Hoge contrasten in zwart-wit: het einde van een zoektocht

2

Mijn epische zoektocht naar een hoog contrast in zwart-wit film is eindelijk volbracht!

Het begon allemaal met deze foto:

Credits: stouf

Op 23 mei 2009 heb ik deze foto gemaakt in Québec met behulp van een rood filter en een Zenitar Fisheyelens op een Canon F1n camera. De foto’s uit deze serie spatten qua scherpte en contrast van het scherm af. Zoals ik in mijn review al gezegd heb is deze film – Rollei ATP 1.1 – ontwikkeld in een lab (in die tijd ontwikkelde ik zelf nog niet thuis).

Ongeveer anderhalf jaar later was ik een stuk verder in het thuis ontwikkelen van film en heb ik voor het eerst een poging gedaan om het ATP proces thuis te tackelen door middel van een speciale ‘ATP DC Ontwikkelaar’. Eerlijk gezegd was ik niet zo onder de indruk van de resultaten… Sommige foto’s zaken er echt wel goed uit, maar niet zo scherp en duidelijk als dat allereerste rolletje 18 maanden ervoor.

Ik gaf het op, mijn pogingen om dat mythische eerste rolletje te reproduceren en ben aan de slag gegaan met andere film en ontwikkeltypes. Een van mijn experimenten was met de Kodalith Ortho Type 3 film. Een hoog contrast, iso 6 orthochromatische film die vooral gebruikt wordt bij het reproduceren van documenten. Wederom heb ik de speciale Kodak RT ontwikkelaar gebruikt voor deze rol.

De filmpjes die ik hiermee ontwikkeld heb zijn erg verrassend geworden. Vrijwel geheel transparant met zwarte vlekken emulsie over de negatieven. Het scannen was lastig en heeft me enorm veel nieuwe dingen geleerd. Zoals het aanpassen van je scanafmetingen en het uitzetten van de automatische kleurcorrectie. Het resultaat was een beetje vreemd maar niet zo heel erg lekker. Er was vooral een gebrek aan detail.

Ook dit kon me niet motiveren en dus gaf ik het op. Mijn zoektocht naar contrast en scherpte moest maar even wachten.

We spoelen weer even vooruit, een paar maanden verder en ik had nog wat rollen Rollei ATP 1.1 en Kodak Ortho Type 3 liggen die ontwikkeld moesten worden. Al snel viel het besluit dat ik deze rolletjes gewoon zou ontwikkelen zonder tierelantijntjes en met een paar millimeter Rodinal.

Het resultaat bezorgde me kippenvel! Deze keer kwamen de films uit mijn ontwikkeltank met een waanzinnige gelijkenis naar dat allereerste mythische rolletje ATP! Eigenlijk was het best simpel. Op dat moment realiseerde ik me dat het lab waar dat eerste rolletje ontwikkeld is waarschijnlijk een standaard ontwikkelaar heeft gebruikt. Eureka! Wederom is het verkeerd verwerken van een rolletje eigenlijk de juiste manier…

Kodak Ortho Type 3 (6 iso):

Rollei ATP 1.1 (32 iso):

Om een lang verhaal kort te maken: Koop een rol Rollei ATP 1.1 (waarschijnlijk moet je een filter of een stukje film op je lichtsensor zetten om de iso waarde aan te passen), als het kan, gebruik dan een rood filter op je lens. Ontwikkel de film gedurende 13 minuten in een oplossing Rodinal 1+50 bij 20°C en gebruik een zure fixatie (ik raad Rollei Fix acis RXA aan zoals in deze tipster omschreven is) en ik kan je succes garanderen!

written by stouf on 2011-11-29 #gear #tutorials #film #diy #developing #lab-rats #contrast #black-white #homemade #lab-rat #rodinal #tipster #high-contrast #process #development #nl #netherlands #handmade #processing #nederland #dutch #atp #chemistries #nederlands #lab-rats #wit #rxa #zwart #hoog #nld #vertaling #hcbw #kodalith #ortho #zoektocht #einde #hoge

2 Comments

  1. appelmoes
    appelmoes ·

    Wat ik al in de Engelse versie van deze tipster geschreven had, je kunt het lab ook vragen gradatiefilter 4 of hoger te gebruiken in de vergroter bij het afdrukken van de foto. Dan krijg je dit soort foto's: www.lomography.com/homes/appelmoes/photos/14723716 Die heb ik zelf ontwikkeld in de donkere kamer tijdens mijn opleiding fotografie.

  2. stouf
    stouf ·

    @pretletterp Bedankt voor het vertalen!

More Interesting Articles