Heb je al een account? Log in | Nieuw bij Lomography? Aanmelden | Lab | Huidige Site:

Tips voor vierkante formaten: Eraf met dat hoofd!

De Hartenkoningin van Alice in Wonderland is niet de enige die van onthoofden houdt. Diana kan er ook wat van! Hier zijn wat simpele tips om te voorkomen dat je mensen zonder hoofd op de foto zet.

Deze valt nog redelijk goed uit. Slechts een klein stukje van zijn hoofd is eraf, gelukkig niet alles.

Ik noem geen namen, maar ik blijk niet de enige te zijn die telkens weer zijn Diana F+ als moordwapen gebruikt. Iedereen die wel eens een Holga of Diana gebruikt heeft, weet al dat de zoeker niet echt nauwkeurig is. Bij de Diana zit de zoeker boven de lens. Als je toch afgaat op de zoeker, mik je eigenlijk een stukje te hoog. En dit leidt tot onthoofdingen als je close ups maakt.

Het probleem heeft ook een naam: parallax. Wat je ziet in de zoeker wordt wel gecorrigeerd over een langere afstand, maar van dichtbij gaat het niet goed. Er is geen echte oplossing voor. Maar wat mij helpt bij het maken van portretten, is de bovenkant van het beeld in de zoeker afplakken met een klein stukje donker plakband of isolatietape.

Het plakbandje lost het probleem niet op, maar het zorgt er wel voor dat ik moet letten op mijn compositie. Als ik een foto wil maken kijk ik door de zoeker, en vervolgens til ik mijn lens een klein beetje op. Echt maar een heel klein beetje. Dit vereist wat oefening!

Nog een laatste tip: deze techniek werkt ook prima als je je Diana gebruikt met de 35mm-achterkant. Ik plak dan de zoeker boven en onder wat af, zodat mijn beeld beter past bij mijn filmformaat.

De Diana F+ is beroemd om zijn dromerige soft-focus beelden en heeft nu veel extra functies, zoals de mogelijkheid om panorama’s en pinhole shots te schieten. Verkrijgbaar in onze Online Shop.

geschreven door adam_g2000 en vertaald door frau_inga

Plaats als eerste een reactie

Lees dit artikel in een andere taal

De originele versie van dit artikel is geschreven in: English. En het is vertaald in: Deutsch, Português, Italiano & ภาษาไทย.