Rubriek Tipster: Nieuwe magazine richtlijnen (maart 2012)

Deze richtlijnen laten je zien waar we naar op zoek zijn voor onze Tipster rubriek. Natuurlijk willen we je niet belemmeren in je persoonlijke stijl en artistieke vrijheid, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een artikel indient. Onthoud: dit zijn richtlijnen, geen strikte regels. We willen vooral dat je lol hebt tijdens het schrijven, dus ga snel aan de slag.

Een Tipster moet de lezer nieuwe informatie geven over de verschillende manieren waarop ze hun camera, film of accessoires kunnen gebruiken om de tofste resultaten te krijgen.

Je artikel indienen

Titel:

 1. Moet de boodschap van je artikel uitdragen.
 2. Moet specifiek zijn.
 3. Voorbeeld:

LC-A+ Tipster
Splitzer
Tips om de de Splitzer met je LC-A+ te gebruiken

Tags:

 1. Minimaal vijf woorden, in kleine letters, gescheiden door komma’s.
 2. Moeten betrekking hebben op je verhaal.
 3. Kunnen camera’s, filmtypes en technieken bevatten.
 4. Kunnen relevant zoektermen en verwante interesses bevatten..
 5. Voorbeeld:

light painting, meervoudige belichting, pinhole, scannen, sprocketgaatjes

Samenvatting:

 1. Geeft antwoord op de standaard wie, waar, wat, waarom en wanneer vragen.
 2. Moet bestaan uit maximaal 40 woorden of 2-3 zinnen.
 3. Moet verschillen van de inhoud.

Inhoud:

 1. Moet uit minimaal 100 woorden bestaan.
 2. Moet minimaal 5 foto’s en één zogenaamde header foto hebben, die dienst doet als coverfoto of thumbnail van je artikel. (Hieronder kun je lezen hoe je foto’s toevoegt). Alle foto’s moeten minimaal 576px in de breedte zijn.
 3. Moet goed geschreven, helper en beknopt zijn. Probeer gestructureerd, interessant en informatief te schrijven, en vergeet niet de standard grammaticaregels in acht te nemen. Onze Magazine Editors lopen je artikel altijd even na en maken het waar nodig beter leesbaar.
 4. Sluit altijd af met een conclusie en geef de lezer iets mee om over na te denken. Als je wilt, kun je je artikel afsluiten met een vraag waar mensen onder je artikel op kunnen reageren.

In de meeste gevallen moet je de volgende punten duidelijk omschrijven:

 • Wat je nodig hebt (als opsomming)
 • Hoe je te werk moet gaan: in chronologische volgorde met tekst
 • Het proces: wat moet je exact doen en hoe?
 • Wijze woorden: extra tips en advies om de gewenste resultaten te bereiken

Wees specifiek bij het schrijven. Denk bijvoorbeeld aan het specifieke merk dat je nodig hebt, de chemicaliën die je nodig hebt bij het ontwikkelen of de winkel waar je je benodigdheden kunt komen. Laat je lezers weten wat het belangrijkste is als ze je tipster zelf gaan uitproberen. En als je het leuk vindt, kun je ze natuurlijk ook naar hun resultaten vragen!

*Stuur hier je Tipster in.*

Foto van janette

De opmaak van je artikel

Basiscodes:

 1. Wil je een dikgedrukte tekst, zet die dan tussen sterretjes zoals hier *een dikgedrukte tekst*, wat resulteert in een dikgedrukte tekst.
 2. Liever schuingedrukt? Dan zet je de tekst tussen liggende streepjes, zoals hier _deze korte tekst_, wat resulteert in deze korte tekst.
 3. Een opsomming maken? Zet dan een sterretje voor elk item.

