Fotogrammen - Een Avant-garde Tipster

Fotogrammen maak je door verschillende objecten direct op fotografisch papier te leggen. Foto creaties zonder het gebruik van een camera dus. Lees verder voor meer details en ontdek hoe je zelf een fotogram kan maken!

Credits: maximum_b

De geschiedenis

Ook al zijn fotogrammen bijna net zo oud als de fotografie zelf, ze werden pas populair toen ze door de Avant-garde kunstenaar Christian Schad en Man Ray aan het begin van de 20e eeuw werden gemaakt. Beide kunstenaars gebruikte dezelfde techniek, maar Schad noemde zijn fotogrammen ‘Schadographs’ en Man Ray noemde ze ‘Rayographs’.

Hoe werk het?

Alles wat je nodig hebt is:

• Zwart – wit fotopapier

• Een licht bron

• Een ontwikkel set en een plastic bak die groot genoeg is om een vel in te leggen

• Een donkere kamer

Heb je dit? Voer dan de volgende stappen uit;

• Doe de ontwikkelaar in de plastic bak

• Open het pak met fotografisch papier in ‘rood licht’ condities

• Leg één vel op de tafel en doe het pak met papier goed dicht, anders verpest je al je papier door lekkend licht

• Leg wat voorwerpen naar keuze op het papier en doe het licht één seconde aan
• Leg de voorwerpen die je op het papier hebt gelegd weer weg

• Ontwikkel het papier zoals op de gebruiksaanwijzing staat en je bent klaar!

Credits: maximum_b

Extra Tips

Zorg dat het papier na het ontwikkelen goed droogt, want als fotografisch papier nat is beschadigd het snel.

Je kan best een beetje experimenteren. Leg bijvoorbeeld eens knikkers, bloem blaadjes, veertjes of kristallen op je papier en plaats deze voorwerpen naast niet transparante voorwerpen zoals een pen, mes, appel enzovoort.

Knip letters uit karton en plaats deze op het papier. Dit is een leuke manier om een persoonlijke boodschap te maken.

Verleng of verkort de belichtingstijd en zie welke verschillende resultaten dit oplevert, je kan ook voorwerpen verschuiven tijdens de belichting.

Of plaats een röntgenfoto van je laatste sportblessure of tandartsbezoek op het papier. Je krijgt een super vet resultaat en zo is er tenminste nog iets leuk aan een gebroken neus of pijnlijke kies.

Een nuttige tip: Als je niet weet welke kant van het fotopapier de lichtgevoelige kant is, en als je geen lippenstift draagt, stop dan een hoekje van het papier tussen je lippen. De kant die blijft plakken is de lichtgevoelige kant.

Credits: maximum_b

Nu je weet hoe je het moet doen, kun je zelf fotogrammen maken! Laten we het voorbeeld volgen van Lomographer maximum_b en help mee de fotogram ook in de 21e eeuw te laten bestaan.

Wil je meer weten over de Avant-garde is Analoog? Ga dan nu naar de Microsite, doe mee aan de Shoot Your Prophecy Competition en download de Future is Analogue posters!

written by tomas_bates on 2011-05-11 #gear #tutorials #tipster #photograms #technique #netherlands #nederland #dutch #rayographs #schadographs #nld #avantgarde #doka #fotogram #donkerekamer

More Interesting Articles