Een alternatieve manier om je lomo-foto's te printen met emulsie transfers!

Ooit al iets anders willen doen met je foto’s? Ik zal je een stap-voor-stap proces geven om op een creatieve, rommelige en alternatieve manier zwart-wit lomo prints te maken.

Als je een goed geheugen hebt (of door de archieven hebt gezocht) herken je mischien deze tipster van de Creative Diarist.

Tot nu toe heb ik nog nog niemand gevonden die dit succesvol heeft gedaan. De meeste reacties die ik heb gezien zijn van mensen die er eerder een rommeltje van hebben gemaakt, dan dat ze een gave lomo-print wisten te creëren. Daarom begon ik het proces stap voor stap vast te leggen en maakte ik notities van de dingen die ik ontdekte naarmate ik bezig was.

Een paar notities vooraf
Wat is emulsieverf? Ja, ik voelde me nogal dom toen ik er via google achter kwam dat dit de Britse term is voor standaard verf op latexbasis. Omdat het gemaakt is van een emulsie van verf en water (aangezien het op waterbasis is) heet het “emulsieverf”. Ik gebruik zelf een acryl latex glazuur, maar je zou ook gewone interieurverf kunnen gebruiken.

Dan heb je ook nog de over te brengen afbeelding. Het eerdere artikel omschreef dat het een fotokopie van de afdruk moest zijn. Dit is belangrijk, omdat een kopieerapparaat (of een laserprinter) de afbeelding op het papier creëert door middel van poedervormige inkt (net als poederverf). Dit is het spul dat wordt overgebracht als alles is gedaan. Gewone inkjetprinters gebruiken inkt die uitloopt wanneer het in contact met water komt, en dat zou niet werken. In het beste geval krijg je wel een overbrenging van de inkt, maar het is nog maar de vraag of het dan nog wel jouw afbeelding is nadat je het papier hebt verwijderd.

Over de afbeelding die je kiest: mijn ervaring is dat het het best werkt met een afbeelding met hoog contrast (voor zwart-wit). De kopie zal daar voor een groot deel voor zorgen, maar het is het beste dat de afbeelding van zichzelf al een hoog contrast heeft, zodat het er zo goed mogelijk uit zal zien als het klaar is. Daarnaast moet je onthouden dat de afdruk het spiegelbeeld van je afbeelding zal zijn. Heeft je afbeelding tekst die je in de juiste vorm wil behouden, dan moet je de afbeelding in een foto bewerkingsprogramma spiegelen.

Waar kun je het op overbrengen?
Nou, eigenlijk op alles waar je succesvol op kunt schilderen. Hout, papier, gipsmuur – ik heb het zelfs een keer op een ei geprobeerd (maar wees dan voorzichtig met het afkrabben van het papier, want anders heb je een bende… een druiperige, druiperige bende.) Voor deze handleiding heb ik koudgeperst aquarelpapier gebruikt.

Nu we dat hebben vastgesteld (of als je dat allemaal hebt overgeslagen) is dit wat je nodig hebt:

1. Latex (emulsie) verf (ik gebruik witte, maar andere kleuren zullen ook werken aangezien de verf meer als een bindmiddel voor de inkt fungeert)
2. Een fotokopie (of een laserprint) van je afbeelding of lomo-foto
3. Een oppervlak naar keuze
4. Een kwast
5. Een spons (ik gebruik er een met een groene schuurzijde, maar ik hem ook wel gewoon mijn vingers gebruikt)
6. Een werkplek die vochtig mag worden

Stap 1:
Bereid je oppervlak en je werkplek voor. Dit bespoedigt het proces en maakt het nog leuker. Ik hou er zelf van om mijn favoriete muziek te draaien als ik deze dingen maak..

Stap 2:
Bereid je afbeelding voor. Knip overtollig kopieerpapier af. Schilder nu, en dit is belangrijk, de voorkant van je kopie.
*Tip: Je kunt je creatief uitleven met dit gedeelte. Je kunt de delen van de afbeelding die je afgedrukt wil hebben bedekken met verf en de rest blank laten. Alleen de geschilderde delen zullen worden overgebracht.

Stap 3:
Plaats je geschilderde afbeelding met de geschilderde kant op het oppervlak. Ik strijk mijn afbeelding het liefst helemaal glad om de kreukels uit het kopieerpapier te halen, maar je zou ze er ook in kunnen laten zitten voor een artistiek effect. Laat het geheel nu ongeveer 24 uur drogen.

Stap 4:
Nu de boel opgezet is, kun je het papier natmaken. Ik gebruik een flesje water om te controleren hoeveel water ik erop doe. Wanneer het papier het water heeft opgenomen kun je beginnen te krabben. Ik maak meestal om te beginnen een plekje met mijn duim, en ga dan verder met de spons.

Stap 5:
Veeg de restanten van het kopieerpapier eraf en geniet! Als je aquarelpapier gebruikt, droog het dan op de juiste manier, zo ook voor andere oppervlakken.

written by chocochipcookie on 2011-11-23 #gear #tutorials #art #tutorial #tipster #emulsion #lomo #netherlands #nederland #dutch #transfer #nederlands #nld #emulsion-transfer

More Interesting Articles