Maak je eigen kartonnen diafragma

1

Ben jij ook zo gefascineerd door de werking van het diafragma in je camera? Als je wat tijd over hebt is dit een simpel en leuk project om de mechaniek van je diafragma na te bootsen.

Ik moest de werking van een camera diafragma bestuderen voor een recent ontwerpproject, en ik kon daar online niet veel handleidingen voor vinden. Daarom besloot ik er zelf een te maken, gebaseerd op een plaatje dat ik op flickr vond. Dit artikel is een documentatie van mijn stappen en het hele ding kostte me minder dan twee uur om te bouwen.

Allereerst, de materialen en het gereedschap:

  • Een stuk dun schuim op A4-formaat (3mm dik, met karton aan beide kanten)
  • Een stuk karton op A4-formaat
  • Een passer
  • Een gradenboog
  • Een liniaal
  • Een mes
  • Een potlood
  • Een bamboe satéprikker
  • Superlijm (UHU is niet sterk genoeg)

Teken twee cirkels van gelijke diameters op het schuimbord. Aangezien een stuk A4-papier 29.7 centimeter lang is, zijn de cirkels ruwweg 14 centimeter in doorsnede. Een cirkel is voor het mechanisme, de andere voor de basis.

Vervolgens teken je in beide cirkels een andere cirkel met een straal die 1 inch kleiner is. Dit zal de opening van het diafragma zijn, en zal later worden weggesneden. Nu hebben we twee evengrote ringvormige schuimborden.

Teken in één van de ringen een andere cirkel tussen de eerste en de tweede cirkel in, op ongeveer 1/3 van de afstand tussen die twee, met de grooste afstand aan de buitenkant. Dit zal de ring in tweeën delen; het ene deel zal vast zitten en het andere zal draaibaar zijn. Vanaf deze stap zullen we alleen nog met deze ring werken – de andere ring is voor de basis (die enkel twee in plaats van drie cirkels heeft) en komt later aan bod.

Teken vervolgens langs de liniaal een lijn midden door de ring.

Zet de midden van de gradenboog op het middelpunt van de cirkel, en zorg dat de onderkant van de gradenboog gelijk ligt met de getekende lijn.

Markeer twee punten: op 60 en 120 graden. Herhaal dit voor de andere helft van de cirkel. Verbind de tegenoverliggende punten…

… en de cirkel is net als een pizza in zes gelijke stukken verdeeld.

Teken nu met de passer bij elk van de zes lijnen een streepje in het midden van de binnenste ring. Met dat streepje als richtlijn teken je er een kleine ruit omheen. Dit ruitje zal worden uitgesneden om de bamboeprikker in te steken; het meest ideale zou een kleine cirkel zijn, maar een diamantvorm is makkelijker uit te snijden. Teken op de buitenste ring voor iedere lijn een kleine rechthoek die dezelfde hoogte heeft als het ruitje.

We houden nu dit patroon over:

En nu komt het mes van pas! Begin met het wegsnijden van de binnenste cirkel om de opening van het diafragma te vormen…

… Daarna de binnenste ring…

… en tot slot de buitenste ring.

Ik heb de binnenkant van de buitenste ring iets bijgesneden om de wrijving tussen de binnenste en buitenste ring te verminderen, zodat het geheel makkelijker ronddraait.

Snijd nu de ruitjes en de rechthoeken eruit.

Nu terug naar de basisring. Dit is eenvoudig: snijd simpelweg de binnenste cirkel eruit en snijd de ring los.

Lijm de binnenste ring (die met de ruitjes) op het oppervlak van de basisring, zorg ervoor dat de openingen uitgelijnd zijn. Aangezien ze dezelfde diameter hebben, moet dit geen probleem zijn.

De buitenste ring (met de rechthoekjes) wordt nergens aan vastgelijmd, dus die gebruikte ik als richtlijn voor de diafragmabladen. Plaats de buitenste ring op het A4-karton en trek de buitenkant om (het is niet nodig de hele cirkel om te trekken, een halve is genoeg) en trek ook drie rechthoeken om. Geef ook ruwweg de positie van de ruitjes onder de rechthoeken weer.

Teken dan de diafragmabladen op het karton. Ik heb hier geen specifieke maten voor, en volgde gewoon het plaatje en mijn intuïtie. De gekromde lijn moet de binnenste ring volgen, en het stompe deel zou genoeg ruimte moeten hebben om zowel het ruitje als de rechthoek te bedekken.

Knip de vorm uit en voila – we hebben een sjabloon voor een diafragmablad!

Trek deze vorm zes keer om, en vergeet ook niet de positie van de twee cirkels te markeren.

En that’s it – zes diafragmabladen.

Nu is het tijd om met de bamboeprikker aan de slag te gaan. Ik heb stukjes van 3mm gemeten omdat het schuim die dikte heeft.

Hak de prikker nu in kleine stukjes – hier hebben we er 12 van nodig: twee voor elk blad van het diafragma. Ik heb hier een klein zaagje voor gebruikt omdat het erg moeizaam ging met het mes. Pas op voor de kleine stukjes bamboe, ze raken erg snel kwijt omdat ze zo klein zijn.

Als je alle 12 de stukjes hebt, kun je ze met de sterke lijm op de cirkels op de bladen plakken. Ik heb hiervoor een pincet gebruikt, maar als je vertrouwen hebt in je eigen kundigheid kun je het ook zonder doen.

Herhaal dat voor alle bladen en laat ze drogen.

Als alle delen opgedroogd en stevig genoeg zijn, komt het leukste gedeelte! Plaats de buitenste ring (met de rechthoeken) op de basis en draai hem zodat de rechthoeken en de ruitjes netjes uitgelijnd zijn. Plaats nu een voor een de bladen zodat de ene scherpe punt het stompe deel van een ander blad overlapt.

En klaar is Kees! Houd de basisring in je ene hand en de buitenste ring in je andere hand – geef er een draai aan en kijk hoe het diafragma opent en sluit!

Ik heb nog twee andere versies gemaakt – dit is er een met een kleiner blad:

… en een ander mechanisme volgens deze handleiding.

Houd in gedachten dat de bladen misschien niet helemaal sluiten tot de grootte van f/22, of dat de opening misschien niet perfect zeshoekig is. Dit is een zeer precies mechanisme, en het is onvermijdelijk dat er foutjes in een handgemaakte versie zitten. Toch zal het kijken naar hoe de bladen werken op een kleine handomdraai je een betoverende ervaring geven!

written by shuttersentinel17 on 2011-11-24 #gear #tutorials #diy #analogue #camera #tutorial #aperture #board #tipster #spin #netherlands #handmade #nederland #dutch #blade #card #compass #nederlands #nld #protractor

One Comment

  1. laurens1960
    laurens1960 ·

    Een vraagje, waar plaats je je diafragma? Voor of achter de lens? Gr. Laurens.

More Interesting Articles