Trees

Het net niet middelpunt van de belangstelling

1

Dit is Reuben het Konijn. Samen met hem gaan we op een wonderlijke ontdekkingstocht waarin we nu eens een keertje NIET het onderwerp van de foto in het middelpunt van de belangstelling zetten.

Credits: emperornorton

Ik heb in het verleden een vrij nare docente gehad — een technisch type die ook nog eens de leerling van Ansel Adams was — maar ondanks haar venijnige inslag heeft ze me een paar goede dingen bijgebracht op het gebied van fotografie. Een van haar vaste ‘pesterijen’ was om leerlingen die het onderwerp van hun foto in het midden zetten direct voor de hele klas voor gek te verklaren door ‘Dead Center’ te roepen. Nog voordat ik les van haar kreeg, had ik door dat het focussen op het midden van de foto niet altijd het mooiste is. Deze foto’s van Reuben zijn voor die tijd gemaakt.

Als we het over vierkante foto’s hebben, dan lijkt er weinig anders mogelijk dan je onderwerp in het middel te zetten, maar het kán wel met een beetje creativiteit en moeite. Met 35mm camera’s wordt het al iets makkelijker om dramatische taferelen te scheppen in je onderwerpen, de achtergrond en hoe je het plaatje ‘inlijst’.

De moeilijkheden die je zelf creëert op het moment dat je het onderwerp van je foto in het midden zet, is dat het een soort bullseye wordt. Alle aandacht wordt direct naar het midden gezogen waardoor er weinig spannends aan de afbeelding over blijft en al je foto’s al snel op elkaar gaan lijken. Ik heb wel eens foto’s gezien waarbij mensen in het midden staan bij een Sprocket Rocket of Horizon afbeelding. Die zien er – naar mijn mening – nogal raar uit.

Maar vrees niet, want er zijn naar mijn mening 3 oplossingen!

1.) Als je onderwerp dan toch in het midden ‘moet’, vul dan het hele beeld ermee:

Credits: emperornorton

2.) Zet je onderwerp nét niet in het midden:

Credits: emperornorton

3.) Misschien nog wel de beste – focus eerst op je onderwerp en schuif daarna je camera een tik naar de andere kant waardoor je onderwerp onverwachts en anders in het beeld komt te liggen:

Credits: emperornorton

Net als alle regels moet je ook deze niet te serieus nemen. Maar toch kan ik je garanderen dat deze 3 tips je foto’s en stuk spannender zullen maken.

geschreven door emperornorton op 2011-12-05 in #gear #tutorials #art #tutorial #subject #tipster #model #shooting #nl #models #netherlands #nederland #dutch #composition #modeling #nederlands #oog #nld #konijn #haas #vertaling #art-photography #posities #positie

Een comment

  1. appelmoes
    appelmoes ·

    Ik ben het hier volledig mee eens. Ik heb een fotografie opleiding gedaan en daar hebben we precies hetzelfde geleerd. Daarvoor heb ik meer digitale voorbeelden die hier op de site niet te vinden zijn, maar probeer het ook eens, je zult spannendere foto's krijgen, meer rust creëren in je beeld, en een fijner oog voor detail.

Meer interessante artikelen