Frankenstein’s monster: Hoe krijg ik weer leven in een Yashica Electro 35 GSN?

4

De Yashica electro 35 GSN is een prachtig toestel! Er is slechts één nadeel aan verbonden… De batterij! De camera werkt met een batterij die nu niet meer geproduceerd wordt. Maar met behulp van je zelfgemaakte adapter kan je nu ook met een andere, meer gangbare batterij aan de slag! Hopla!

Ik heb men Yashica GSN op de rommelmarkt gekocht voor 10 euro. Hij was echt op en top in orde en er was zelfs nog een tasje bij. Geen moment getwijfeld, die Yashica was van mij! Toen ik wat later thuis kwam met men nieuwste aanwinst ontdekte ik pas dat de batterij (er zat nog een lege in) vandaag de dag niet meer te vinden is. Jammer, dacht ik, niets aan te doen. Zonder batterij heb je slechts één sluitertijd en werken je over- en onderbelichtingsindicatoren niet (laat dat nu net het geweldige aan deze camera zijn, naast de lens). Na wat gegoogle ontdekte ik dan de site van Yashica Guy, www.yashica-guy.com. Deze site ziet er niet uit, maar is wel echt een enorme informatiebron voor allerlei Yashica-camera’s. Ook de GSN. Die Yashicameneer biedt er een oplossing aan voor het batterijprobleem: de ‘Yashica Guy Battery Adapter’. Voor 15 dollars heb je een apparaatje (inclusief nieuwe batterij) dat het mogelijk maakt om jouw Yashica GSN te doen heropleven. Probleem opgelost.

Maar! Er is ook een andere, veel goedkopere manier! En deze DIY-oplossing werkt (bijna) even goed. Het is absoluut niet moeilijk en je hebt geen speciale tools nodig. Hier gaan we!

Wat heb je nodig?

  • Een 4LR44 of A544 batterij (ik kocht de mijne voor zo’n 7 EUR in Fnac, je vindt em vast ook in electrozaken…)
  • Aluminiumfolie
  • Een lege lippenbalsemtube (die van Hema passen perfect, maar waarschijnlijk kan je ook andere gebruiken)
  • Plakband
  • Een geldmuntje
  • Schaar (of iets met een punt, bv ook schroevendraaier, stevige balpen…)
  • Dikke stift (permanent)

Hoe ga je te werk?

1. Draai het dekseltje van het batterijcompartiment onderaan je GSN open, dit doe je door een geldstukje in het gleufje te steken en tegen de klok in te draaien.

2. Haal er de oude batterij uit, als die er in zou zitten, en check even of alles netjes is. Als er geen corrosiesporen zijn te vinden, kan je gewoon verder.

3. Neem de lege lippenbalsemtube. Draai het restje lippenbalsem helemaal naar boven. Nu moet je met een schaar (of iets anders) proberen om het ‘dingetje’ dat naar boven gedraaid wordt en de lippenbalsem zo naar boven duwt, eruit te trekken. Met die van Hema gaat het makkelijk, omdat er gaatjes inzitten. Je steekt gewoon met je schaar (door het restje lippenbalsem heen) in één van de gaatjes en dan flip je met een stevige hefboombeweging het ‘dingetje’ er gewoon uit. Nu kan je alles uit elkaar trekken door aan het onderste gedeelte te trekken. Proficiat, je hebt nu een ideaal kokertje om je eigen adapter te maken! In dit kokertje gaat je batterij komen te zitten. Mijn kokertje was 4 cm lang, dat is 2 mm korter dan de normale batterij. Perfect dus!

4. Omdat je A544-batterij wat kleiner en smaller is dan de batterij die er normaal zou in moeten, is er wat geknutsel nodig om er voor te zorgen dat ze niet heen en weer schudt. We gaan ze moeten verlengen en dat doen we met aluminiumfolie! Neem een strip aluminiumfolie met een breedte van 3 à 4 cm en wikkel deze rond één uiteinde van de batterij. Met een stukje tape zorg je ervoor dat die niet meer van de batterij schuift. Dan duw je het uiteinde van de folie naar de batterij toe. Hetzelfde doe je nu aan de andere kant van de batterij. Zorg ervoor dat de ene folie de andere niet raakt! Tip: onthoud welke kant de positieve is en plaats er kentekentje met een dikke stift.

5. Plaats nu de verlengde batterij in de koker. Als de folie er ver buiten steekt, stamp je er eens een paar keer mee op tafel om het extra te pletten. Het mag een paar milimeters uitsteken. Duid ook op je koker de positieve en negatieve kant aan. Je adapter is af!

6. Plaats je adapter in je camera, draai je dekseltje weer dicht (met de klok mee) en test je electronica! Werken je indicators? Joepie!!!! Normaal zou je nu ook al de sluitersnelheden kunnen benutten en werkt het lampje waarmee je je batterijsterkte kan controleren. Is dat nog niet het geval, geef niet op! Misschien nog even prutsen aan je zelfgemaakte adapter? Bij mij duurt het soms ook wel even voor alles werkt, maar hé, de volhouder wint!

Een perfecte oplossing is het niet. Zo werkt bij meestal ofwel het lampje om je batterij te controleren ofwel de rest van de elektronica. Het batterijlampje heb je niet nodig. Dus als enkel die werkt, haal ik alles er weer uit, even prutsen … DIY is altijd een avontuur zou ik zeggen! Maar de zelfvoldoening is eens zo groot!

Als het echt niet werkt, kan er natuurlijk wat meer aan de hand zijn met je camera, bv. als je draden gecorrodeerd zijn. Dan is er heel wat meer nodig om je camera te doen herleven! Voor allerlei tips en tricks kan je terecht op de site van Yashica Guy, maar ook die van Matt Denton is een goede hulp.

Veel succes en laat iets weten als het je geholpen heeft!

written by gdc on 2011-10-04 #gear #tutorials #diy #camera #yashica-electro-35-gsn #tipster #adapter #camera-modification #koker #batterij #aluminiumfolie

4 Comments

  1. rascomo
    rascomo ·

    Vorige week heb ik dezelfde Yashica gekocht maar helaas niet kunnen gebruiken. ik ga zeker deze adapter uit proberen :).

  2. rascomo
    rascomo ·

    Het werkt!!!!

  3. gdc
    gdc ·

    @rascomo : Super! Blij dat men artikeltje iemand heeft kunnen helpen! En tis echt een geweldige camera eh!?

  4. denkbeeldig
    denkbeeldig ·

    Het is mij ook gelukt! Met een Yashica Electro 35G en een 4LR44-batterij.

More Interesting Articles