Wat is cross-processen?

Cross-processing (ook wel bekend als “x-pro”) is het proces van expres ontwikkelen van film in chemicaliën die bedoeld zijn voor een ander soort film. De chemicaliën zijn optimaal gemengd voor een bepaald soort film dus je zult onverwachte resultaten krijgen wanneer de chemicaliën anders gecombineerd worden.

Laat ons eerst even kort vertellen over de verschillende chemicaliën die gebruikt worden voor sommige van de meest gebruikte rolletjes:

  • Kleurnegatieve film (ook bekend als “negatieven”) gebruikt C-41 chemicaliën tijdens het ontwikkelen. Als resultaat krijg je negatieven.
  • Kleurpositieve film (ook bekend als diafilm of transparante film) gebruikt E-6 chemicaliën tijdens het ontwikkelen. Als resultaat krijg je dia’s. Denk aan de dia’s die je opa en oma gebruikten in een diaprojector om je te vervelen met de foto’s van hun laatste vakantie.
    Nu komt het leuke: waneer je crossprocesst, gebruik je de chemicaliën voor kleurnegatieve film voor je diafilm, en andersom.
  • Als je kleurnegatieve film door diafilm chemicaliën (E-6) haalt, krijg je dia’s. Er vinden geen grote kleurschiftingen plaats en je krijgt gewoon een soort diafilm.
  • Wanneer je diafilm in de kleurnegatieve chemicaliën (C-41) ontwikkelt, krijg je negatieven, maar met de lomografische kleuruitbarstingen! Dit is omdat de kleurlagen van de film hier niet voor geoptimaliseerd zijn. Als resultaat raken de foto’s overgesatureerd of korrelig of met een hoog contrast en je krijgt allerlei onverwachte resultaten. Verschillende rolletjes hebben verschillende eigenschappen wanneer ze gecross-processed worden. Sommigen worden gelig of groenig terwijl anderen meer neigen naar rood of paars.

Er zijn nog andere manieren om te cross-processen maar de populairste in Lomography is je diafilm ontwikkelen in C-41 chemicaliën.

Onthoud ook dat alles afhangt van hoe je film ontwikkeld wordt. De chemicaliën, de kalibratie van de machine en het ontwikkelproces (de volgorde, temperatuur, etc.) zijn verantwoordelijk voor het resultaat. Wanneer je je rolletje hebt laten ontwikkelen, krijg je verschillende resultaten terug van verschillende labs omdat ze niet altijd dezelfde chemicaliën en kalibratie gebruiken.

Klik “hier”: http://shop.lomography.com/films om meer te weten te komen over de verschillende films die Lomography te bieden heeft.

geschreven op 2012-01-31 in #lomo-lc-a #techniques