Lightpainten met staalwol

2

Zin in een nachtelijk avontuur? Check deze Tipster en ontdek hoe je met staalwol te gekke lightpaintfoto’s kunt maken!

Tijdens een van mijn vele internetrondes kwam ik een reeks indrukwekkende lightpaintfoto’s tegen. Dit wilde ik ook maken! Na wat informatie verzameld te hebben was ik klaar om zelf met staalwol aan de slag te gaan. Het was superleuk om te doen en ik ben heel tevreden met het resultaat. Vooral gezien ik nog niet zo lang analoog fotografeer. Ik besloot om mijn ervaring met jullie te delen zodat meer mensen staalwolfotografie ontdekken. Maar let op: het zou fijn zijn als niet ineens allemaal steden afbranden…

Goed, tijd om aan de slag te gaan. Dit zijn de benodigdheden:

  • Je camera (ik heb zelf een Sprocket Rocket gebruikt, maar het kan met iedere camera met een b-modus (lange sluitertijdoptie)).
  • Fotorolletjes (Zelf heb ik een rolletje Fuji Superia 200 en Lomography CN 400 gebruikt, deze waren beiden goed genoeg).
  • Een statief komt zeker goed van pas! We gaan immers met een lange sluitertijd aan de slag. *Een garde, het liefst eentje die je niet meer hoeft te gebruiken.
  • Een keycord of staaldraad die je aan de garde kunt bevestigen.
  • Wat staalwol (de vezels moeten niet al te dik zijn, iedere doe-het-zelfzaak heeft het wel in huis.
  • Een aansteker of een 9 Volt batterij.
  • Het hangt er net vanaf hoe veilig je het wil doen en hoe handig je bent, maar het is verstandig om beschermende kleding te dragen die niet snel vlam vat.
Een bundeltje staalwol, de foto komt hier vandaan.

Het gaat als volgt: bevestig een kabel aan de garde zodat je hem in een cirkel kunt ronddraaien. Dit was mijn uiterst professionele constructie:

Neem vervolgens een beetje staalwol, genoeg om de garde mee te vullen. Je kunt er het beste een beetje een propje van maken zodat je meer vonken krijgt. Fijne staalwol ontbrandt gemakkelijk, dus steek het propje op twee plaatsen aan zodat het gaat smeulen. Als je hier een batterij voor gaat gebruiken moet je de wol en de batterij NIET op dezelfde plaats in je tas bewaren! Dan heb je binnen de kortste keren brand in je tas en dat lijkt me niet zo’n goed idee.

Terwijl je het geheel rondraait zullen er vonkjes ontstaan. Des te harder je draait, des te meer vonken je krijgt. Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid wol die je gebruikt, maar het zal zo’n vijf tot twintig seconden vonken.

Wanneer je een camera met een b-modus gebruikt, kun je alle vonken vastleggen op de gevoelige plaat. Je camera mag tijdens het maken van de foto absoluut niet bewegen! Gebruik hiervoor een statief of een stevige ondergrond. Het maken van de foto gaat het makkelijkst wanneer je wat vrienden bij je hebt die je kunnen assisteren. Het lijkt me niet heel handig om met een draadontspanner te werken. Daarnaast is het altijd gezelliger om samen aan iets te werken. Dit zijn de foto’s die ik heb weten te maken:

Credits: math0165

De locatie is overigens heel belangrijk! De vonken kaatsen terug als ze tegen een oppervlak aankomen. Probeer eens te lightpainten onder een brug, smal steegje etc… Misschien heb je nog wel een lege fabriek in de buurt? Let er wel op dat de locatie een beetje afgelegen is. Je wil geen bezorgde buren of politie tegenkomen die je fotoshoot stilleggen.

Al zin om aan de slag te gaan? Lees eerst nog even het volgende gedeelte, het is tijd om het over veilig fotograferen te hebben:

  • Ik had het net al over de locatie. Het is bij de locatie niet alleen belangrijk dat het een goede plek is om vast te leggen. Er zullen veel vonken rondvliegen die veel kanten op kunnen gaan, dus kies een plek waarbij je niet zomaar vanalles af kunt branden. Als je in de buurt van gras, bomen of bosjes gaat lightpainten met staalwol, kun je dit alleen veilig doen als het net geregend heeft. Het strand is een veilige locatie maar daar heb je veel kans op pottekijkers, dus probeer een afgelegen plek te vinden.
  • Let er vooral de eerste keren op dat je jezelf goed bedekt. Draag lange mouwen, bedek je haar, handschoenen en misschien een bril. Dit is vooral belangrijk als je onder een plafond gaat lightpainten. De vonken zullen namelijk via het plafond op je terugketsen. Je zal er niet door gewond raken maar je wil ze ook niet in je haar krijgen.
  • Wat gevaarlijker is dan de vonkjes zijn de stukjes staalwol die los kunnen schieten. Dit zijn kleine stukjes gesmolten metaal en ze kunnen heel warm zijn. Let er op dat je deze stukjes niet aanraakt maar je kunt ze het beste even met water afkoelen.
  • Een brandblusser is geen overbodige accessoire. Niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook wanneer je wordt aangesproken door een buitenstaander.
  • Zorg ervoor dat de staalwol die je niet gebruikt niet ergens rondslingert. Als hier een vonk op valt ben je zo je hele rol staalwol kwijt.
  • Check wanneer je klaar bent nog even goed je omgeving. Je wil niet de volgende dag in het nieuws een bericht tegenkomen over hoe de buurt waar jij de nacht ervoor hebt gefotografeerd ineens is platgebrand.

Nu kun je aan de slag! Stuur me even een berichtje wanneer je vragen of resultaten hebt. Ik ben heel benieuwd naar jullie foto’s! Ook extra tips zijn natuurlijk welkom! Doe voorzichtig, let op jezelf en elkaar, maar heb vooral veel plezier!

written by math0165 on 2013-03-20 #gear #tutorials #art #long-exposure #fire #tipster #lightpainting #bulb-setting #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #steel-wool

2 Comments

  1. mrmaart
    mrmaart ·

    oioioi dit ga ik zo snel doen. met de lc-wide of sprocket rocket. super vet @math0165 !!!

  2. math0165
    math0165 ·

    @mrmaart , heel benieuwd, zeker doen!

More Interesting Articles