Digital ICE en het scannen van zwart-wit foto's

Ik wist zeker dat ik een rolletje met echt belangrijke foto’s verpest had door het te lang te bewaren en toen ik het scande werd mijn angst werkelijkheid. De echte boosdoener, zo blijkt, was niet de oude aangetaste film, maar mijn scanner-instellingen.

Ja, ik had het eerder gelezen: als je zwart-wit negatieven scant, gebruik dan geen Digital ICE (Image Correction and Enhancement = Afbeelding correctie en verbetering). Mijn probleem: ik was te gefocust op de film – een zwart-wit rolletje volgeschoten in 1995 op reis naar het eiland Man dat al meer dan 15 jaar onontwikkeld in een doos lag weg te kwijnen. Ik was ervan overtuigd dat het rolletje zeker een beetje aangetast terug zou komen van het lab. Ok, het zag er prima uit toen ik de negatieven bekeek, maar stiekem wist ik dat er nog een onaangename verrassing op me stond te wachten. Bij het scannen van de film.

En inderdaad, na het scannen van de eerste strook negatieven, zag ik allerlei klonterige korrel conglomeraten die alle details in praktisch alle foto’s verziekten. De negatieven waren zo gedegradeerd, dat ze me meer deden denken aan impressionistische schilderijen.

Credits: dinospork

Sommige frames hadden veel ruis, wat in het verleden te wijten was aan een vuile glasplaat. Ik maakte de glasplaat schoon en scande opnieuw, wat het probleem van de ruis oploste, maar niet de vlekkerige klonten.

Nu was ik overtuigd van het feit dat ik de foto’s nooit meer in volle glorie zou terug zien. Daarnaast had ik nog veel meer film gevonden, en die wilde ik ook inscannen. Ik scande een paar oude kleurenfoto’s, niet echt heel spannend, maar toch bleef ik elke keer weer denken aan de foto’s van het eiland van Man. Had ik ze maar 10 jaar geleden ontwikkeld!

De volgende in de gigantische stapel negatieven was een rolletje zwart-wit film, dat zelfs ouder bleek te zijn dan het treurige eiland-van-Man-rolletje! Ik dacht ‘Ach, waarom niet?’ en legde de negatieven onder de scanner. Het resultaat was een onbruikbare zooi. Ik maakte de glasplaat van de scanner weer schoon en probeerde het opnieuw, en kreeg wederom dezelfde troep. Op dat moment zag ik dat ik Digital ICE nog steeds aan had staan.

Hier kan je de foto’s vergelijken. De eerste mét Digital ICE en de tweede zonder Digital ICE:

Als je niet bekend bent met Digital ICE – dit ‘verwijdert’ stof van kleurenscans. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet begrijp hoe het werkt, en dat kan me ook niet zoveel schelen, maar ik had online gelezen dat het gebruik ervan tijdens het scannen van zwart-wit negatieven problemen zou veroorzaken, en daar stond het tussen mijn scanner-instellingen. Plotseling kreeg ik een sprankeltje hoop. Ik scande alles nóg een keer en was blij te zien dat mijn oude verpeste foto’s eigenlijk oude SUPERVETTE foto’s waren!

Credits: dinospork

Dit alles leidde tot het formuleren van deze drie eenvoudige tips:

  • Ga ervan uit dat je foto’s SUPERVET zijn!
  • Zelfs als je eerste foto niet mooi is – geef niet op!
  • Schakel Digital ICE en andere overbodige hulpprogramma’s uit bij het scannen van zwart-wit foto’s, of als je rare resultaten krijgt bij het scannen van een ander soort film. Ockhams scheermes is ook hier van toepassing: “Scannen dient zo eenvoudig mogelijk te zijn, maar niet eenvoudiger.”

written by dinospork on 2012-01-09 #gear #tutorials #white #black #scanning #tipster #netherlands #scanner #nederland #dutch #holland #scannen #wit #zwart #nld #zwart-wit #digital-ice #scan-epson-4490 #b-w-mistakes

More Interesting Articles