Wat moet ik weten over het scherpstellen van het hyperbrandpuntsafstand met de Russar+?

Het scherpstellen van de hyperbrandpuntsafstand wordt vaak gebruikt voor landschapsfoto’s waarin je zou willen dat alle nabije en verre objecten scherp blijven. Je lens focussen op het hyperbrandpuntsafstand zorgt voor een maximale scherpte van de helft van deze afstand tot in het oneindige. Groothoeklenzen zoals de Russar+ hebben korte brandpuntsafstanden en dus een diepere scherptediepte (diepte van het veld is het bereik van de foto dat scherp is). Door het instellen van de hyperbrandpuntsafstand, kun je de scherptediepte in de foto te maximaliseren.

Hyperfocal scherpstellen kan gemakkelijk worden gebruikt op objectieven zoals de Russar+, de lens heeft namelijk een scherptediepte indicator. Het is een geweldig voorbeeld van hoe de handmatige instellingen op de Russar+ je toestaan ​​om echt de controle over je foto’s te nemen. Op de Russar+ kun je markeringen zien die aangeven welk deel van de focus schaal scherp is voor een bepaald diafragma. Elk diafragma wordt twee keer gemarkeerd als je naar de bovenkant van de lens kijkt.

Nu kun je de oneindigheid markering op de de focus markering zetten voor je huidige diafragma. Daarna is alles van de afstand die wordt aangegeven in de eerste markering tot oneindig in focus. Dus de eerste markering geeft je een minimale afstand die je nodig hebt om de objecten in focus te houden. Een voorbeeld: door het gebruiken van f11 op de Russar+ en het instellen van de lens op de hyper-brandpuntsafstand, zal alles vanaf 0,6m scherp zijn – vrijwel alles op de focus schaal is scherp. Voor breder geopende diafragma’s zoals 8 of 5.6 is het scherpstelbereik nog steeds vrij groot.

Diafragma ingesteld op 8. 1, gericht op de voorgrond 2, focus ingesteld op oneindig 3, hyperfocal distantie focus

geschreven op 2014-04-10 in #lenses #russar