De ondergang en terugkeer van 110-fotografie

In de digitale wereld moet alles kleiner, dunner en compacter. Maar de meeste analoge fotografen zullen wel bekend zijn met een klein wondertje uit het verleden. Een camera die klein kon zijn dankzij het bestaan van het 110 filmformaat. Lees hier meer over 110 film,- camera’s en Lomography’s recentste creatie.

Recentelijk heeft Lomography zijn eigen 110 film op de markt gebracht: de Orca B&W film! Weet je nog niet zoveel over 110 films en -camera’s? Of moet je geheugen even worden opgefrist? Lees dan snel verder voor een kort achtergrondverhaal.

Kodak kwam in 1972 met een cartridgefilm genaamd 110 film. Deze film is een miniatuurversie van de toen al bekende 126 film. 110 en 126 film werden beiden voor Kodak’s Pocket Instamatic camera’s verkocht. Deze camera’s werden vooral bij amateurfotografen erg populair en iedereen had er wel een.

Het kleine format werd decennialang goed verkocht totdat Fujifilm in September 2009 stopte met de productie ervan. Tijdens de opleving van analoge fotografie van de afgelopen jaren kwam er ook steeds meer vraag naar het inmiddels zeldzame filmformaat. Lomografen gingen op zoek naar 110 film en camera’s, misschien zijn er een paar die hun handen op de volgende camera’s hebben weten te leggen?

Foto via Instamatic op Wikipedia

Kodak Pocket Instamatic 100
“Instamatic” was de naam van Kodak’s reeks van handige, goedkope, gemakkelijk-te-laden camera’s die in 1963 voor het eerst op de markt kwamen. De eerste Instamatic camera’s werkten alleen met cartridge 126 film, totdat Kodak besloot om een kleiner filmformaat te produceren. Dit formaat staat bekend als 110 film. De eerste 110 camera was de toepasselijk genaamde Kodak Pocket Instamatic 100’ die in 1972 voor het eerst te verkrijgen was. Het was een gemakkelijk camera met een schuivende lenskap, een bulbwaarschuwing in de zoeker en een aansluiting voor een MagiCube flitser.

Lees voor meer informatie over deze camera ons Iconische 110 camera’s: Kodak Pocket Instamatic artikel!

Fotos via Mirrorless Rumors en The Other Photography Blog op Blogspot

Pentax Auto 110
Een van de kleinste analoge camera’s ooit gemaakt. De Pentax Auto 110 is misschien zelfs de kleinste SLR camera ooit geproduceerd. Compleet met verwisselbare lenzen, automatische belichting en bijpassende flitser. Ben je nu niet reuze nieuwsgierig naar meer informatie over deze camera? Dat dachten we al. Check vooral even deze video recensie voor nog meer informative over deze camera.

Daarnaast staat op Lomography ook nog een artikel over deze camera: Iconische 110 camera’s: Pentax Auto 110.

Foto via Minolta 110 Zoom SLR op Wikipedia

Minolta 110 Zoom SLR
Nog een opvallende en gewilde camera is de Minolta 110 Zoom SLR. Je herkent hem meteen vanwege zijn ongebruikelijke platte vorm. Hierdoor past hij net als de meeste 110 camera’s gemakkelijk in je zak. Hij beschikt over automatische diafragma en belichtingsinstellingen, een lichtmeter (CdS meter), instelbare belichtingscorrectie en een vaste 25-50mm f/f.5-16 lens (waarbij handmatige- en macro focus tot 33 centimeter mogelijk is).

Lees ook het artikel Iconische 110 camera’s: Minolta 110 Zoom SLR.

Maar wacht! Er is meer! Lomography heeft een grote verrassing in petto: de Fisheye 110 Baby! Dit analoge schatje werkt net als zijn grote broer, de Fisheye No. 2 camera –dezelfde effecten, hetzelfde fotoformaat en genot- alleen ieniemienie! Deze kleine camera biedt veel voor een kleine prijs en overtuigd zelfs de grootste vrek om analoog te fotograferen. Heb je al wat van onze Orca 110 B&W film in huis? Probeer deze dan met het schattigste analoge gezelschap die je ooit zult tegenkomen.

Nog niet genoeg informatie over 110 film en camera’s? Check dan ook CameraQuest, Camerapedia, 110 film op Wikipedia en Kodak 110 camera’s op SubClub.org.

De Fisheye Baby 110 camera’s zijn volledig werkende miniatuurversies van de Fisheye No. 2. De camera’s zijn speciaal voor 110 film ontworpen. Deze baby’s maken perfecte fisheye foto’s door je wereld in cirkelvorm op een vierkante foto vast te leggen. De Fisheye Baby 110 heeft een bulb modus en je kunt er ook nog eens meervoudige belichtingen mee maken. Laad de camera met Lomography Orca B&W 100 en duik in de lang vergeten wereld van 110 fotografie!

geschreven door plasticpopsicle op 2012-06-18 in #lifestyle #film #110-film #lomography #compact #netherlands #nederland #dutch #holland #klein #110-format #analogue-lifestyle #orca #nld #110-cameras #110-camera-s

Meer interessante artikelen