Fotograferen met verlopen film

3

Fotograferen met verlopen film zorgt altijd voor een verrassing. Zolang je dit maar in gedachten houdt, zal het altijd een aangename verrassing blijven. Dat is toch ook wel het mooiste aan analoge fotografie?

Cross processingkan zorgen voor andere kleuren en korrelige foto’s. In deze foto denk ik dat de houdbaarheidsdatum van de Sensia 100 de boosdoener is!

Ik denk dat de laatste regel van Lomography misschien wel de meest belangrijke is, en ervoor zorgt dat we onze creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan! Deze regel vind je overal op de website en in elk Lomography boek terug: “10 › Neem de regels niet al te serieus.”

Er is alleen wel een regel waar we niet onderuit kunnen. Het is een vaststaand feit waar we allemaal ooit tegenaan zijn gelopen: nieuwe film is duur. Via het internet of in kringloopwinkels kan je al snel goedkopere films en camera’s vinden. Ook Lomography maakt goede goedkopere film, maar soms wil je toch meer mogelijkheden.

Om deze reden schiet ik bijna alleen maar met verlopen film. Om met verlopen film te gaan schieten, houd de volgende dingen in gedachten.

1. Verlopen film kopen.
Ik woon in Nieuw Zeeland waar gek genoeg geen tweedehands- of kringloopwinkels zijn. Tweedehands (ver)kopen gaat eigenlijk allemaal via het internet. Om tweedehands film te scoren, moet ik dan ook goed het internet af blijven speuren. Ik probeer vaak een grote partij film over te kopen van een fotograaf die niet met verlopen film wil schieten of is overgestapt naar digitale fotografie.

Verlopen film kan voor geweldige effecten zorgen, als het goed gaat tenminste. Mijn grootste overwinning tot nu toe waren vijftien rollen goedkope Provia 100F film, geweldig als je ze crosst.

2. Hoe ver over datum?
Ik beperk mezelf tot film van de afgelopen tien, maximaal twintig jaar. Het is en blijft een gokje als de film langer dan vijftien jaar is verlopen, dus dan koop ik er in ieder geval geen grote hoeveelheden van. Maar ik probeer altijd alles wat interessant lijkt. Zo heb ik nog een Kodak T64 film in de koelkast liggen die ergens in de jaren ’80 is verlopen.

Zoals je ziet, niks mis met deze foto’s van verlopen Sensia 200 na het cross-processen!

3. Verlopen film bewaren.
Ik stop mijn verlopen film direct na aankoop in de koelkast. Mijn collectie is inmiddels zo groot, dat ik een speciale koelkast heb met alleen maar film er in. Net als voedsel, zorgt de koelkast ervoor dat de film vers blijft. Zowel mijn verlopen als nieuwe film bewaar ik in de koelkast. Vooral voor de verlopen film is het belangrijk dat ze niet nog verder verlopen. Stop ze wel in de koelkast maar niet in de vriezer, dat schijnt de film te kunnen verpesten.

4. Schieten.
Verlopen film kan voor veel verschillende effecten zorgen. Kleuren kunnen veranderen, maar ook de lichtgevoeligheid van de film kan veranderen. Lomografen houden natuurlijk van vreemde effecten, anders zouden we geen dure diafilm cross-processen! Bij verlopen film kan het zijn dat er een bepaalde kleur niet meer goed uit de verf komt. Het hele kleurenspectrum is hierdoor uit balans, waardoor andere kleuren weer sterker worden.

Deze foto’s zijn gemaakt met Kodak Portra VC, ver na de houdbaarheidsdatum. ‘VC’ staat voor ‘vivid color’, oftewel levendige kleur. In deze foto niet zo levendig als je zou verwachten, maar juist veel meer in geeltinten. Dit zorgt ervoor dat de foto’s er bijna uitzien alsof ze zijn geverfd.

Film kan na de houdbaarheidsdatum minder lichtgevoelig worden. Dit is lastig omdat dit ervoor kan zorgen dat je negatieven allemaal onderbelicht worden. Als je een grotere hoeveelheid van dezelfde film hebt en de eerste zorgt voor allemaal onderbelichte foto’s, dan kan je ervan uitgaan dat ditzelfde voor de rest geldt. Wat je dan bij de rest van de films kan doen is je camera zo instellen dat de negatieven wat meer licht krijgen. Bij een verlopen 400 ISO film, stel je je camera in op 200 ISO. Zo denkt je camera dat de film meer licht nodig heeft, en worden je negatieven niet meer onderbelicht.

Ik heb een grote hoeveelheid Fuji Superia 400 gekocht, die ik eigenlijk wilde gaan gebruiken als reservefilm als het slecht weer is. Deze foto’s zijn allemaal gemaakt met mijn LC-A+ RL maar had ik meer moeten overbelichten.
Zelfde film, zelfde plaats, maar dan een paar weken later. Voor deze 400 ISO film moet ik dus kennelijk mijn camera instellen op 200 ISO!

Zo, dat waren mijn tips voor het fotograferen met verlopen film. Heb jij nog tips of ervaringen? Deel ze hier onder!

written by adam_g2000 on 2012-05-22 #gear #tutorials #film #sensia #color #tipster #asa #provia #iso #nederlands #nld #kleur #superia-colour #fuji-kodak #verlopen-film

3 Comments

  1. mfoeme
    mfoeme ·

    nice.... thanks for this tipster!

  2. maaaike
    maaaike ·

    Nice results!

  3. iwanticecream
    iwanticecream ·

    echt supervet! zijn deze foto's gecross-processt?

More Interesting Articles