Foto’s:

 1. Voor de tipster rubriek moet je minimaal tien foto’s uploaden, die minimaal 576px in de breedte zijn.
 2. Foto’s uploaden: Op het formulier vind je de zogenaamde assets tool om je foto’s te uploaden. Klik op de “Browse & Upload” knop om de foto’s die je voor je artikel wilt gebruiken te selecteren.
 3. Foto’s toevoegen: Gebruik [Photo:foto-ID-nummer-aan-het-eind-van-de-URL] om een foto van je LomoHome toe te voegen, of [Asset:asset-nummer-van-geüploade-foto] om een foto die je via het formulier hebt geüpload toe te voegen. Gebruik je twee of meer foto’s onder elkaar, dan moet je ze al gallery toevoegen.
 4. Een gallery toevoegen: Gebruik [Photos:foto-ID-nummers-aan-het-eind-van-de-URLs] om foto’s van je LomoHome toe te voegen, of [Assets:asset-nummers-van-geüploade-foto’s] om foto’s die je via het formulier hebt geüpload toe te voegen.
 5. Onderschriften toevoegen: Om een onderschrift bij een foto te plaatsen, voeg je simpelweg de tekst toe meteen onder de fotocode. Als je foto’s van een andere websites gebruikt, verwijs dan naar die site met een link. (Lees hieronder hoe je links moet maken)

Filmpjes:

 1. Wil je een filmpje van je LomoHome toevoegen, gebruik dan deze code: [Movie:nummer-van-filmpje]
 2. Wil je een filmpje van YouTube of Vimeo toevoegen, gebruik dan deze code: [Movie:URL-van-het-filmpje-op-YouTube-of-Vimeo]

Links:

 1. Wil je een link toevoegen, zet dan “aanhalingstekens” voor en na het woord waar je een link van wilt maken, gevolgd door een dubbele punt en de URL waar je naar wilt linken.
 2. Voorbeeld:
  "Lomography":http://www.lomography.nl

Bronnen:

 1. Als je informatie van andere bronnen gebruikt om je te helpen je artikel te schrijven, moet je die vermelden aan het eind van je artikel.
 2. Voorbeeld:
  _Alle informatie in dit artikel is afkomstig van "Website A":http://www.websiteA, "Website B":http://www.websiteB, "Website C":http://www.websiteC._
Foto van javihacefotos

Voorbeelden van Tipsters

 1. Gewone Tipster – Van zelfgemaakt gereedschap tot zelfgemaakte camera’s, hier verkennen we de grenzen van de analoge wereld. Alles is mogelijk!
  Saran Wrapped
 2. Quickie Tipster – Een Quickie Tipster is korter dan een een gewone tipster. Je hebt nauwellijks instructies of extra gereedschap nodig. Ze zijn uit te voeren met gewone huis-, tuin- en keukenspullen.
  Quickie Tipster: Rolls of Color
 3. Lab Rat – Lab Rats delen tips over ontwikkeling, chemicalieën en hoe je het meeste uit je doka kunt halen – en ook hoe je er eentje moet bouwen.
  Instaxperiments_01
 4. Camera modificatie – Niet voor tere zieltjes! Hiervoor moet je je camera uit elkaar halen en aanpassen.
  LomoKino Fisheye Modification
 5. Tutorial
  Een tutorial is een langer stuk over een specifiek onderwerp, zoals camera-instellingen of portretfotografie.
  Laserjet Transfer on Mixed Media Collage
 6. Tipster met video – Als je je tipster op video vastlegt, is het voor de community allemaal nog makkelijker te begrijpen. Je moet alle stappen laten zien, niet alleen het resultaat.
  Origami Bank Notes SLR Camera
Foto van ahleng90

Belangrijk

 1. De Magazine Editors geven een hogere prioriteit aan artikelen die vallen onder de huidige verzoekjes.
 2. Bij Tipsters worden Piggy Points als volgt uitgedeeld:
  5 Piggy Points voor gepubliceerde gewone tipsters.
  10 Piggy Points voor gepubliceerde artikelen die aan de verzoekjes voldoen.
  30 Piggy Points voor een gepubliceerde tutorial.
  40 Piggy Points voor gepubliceerde tutorials die aan de verzoekjes voldoen.
  Extra 5 Piggy Points voor gepubliceerde tipsters met een video.
 3. De Magazine Editors behouden het recht om artikelen die niet aan de richtlijnen voldoen te weigeren.

Commentaar, vragen of feedback? Alles wat ons kan helpen om het magazine nog beter te maken is van harte welkom! Stuur een mailtje naar netherlands@lomography.com als je iets in detail wilt bespreken!

geschreven op 2012-07-02 in #magazine #tipster