Zo maak je een middenformaat pinhole camera

Het is bijna zover… 29 april is het Worldwide Pinhole Photography Day! Wil jij die dag graag pinhole foto’s maken maar beschik je niet over het juiste materiaal? Maak dan met behulp van deze tipster je eigen middenformaat pinhole camera.

Credits: pvalyk

Er bestaan inmiddels genoeg boeken, YouTube fimpjes en artikelen over het maken van je eigen pinhole camera. Met behulp van deze informatie heb ik een gemakkelijke handleiding voor je samengesteld.

Benodigdheden:

  • een leeg spoeltje,
  • een doos,
  • gaffer tape (voor het dichtmaken van alle kiertjes),
  • een stuk aluminium voor het maken van de pinhole,
  • en onderdelen van oud speelgoed (dat heb ik tenminste gebruikt).

Dit moet je doen:

1. Prik een gaat je in het aluminium en schuur het glad. Knip in je doos ook een gaatje, maar maak deze iets groter dan het pinhole gaatje.

2. Er mag absoluut geen licht in de doos komen (naast het licht wat door de pinhole komt natuurlijk). Zorg er voor dat er geen kiertjes of gaatjes in de doos zitten. Tape hem dicht en verf hem egaal zwart.

3. Tape je pinhole achter de opening die je eerder in de doos hebt geknipt. Zelf heb ik hiervoor gaffer tape gebruikt. Maak vervolgens de sluiter. Dit klinkt lastiger dan het is. De functie van de sluiter is het bedekken van de pinhole wanneer er geen foto gemaakt dient te worden. Zelf heb ik de sluiter van een stukje tape gemaakt.

4. Zorg ervoor dat de sluiter dicht is en knip een gaatje aan de achterkant van de camera zodat je kunt zien hoe ver je fotorolletje doorgespoeld dient te worden. Nu kun je er film in stoppen en fotograferen!

Ik denk niet dat jullie lezers geïnteresseerd zijn in de details over het vastmaken van de spoeltjes. Je hoeft eigenlijk enkel te weten hoe je de pinhole moet maken. Het omhulsel kan eigenlijk van alles gemaakt worden. Als je film er maar inpast en het lichtdicht te maken is.

Tip: van een aluminium blikje kun je de pinhole maken. Je kunt deze doorprikken met een punaise. Als je zeker wilt zijn van goede foto’s kun je het beste een lichtmeter gebruiken. Anders wordt het simpelweg veel experimenteren.

Zie hier een paar foto’s die ik met deze camera heb gemaakt:

Credits: pvalyk

Lees ook mijn andere artikelen over Pinhole fotografie: Square Format Tips Using a Pinhole Camera en Thoughts on Shooting with a Homemade Pinhole Camera.

written by pvalyk on 2012-04-30 #gear #tutorials #film #pinhole #120 #35mm #camera #tipster #april #medium #format #cardboard #lomography #netherlands #nederland #dutch #holland #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #karton #nld #zelfgemaakt #knutselen

More Interesting Articles