Canon AE-1: kampioen zwaargewicht

2

De Canon AE-1 ligt misschien een beetje zwaar in de hand, maar is zeker de moeite waard. Lees snel verder waarom.

Er is een heel scala aan redenen waarom het de moeite waard is om met deze klassieke Canon te schieten. De zoeker is geweldig: groot, uitgebreid en informatief. Bij het focussen op je lens, is het supersimpel om te zien of je je focus precies goed hebt. Wanneer je de ontspanknop ingedrukt houdt, vertelt hij je of de opname wordt onderbelicht of niet, afhankelijk van de diafragma-instelling die je hebt gekozen. Hij blijft je vertellen of er over- of onderbelichting is tot je de sluitertijd goed hebt ingesteld. Een andere knop laat je zien hoe vol je batterijen nog zijn (of eigenlijk meer wanneer het tijd is om te wisselen).

De ontspanknop is supersmooth en makkelijk in te drukken, met een bijna directe reactie. Daarom is het maar goed dat er ook een slot op zit – met deze camera maak je geen onbedoelde foto’s! Verder is het geluid dat de sluiter maakt een lust voor het oor. Hetzelfde geldt voor het doordraaien van de film. Pure vreugde!

Meerdere opnames op hetzelfde frame is meer dan eenvoudig. Neem een foto als normaal, maar draai de film niet door. In plaats daarvan gebruik je de kleine knop aan de onderkant, degene die je normaal gesproken indrukt als je rolletje vol is en je de film terug wilt spoelen. TERWIJL je deze indrukt trek je pas de hendel naar voren zoals je zou doen om naar het volgende frame te gaan. Op deze manier denkt de camera dat je hebt doorgedraaid en kan je opnieuw afdrukken!

De body is heel erg breed. Zeker 3 cm breder dan de LC-A+ en om de één of andere reden draait de spoel de andere kant op, dus met de klok mee. Als je film in de LC-A+ laadt draait de spoel tegen de klok in. Dit betekent dat je één of twee frames verspilt met het laden van de film, maar ik zal je zo uitleggen dat dat ruimschoots wordt goedgemaakt.

Hij heeft een hot-shoe-aansluiting voor flitsers, sluitertijden van 2 seconden tot 1/1000e seconde. Er is ook een bulb-stand maar die heb ik nog niet helemaal uitgevogeld. Deze camera heeft precies dezelfde opening in de ontspanknop als de LC-A + heeft voor het bevestigen van een draadontspanner. Hij werkt met een hele hoop lenzen (en de markt voor tweedehands lenzen is groot) dus zet er gewoon een lens op en doe eens gek. Je zult er geen spijt van krijgen, vooral niet als je je foto’s een beetje scherper wilt hebben.

Eerlijk gezegd is er maar één nadeel aan deze camera (naast het gewicht) – en dat is het ontbreken van een klein gaatje aan de achterkant van de camera om te zien of je de camera hebt geladen met film of niet. Hij heeft wel een sleufje aan de achterkant waar je een stuk van de kartonnen verpakking van je film in kunt schuiven, om te zien welke film je gebruikt. Maar om eerlijk te zijn, wie bewaard die kartonnetjes? Ik niet in ieder geval!

Hier zijn een paar foto’s om je te laten zien waarom schieten met de Canon AE-1 zo de moeite waard is:

Credits: lighttomysoul

Ik heb een 35-70mm lens voor de mijne en het werkt perfect. Ik geef de Canon niet zo veel liefde als hij verdient omdat hij zo groot en zwaar is om mee rond te sjouwen maar hij stelt me nooit teleur als ik hem meeneem.

written by lighttomysoul on 2012-04-21 #gear #review #slr #canon #canon-ae-1 #camera-review #lomography #ae-1 #netherlands #nederland #dutch #holland #ae1 #user-review #nld #film-slr #recensie

2 Comments

  1. rascomo
    rascomo ·

    I just bought a Canon AE-1 this week, quite curieus how it works. I am glad to hear that it is easy to make double exposure photo's.

  2. arankahes
    arankahes ·

    hoi, ik vroeg me af waar jij je batterij koopt voor de canon ae-1 want de mijne is op voor ik me camera heb kunnen gebruiken en ik wil hem ZO graag gebruiken!!! ;-)
    groetjes aranka

More Interesting Articles