Een Olympus Trip 35 repareren en een nieuw jasje geven

Een tijdje terug kocht ik een kapotte camera die ouder was dan ikzelf. Op internet vond ik hoe ik de vastzittende sluiter kon repareren en een mooie nieuwe skin kon aanbrengen. Ik nam me voor mijn Trip weer tot leven te wekken, en hopelijk inspireert en helpt deze handleiding jou hetzelfde te doen.

Na aanschaf van een defecte Olympus Trip voor £5 was het tijd om de camera te repareren en van een nieuw uiterlijk te voorzien. Een werkend mechaniek had natuurlijk voorrang maar ik wilde de camera ook schoonmaken en een nieuwe skin geven. Als jij dit ook wil doen, kun je het beste de volgende materialen en gereedschappen bij elkaar zoeken:

  • Kleine schroevendraaiers
  • Stanleymes of hobbymes
  • Aanstekerbenzine
  • Vaatdoekje
  • Microvezeldoekjes
  • Wattenstaafjes
  • Koper- of metaalpoets
  • Afwasmiddel
  • Potlood
  • Cocktailprikkers of ijslollystokjes
  • IJsblokjesbakje om schroefjes in te bewaren
  • Nieuwe skin (http://aki-asahi.com/store/)
  • Nieuwe light seals (http://aki-asahi.com/store/)

Om te beginnen kijk je of de lichtmeter nog goed werkt. Om dit zeker te weten, moet je de bovenste afdekplaat van de camera halen en controleren of de naald beweegt. Maak eerst de linkerschroef los, onder het polsbandje. Er zitten ook twee schroeven onder de terugspoelknop. Om die te bereiken open je de camera, stop je een ijslollystokje of iets dergelijks in de terugspoelpal in de camera (dat gespleten ding dat in je rolletje steekt) zodat die niet kan draaien, en schroef je de knop los van de bovenkant.

Met de bovenkant eraf kun je nu bij de lichtmeter, of liever gezegd, de naald van de lichtmeter. Als er geen licht in de camera komt (houd je hand voor de lens), zal de naald naar boven tegen de zoeker zitten. Als je de lens nu op helder licht richt zou de naald naar het midden moeten zwaaien. Dit bevestigt dat de naald werkt. In dat geval (zoals bij mijn camera het geval was) ligt het probleem bij de sluiter.

Nu kan de bovenkant weer in elkaar worden gezet. Maak wel eerst even de moeilijk bereikbare hoekjes schoon, dat scheelt je later weer werk.

Om de sluiter te bereiken haal je eerst de onderplaat van de camera af door de twee kleine schroefjes los te maken. Kijk nu naar de binnenste ring aan de voorkant (die met de letters erop) en zoek de drie kleine schroefjes langs de rand. Voor je die losmaakt, zet je het diafragma op ‘A’ en de focus op oneindig (het bergje). Maak nu de schroefjes los, maar haal ze er niet helemaal af. Nu kan je de ring eraf trekken.

Het voorste lenselement kun je er gewoon afschroeven. Het is wel belangrijk om, voor je er aan gaat draaien, eerst een markering aan te brengen zodat je hem later weer in exact dezelfde positie kan terugplaatsen. Doe je dat niet, dan zal de focus van de camera niet meer kloppen. Ik raad je aan om boven aan de rand (op 12 uur) een kleine markering met een pen of een krasje met een mes te maken. Haal nu de lens eraf en maak hem goed schoon met een microvezeldoekje. Leg hem zo lang opzij.

Nu kun je het hoofdelement van de lens van de camera halen. Til eerst de draadjes aan de onderkant over de schroefdraad voor de driepoot heen om ze wat losser te maken. Haal dan de drie schroefjes dieper in de lens weg. Nu kun je de lens van de camera trekken en wordt het middelste element zichtbaar. Haal dit ook weg en maak het goed schoon.

Nu zijn we dan eindelijk bij de sluiter aanbeland. Draai de schroeven los die hem op zijn plaats houden en open en sluit de sluiterbladen met je vingers. Dat zou makkelijk genoeg moeten gaan. Neem wat aanstekerbenzine en maak de sluiter en zijn omgeving goed schoon. Als je de sluiter nog een aantal keren opent en sluit, zul je merken dat dit steeds makkelijker gaat. Laat de sluiterbladen goed drogen of gebruik een föhn. Het is belangrijk om de bladen niet te smeren, want dan zullen ze uiteindelijk weer aan elkaar gaan plakken. Wel kun je wat grafiet op de bladen wrijven; schraap met een hobbymes wat van de punt van een zacht potlood (ik gebruikte een 3B). Blaas overtollig grafiet weg.

Nu de sluiterbladen makkelijk bewegen kun je het achterste lenselement schoonmaken en alles weer in elkaar zetten. Vergeet niet het voorste lenselement uit te lijnen met je markering. Draai als de lens weer in elkaar zit de focusring heen en weer en controleer of het lenselement meedraait.

Als alles er goed uitziet kun je de boel gaan testen. Het makkelijkste is om het diafragma op ‘A’ te laten staan, de lens af te dekken en de sluiterknop in te drukken. Als het goed is, zal de camera niet afdrukken en zie je een rood vlaggetje in de zoeker. Als je je hand weghaalt voor de lens en het nog eens probeert, zou hij wel moeten afdrukken.

Je kunt het diafragma in actie zien door handmatig een diafragma te kiezen en de sluiterknop half in te drukken. Bij 2.8 zal het diafragma mooi groot zijn, , en bij 22 juist heel klein. Deze tests bevestigden dat mijn reparatie gelukt was!

Nu het mechaniek weer werkt, kun je je gaan bezighouden met het uiterlijk. Trek eerst de oude skin eraf. Dat zou vrij makkelijk moeten gaan. Verwijder nu de oude kruimelige light seals bij het scharnier van het deurtje. Als alles mooi schoon is breng je de nieuwe light seals aan. Gebruik een cocktailprikkertje om in de lastige hoekjes te komen.

Nu kun je de camera helemaal schoonmaken met een doekje en een beetje mild afwasmiddel en water. Laat alles goed drogen. Met de metaalpoets kun je de metalen delen schoonmaken, maar laat de delen waar de nieuwe skin komt met rust. Eventueel zou je met superfijn schuurpapier of een polijstdoek nog wat na kunnen poetsen. Misschien dat ik dat later nog eens doe met de zilverkleurige onderdelen.

De nieuwe skin is relatief makkelijk op de camera te plakken. Het is geen permanente lijm, dus je kunt eventuele foutjes nog herstellen. Werk het velletje goed onder de lens zodat hij mooi aansluit. Duw met een cocktailprikkertje in alle lastige hoekjes en wrijf over de skin zodat er geen luchtbellen onder blijven zitten.

Klaar!

Je zou nog verder kunnen gaan en alle zwarte delen die wat kaalgesleten zijn met wat verf bij te werken. Maar als je zoals ik van plan bent je camera te gebruiken, in plaats van hem alleen in een vitrinekastje te zetten heeft dat waarschijnlijk weinig zin. Het is belangrijker om eerst een rolletje goedkope film vol te schieten om te zien of je de focus niet in de war hebt geschopt bij het weer in elkaar zetten van de lens. Als de focus niet goed is, haal dan de voorste binnenring weer weg, draai het voorste element hooguit een kwartslag en probeer het nog eens. Of zoek op internet naar gedetailleerdere instructies om de focus bij te stellen.

written by veato on 2012-06-18 #gear #tutorials #tipster #camera-instructie-reparatie-olympus-trip
translated by Maaike van Stratum (@stratski)

More Interesting Articles