Een film scannen zonder een negatievenscanner

1

Als je net als ik pas met analoge fotografie begonnen bent, heb je waarschijnlijk ook nog geen eigen negatievenscanner. Geen nood want ik heb een goedkope manier gevonden om je film in te scannen met behulp van je oude multifunctionele scanner. Lees gauw verder!

Materialen:

 • Dik karton met een zilveren kant van A4-formaat
 • Sjabloon
 • Schaar
 • Potlood
 • Liniaal
 • Plakband

Instructies:

 • Stap 1: Print het sjabloon op de witte kant van het zilveren karton.
 • Stap 2: Knip met de schaar de vorm uit en vouw de driehoekige vleugels naar boven, zodat de glimmende kanten van het karton naar elkaar gericht zijn.
 • Stap 3: Vouw nu het langste gedeelte van de rechthoek, zodat die de randen van de driehoeken raakt en het geheel lijkt op een driehoekige wig met open bodem en de glimmende kant van het karton aan de binnenkant.
  *Stap 4: Plak de hoeken van de adapter aan elkaar vast, en hij is klaar voor gebruik!

Het gebruik:
Leg een dia of negatief op de scanner en zet daar de adapter overheen. Voor de beste resultaten zorg je dat één zijde van de film is uitgelijnd met het midden van de adapter. Laat het deksel van de scanner open. Als je scans een ongelijke helderheid vertonen kun je proberen een dun velletje papier tussen de film en de adapter te leggen. Het papier diffundeert het licht en zorgt ervoor dat de scanner geen ruimte achter de film meer ziet.

Je krijgt meer detail naarmate je scant met een hogere resolutie. Ik raad je aan de scanner in te stellen op minimaal 1200 DPI. In het plaatje hier beneden zie je links de ruwe scan, in het midden de geïnverteerde scan, en het uiteindelijke plaatje aan de rechterkant.

geschreven door a1con op 2011-12-21 in #gear #tutorials #film #tutorial #scanning #tipster #netherlands #how-to #nederland #dutch #nederlands #scanning-film #without #nld

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Een comment

 1. mrmaart
  mrmaart ·

  vreemd - bij mij doet de link het prima! probeer deze link eens - bit.ly/rATXY2

Meer interessante artikelen