Heb je al een account? Log in | Nieuw bij Lomography? Aanmelden | Lab | Huidige Site:

Het ronde wolken MX experiment

Een tijdje geleden ontdekte ik hoe leuk het kan zijn om wolken te gebruiken in je foto's om net dat beetje extra te krijgen. Na verschillende rolletjes vol te schieten met dingen die rondvliegen op wolken voelde ik de nood om iets nieuw te proberen. Wat als je wolken helemaal rondom je onderwerp kon hebben? Lees verder om te ontdekken hoe gemakkelijk het ronde wolken experiment eigenlijk is!

Foto van sandravo

Eén blik op mijn Lomohome is genoeg om te begrijpen hoe leuk ik kleuren vind. Cross processing van vervallen filmrolletjes is een fantastische manier om een beetje kleur in je foto’s te brengen, maar de resultaten kunnen vrij onvoorspelbaar zijn. Kleurfilters langs de andere kant zijn goedkoop, zeker, en dus een makkelijke manier om de kleuren te krijgen die je wilt, waar je maar wilt. Enige tijd geleden schoot ik een paar rolletjes met de combinatie van een splitzer en kleurfilters om dingen te laten zweven op gekleurde wolken, zowel met mijn LC-A+ als mijn Lubitel 166+.

Na het vijfde rolletje op deze manier was mijn oorspronkelijk enthousiasme wat bekoeld. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de resultaten nog steeds geweldig, maar ik voelde het kriebelen om iets anders te proberen. Dat is hoe het ronde wolken experiment in me opkwam. Hoe zou het eruit zien als ik de wolken volledig rondom mijn onderwerp zou krijgen in plaats van enkel aan de onderkant van de foto? Daarvoor zou ik een ronde Splitzer nodig hebben. Aangezien ik geen dubbele exposures wou, zou ik eigenlijk 2 Splitzers nodig hebben: één om het midden te bedekken terwijl ik de buitenkant met wolken vulde, en één om de buitenkant te blokkeren terwijl ik het midden vulde. Omdat ik van plan was deze splitzers te combineren met kleurfilters, was de makkelijkste oplossing om de filters zelf te gebruiken om de Splitzer te maken. Kijk even naar de foto en je ziet hoe makkelijk dit was.

Om de wolkenfoto’s te maken plakte ik een kleine cirkel van zwarte tape in het midden van de filter, wachtte ik op een goed bewolkte dag en schoot een rolletje vol wolken. Om er wat afwisseling in te brengen veranderde ik de kleurfilter om de zoveel foto’s. Nadat ik het rolletje had teruggedraaid gebruikte ik het opnieuw, ditmaal met de andere splitzer, om de binnenkanten op te vullen. Om dubbele exposure te vermijden knipte ik een een cirkel uit een stuk 120 film backing paper, en maakte een opening in het midden. Het papier wordt op zijn plaats gehouden door het tussen de filter en een step-up ring te plaatsen.

Dat is echt alles wat je moet doen! Bekijk de resultaten hier onder en laat een berichtje achter wanneer jullie het zelf ook proberen! Veel plezier!

Note: Ik gebruikte deze filter/splitzer combo op mijn Lubitel 166+ en ik maakte de cirkel ter grootte van een 1 eurocent. Er is geen reden waarom dit niet zou werken op andere camera’s waarbij je filters kan gebruiken (zelfs een LC-A+ als je deze tipster volgt), zolang je de diameter maar aanpast aan de grootte van de lens.

The Lubitel 166+ is a loving recreation of the Soviet-era classic. Based on a design that dates back over 60 years, this camera is updated with new features like the ability to shoot both 120 and 35mm film. Shoot mind-blowing images with the Lubitel 166+, available in our Online Shop.

geschreven door sandravo en vertaald door arikanari

2 reacties

 1. ambie18

  ambie18

  Very cool project :D
  12 maanden geleden · rapporteer als spam
 2. gemmatus

  gemmatus

  geweldig

  12 maanden geleden · rapporteer als spam

Lees dit artikel in een andere taal

De originele versie van dit artikel is geschreven in: English. En het is vertaald in: Deutsch, Spanish, 中文(繁體版), 中文(繁體版), 日本語, Italiano & Türkçe.