Hoe kan ik scherpstellen en opnemen met de LomoKino?

Scherpstellen
Scherpstellen op je LomoKino is een makkie, want als je 1 meter of meer van je onderwerp af staat, hoef je helemaal niks te doen! Sta je dichterbij, tussen de 1 en 0.6 meter, dan stel je scherp door de close-up knop van de LomoKino in te drukken terwijl je aan het filmen bent.

Diafragma instellen
De diafragma instellingen van de LomoKino staan niet vast – er zitten geen tussenliggende stappen tussen f/5.6 en f/11, wat betekent dat je het diafragma heel soepel aan kunt passen terwijl je aan het filmen bent. Met een groter diafragma (f/5.6) komt er meer licht de camera binnen, terwijl een kleiner diafragma (f/11) betekent dat er minder licht binnen komt. Als je een lichte, felle film wilt, kies je dus voor een groter diafragma, kies je voor een donkerder look, dan maak zet je het diafragma kleiner. Omdat er geen tussenliggende stappen tussen beide instellingen zijn, kan je dit makkelijk tijdens het schieten aanpassen. Hieronder hebben we een aantal tips geplaatst over hoe je het beste je diafragma kunt instellen.
• Is het zonnig en film je buiten, of je nu 100 of 400 ISO film gebruikt, zet je diafragma altijd op f/11.
• Film je buiten op een bewolkte dag, zet je diafragma dan op f/5.6 als je 100 ISO film gebruikt, en op f/11 als je 400 ISO film gebruikt.
• Schiet je binnen, gebruik dan sowieso een film met een hoge ISO waarde (800, 1600 of 3200), zet je diafragma op f/5.6 en film in de buurt van een felle lichtbron.

Je film opnemen
Om te beginnen met opnemen, zet je de hendel vast en draai je die naar voren, zo snel als jij wilt – de sluitertijd van de LomoKino is altijd ongeveer 1/100.

Draai je de hendel op volle snelheid, dan film je zo’n 3-5 frames per seconde. Tijdens het opnemen hoort het terugdraaihendeltje mee te draaien.

Bekijk hier hoe je kan focussen en scherpstellen met de LomoKino:

geschreven op 2011-11-18 in #camera #accessories #lomokino