt, en twee keer dezelfde chemie gebruiken gaat over het algemeen goed. De derde keer is een beetje een gok, vooral bij films met een hoge iso (die putten je chemie iets sneller uit, zegt mijn Tetenal-handleiding). Al kan het ook positief zijn, als je van een duistere vintage-sfeer houdt… De echt belangrijke foto’s kun je beter in verse chemie ontwikkelen.

geschreven door stratski op 2012-07-27 in #gear #tutorials #tipster #development #chemie #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #doka #ontwikkelen #doe-het-zelf #recycelen

2 Comments

  1. desibel
    desibel ·

    Die groenblauwe tinten werken wel heel erg goed bij die dino's! :)!

  2. lucklik
    lucklik ·

    Ik gebruik de tetenal C41 sets al enkele jaren ik denk dat ik er een 15 à 20 verbruikt heb. Waarin ik elke set tss de 8 en 12 filmen (aan 30C) heb in ontwikkeld. Ik gebruik Patterson tanken voor 2 of 3 filmen. Dat gaat prima. Ik hou alles in een rekenblad bij zodat ik steeds de juiste ontwikkeltijd en blixtijd ken. Voor de temp Juist te houden gebruik ik een bain-Marie van Nova. Het is een investering maar die heb ik er ondertussen al lang uit.

Meer interessante artikelen