Wat is rode shift en hoe kan ik dit met de Russar+ corrigeren?

Bij gebruik van groothoeklenzen op digitale camera’s kan rode kleur ontstaan op de rand van de foto. Dit staat bekend als "rode shift’ of ‘rode hoek’ en is een veel voorkomende gebeurtenis in enkel digitale fotografie. Het is niet een defect of een optische kwestie. Het rode shift effect is een stuk heftiger wanneer de achtergrond van de foto wit/licht is – dit komt niet voor in zwart-wit foto’s.

Waarom ontstaat rode shift happen in digitale fotografie?

Digitale sensoren nemen rode/groene/blauwe kleuren op om dot pitch (de afstand tussen punten van dezelfde kleur op een beeldscherm) te genereren, in plaats van de chemische lagen zoals op film. De golflengte van rood licht is langer, en wanneer het beeld correct wordt gericht op micro-lenzen op een digitale sensor, wordt er rood licht gericht op de zijkant van de microlenzen en vervolgens weerspiegeld in de dot pitch. De sensor verzamelt dan de aanvullende rode informatie door te reflecteren en het rode gedeelte is vervolgens zichtbaar op het beeld. Het exacte effect hangt af van verschillende sensoren en de camera.

Let op: de meeste labs verbeteren het kleurcontrast en de verzadiging wanneer ze digitale beelden ontwikkelen (de foto’s zien er dan aantrekkelijker uit), en dat is de reden waarom het rode shift effect na het afdrukken sterker lijkt.

Hoe raak je van rode shift af

Voor Sony cameragebruikers

Sony heeft een applicatie voor in-camera redshift correcties voor gebruikers van oude lenzen. Het heet Lens Compensation en is hier verkrijgbaar. Voor aanschaf moet je een"Sony Entertainment Network account":https://www.playmemoriescameraapps.com/ creëren. Vervolgens kun je dan deze app kopen voor op je computer of direct voor op je camera in “Applications”. Als de app niet beschikbaar is in jouw land, kun je op een nieuw account een Sony Entertainment prepaid card aanvragen en het op deze manier aanschaffen.

For Leica cameragebruikers

Leica heeft ook een eigen coderingssysteem voor in-camera rode shift correctie, het zogenaamde 6-bits systeem. Hoewel je Leica camera alleen zijn eigen lenzen identificeert met de in-camera correctie van rode shift, kun je om rode shift van individuele lenzen te elimineren handmatig de Russar+ coderen als een Leica 21mm Pre-ASPH (# 11134).

Postproductie oplossingen

Cornerfix

CornerFix is een gratis applicatie die effecten in digitale beelden zoals rode shift corrigeert. De application werkt met Mac of PC en met DNG (digitaal negatief) formaten. Zie hier.

Dan kan het proces van het corrigeren van je foto’s worden gedaan in 3 stappen:

1. Maak een foto van een witte muur met behulp van je camera en de Russar+ lens.
2. Upload deze foto naar CornerFix om een lensprofiel aan te maken.
3. Gebruik dit lensprofiel om alle afbeeldingen die met dezelfde camera en Russar+ lens zijn gemaakt te corrigeren.

CornerFix zal samenwerken met Leica M8, M9, X1 en S2 camera’s. Plus omgezette beelden van de Sony NEX-serie, Sigma DP-serie, evenals alle bekende DSLR’s van Nikon, Canon en Sony camera’s.

Download CornerFix hier

Photoshop

Je kunt rode shift na de opname corrigeren in Photoshop . In het tabblad ‘Color tab of the Lens Correction’, selecteer je het selectievakje ‘Remove Chromatic Aberration’ checkbox.

geschreven op 2014-04-10 in #lenses #russar