Lekken met licht

Lichtlekken (of ‘lightleaks’) zijn vaak pure ongelukjes. Waar je ze bij een gemiddelde camera niet hebt, kan je ze toch wel zelf veroorzaken! Let op: bij deze tipster bestaat de kans dat je de hele rol overbelicht of dat je een rol met meesterlijke foto’s totaal verpest. Wees dus bewust van het risico!

Er zijn een paar manieren om een lichtlek te veroorzaken. De eerste optie is om de achterkant van je camera, terwijl de film er in zit open en weer dicht te doen. Een van de gouden regels van Lomography is hier op van toepassing – wees snel! Doe dit in een redelijk duistere kamer en je hebt kans dat het ‘goed’ fout gaat. Daarna kun je foto’s schieten op de overbelichte delen.

Credits: stitch

In onderstaande foto’s heb ik het klepje van mijn camera een paar keer open en dicht gedaan, er zijn verschillende effecten uit voort gekomen zoals je kunt zien.

Credits: stitch

De tweede methode is iets drastischer. Na het volschieten van een heel rolletje ga je naar een donkere kamer, hoe donker de kamer is zal bepalen in hoeverre je lightleaks op je negatieven krijgt. Trek het hele rolletje uit zijn huls. Yeah right, dat klinkt als gekkenwerk! Maar kom op – we are living on the edge, niet waar? Nu rol je met de hand het rolletje weer op en laat je hem ontwikkelen. Hieronder kun je zien hoe mijn versie hiervan geworden is. Sommige foto’s zijn verzadigd met lichtlekken en anderen hebben alleen een klein gloedje.

Credits: stitch

Dus, als je wat licht in je foto’s wilt laten schijnen, probeer dan bovenstaande technieken en laat je verrassen.

geschreven door stitch op 2011-12-06 in #gear #tutorials #tip #camera #experiment #tipster #accident #nl #netherlands #dutch #holland #nederlands #nld #lichtlek #lichtlekken #vertaling #ligthleaks #simulating #lekken

Meer interessante artikelen