Grote lenteschoonmaak voor je fotoapparatuur!

Hè hè, de lente is er eindelijk! Tijd om naar buiten te gaan en fantastische kiekjes te maken. Is je apparatuur in orde? Zijn je camera en lens wel schoon? Ik zal je even uitleggen hoe ik mijn spullen schoonmaak en onderhoud.

Dit is mijn meest favoriete camera. Ik hou van haar, en sinds ik haar heb, krijgt ze regelmatig een schoonmaakbeurt en een verse batterij.

De spullen die ik daarvoor gebruik, zijn eenvoudig te vinden in het keukenkastje:

  • milde glasreiniger
  • een microvezeldoekje
  • wattenstaafjes

Simpel, toch?
Neem het doekje en stof je camera goed af. Op deze manier kan er geen stof in je camera komen.

Doe wat van de glasreiniger op een wattenstaafje en maak de zoeker schoon. Vervolgens gebruik je een droog wattenstaafje om alles weer droog te maken.

Haal nu de lens van je camera af.
Als je bang bent om je camera kapot te maken, kun je deze stap overslaan. De spiegel is een zeer kwetsbaar en belangrijk onderdeel van je camera.

Met een nieuw wattenstaafje en wat glasreiniger kun je voorzichtig de spiegel schoonmaken. Veeg het stof van de spiegel en maak hem weer droog met een nieuw wattenstaafje.

Vervolgens maak ik de lens en het lensgat schoon. Dit is niet verplicht. Als je toch bezig bent, kun je ook de contactpuntjes van de lens schoonmaken.

Draai dan de camera om, en maak de achterkant open.

Meestal maak ik de binnenkant van de camera schoon, omdat de film die je gebruikt erg gevoelig is voor stof. Maak daarom het gedeelte waar je het filmrolletje in doet en de spoel goed schoon. Je kunt eventueel ook het filmtransportgedeelte reinigen.

Ook belangrijk is de drukplaat. Die zorgt ervoor dat je film op zijn plek blijft. Op de plaat komen soms vingerafdrukken, en die kunnen weer vuil op je film overbrengen. Maak ook de drukplaat schoon met een vochtig wattenstaafje. Gebruik vervolgens een droog wattenstaafje om de plaat te drogen.

De laatste en zeer belangrijke stap!

Zorg niet alleen goed voor je lens, maar ook voor je eigen ogen! Ik gebruik oogdruppels om mijn ogen te verfrissen.

Hopelijk heb je wat aan mijn tipster!

written by yayoboy on 2013-04-21 #gear #tutorials #camera #tipster #onderhoud #schoonmaken #apparatuur #voorjaarsschoonmaak

More Interesting Articles