Afdrukken met zout: Ga aan de slag met een van de oudste afdrukmethoden die er bestaat!

Doodgewoon papier wordt lichtgevoelig door haast magische alchemie uit de vroegere dagen van de fotografiegeschiedenis. Bedek het papier met keukenzout en sensibiliseer het met zilver-nitraat. Breng het vervolgens in contact met grote negatieven en de zon, en je zult je beelden gelijk zien verschijnen!

Afdrukken maken met zout is een van de oudste fotografische processen uit de geschiedenis. Een Engelsman genaamd William Henry Fox Talbot heeft het proces in 1830 ontdekt, waarna het vervolgens dé methode was om negatieven mee af te drukken. Talbot wist dat foto-afdrukken met zilver-nitraat gemaakt konden worden, maar je kon het nog niet overbrengen op papier. Tijdens een helder momentje bedacht hij om eerst het papier met doodnormaal zoutwater te bedekken, om het vervolgens te sensibiliseren met zilver-nitraat. Door de goedjes te combineren ontstaat papier met zilver-chloride erin; oftewel, fotopapier dat je gewoon thuis kunt maken!

Benodigdheden:

  • water (Kraanwater en een beetje gedemineraliseerd/gedestilleerd water.),
  • zeezout,
  • zuurvrij fine-art papier dat intact blijft wanneer het een half uur in water geweekt wordt,
  • zilver-nitraat (Dit kun je halen bij een apotheek of eventueel online bestellen – het is vrij duur, maar je hebt slechts 10 gram nodig en je kunt er lang mee doen.),
  • natriumthiosulfaat als fixeermiddel (Dit kun je online bij fotografiewebshops vinden.),
  • een beetje citroenzuur (Verkrijgbaar bij de grotere supermarkten. Het wordt ook wel gebruikt als ontkalker voor koffiezetapparaten.),
  • een afdrukbare grootformaat negatief,
  • en een fotolijst.

Wat? Je hebt geen grootformaatcamera? Geen probleem! Je kan ook een papieren negatief gebruiken of (nog beter) je eigen digitale negatieven op OHP-transparanten printen.

Tijd om aan de slag te gaan!

1. Meng een zoutoplossing van 2 procent (bijv.: 20 gram zeezout op 1 liter water) en giet dit in een ondiepe schaal. Laat er vervolgens een vel papier op drijven.

2. Als de hoekjes van het velletje papier gaan krullen, dien je het velletje bij één van de hoeken te pakken en het voorzichtig uit het water te halen. Hang het papier ergens op of leg het ergens neer zodat het kan drogen.

3. Meng 10 gram zilver-nitraat met 42 ml gedestilleerd water en maak een tweede mengsel van 5 gram citroen-zuur met 42 ml gedestilleerd water. Combineer vervolgens beiden mengsels en bewaar ze in een bruine fles.

Let op: het goedje dient in het donker (of een ruimte met zeer weinig licht) bewaard te worden. Wees voorzichtig! Het vlekt ernom! Je wil het niet op je kleding of vloerbedekking krigjen!

Bestrijk in een ruimte met gedimd licht de kant van het papier waar het zout op zit met de zilver-nitraat oplossing. Laat het papier vervolgens in het donker drogen.

4. Leg het gesensibiliseerde papier in een fotolijst, plaats er een negatief op en zorg dat het niet verplaatst door de glasplaat van het lijstje erop te leggen. Leg het papier in de zon tot de lichte gedeelten donkerpaars of haast zwart lijken.

5. Neem het geheel vervolgens mee naar een ruimte met weinig licht, haal het uit het frame en was het in een bak met koud water tot het water waar je het papier mee wast helder blijft. Fixeer het geheel zo’n 10 tot 15 minuten in een natriumthiosulfaatoplossing (50 gram op een liter). Was het vervoglens nogmaals en hang het papier op zodat het kan drogen.

Het eindresultaat zal een stuk donkerder zijn wanneer het papier volledig gedroogd is. Daarnaast zal de afbeelding haast ‘in’ het papier lijken te zitten. Zelf vind ik het resultaat erg bijzonder en zeker de moeite waard!

Voor een uitgebreidere uitleg en een Duitse versie, verwijs ik je overigens graag naar mijn eigen blog!

written by analogue_rogue on 2013-05-11 #gear #tutorials #art #history #tutorial #kunst #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #alternative-process #handicraft #nld #ontwikkelen #knutselen #doe-het-zelf #zout #historical-process #creatief #alternatief #afdrukken #salt-print #salt-printing #ontwikkelmethoden

More Interesting Articles