Alles over 110 film

2

In 1972 introduceerde Kodak het 110 filmformaat. De meesten van jullie kennen natuurlijk de bekende 35mm en 120 type films. Maar 110? Lees snel verder om kennis te maken met deze film.

Foto’s via Camera Wiki, haydnallbutt, en Dipity.

In 1963 bracht Kodak de zogenaamde Instamatic camera’s op de markt. Deze cameraatjes werden al snel ontzettend populair, omdat ze makkelijk in het gebruik waren en ook nog eens prettig geprijsd. Klanten klaagden nogal eens over hoe lastig het was om rolletjes te laden en te verwijderen, en de Instamatic was Kodaks antwoord daarop. Aanvankelijk werkten de Instamatic camera’s met 126 film, maar in 1972 bracht Kodak een nieuw type film voor hun camera’s op de markt – het 110 formaat.

Deze cartridge-film was een stuk kleiner dan zijn voorganger, met een formaat van 13 × 17mm per frame. De film was 16mm breed, met een perforatie op elke frame om zo makkelijker te kunnen doordraaien. 110 film had een papieren achterkant met nummers erop, net als bij 126 film. Zo kon je door het raampje op de achterkant van je Instamatic camera precies zien op welk frame je zat.

Check hier wat 110 shots van onze communityleden:

Credits: ethermoon, kdstevens & superlighter

Bronnen voor dit artikel zijn deze post van Kodak Collector, het Wikipedia artikel over 110 film, en deze post op Camerapedia.

geschreven door jeanmendoza op 2012-05-14 in #lifestyle #film #110 #kodak #netherlands #nederland #dutch #holland #orca #nld #film-cartridge

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

2 Comments

 1. mrmaart
  mrmaart ·

  stay tuned mensen! :)

 2. raapstelenstamppot
  raapstelenstamppot ·

  Worden 110 filmrolletjes standaard in een cartridge/casette geleverd of moet je de cartridge los halen? Ik meende het eerste en dat haal ik ook uit deze post, maar bijvoorbeeld dit artikel www.lomography.nl/magazine/lifestyle/2012/05/15/de-beste-va… zegt dat de film in een cartridge komt. Ook het formaat van het doosje waarin 110 film wordt geleverd (zie de online shop) lijkt te zeggen dat er een cartridge in zit.
  Heeft iemand wellicht een duidelijk antwoord?

Meer interessante artikelen